Ikke alcopops i butikkene likevel

Stortinget stopper salget av alcopops i butikkene. Sosialkomiteen har utsatt saken til høsten. Regjeringen la opp til at vi skulle få leske oss på nye alkoholholdige drikkevarer fra 1. juli, men har lidd nederlag i Stortinget.
Redaksjonen
05 Juni 2002 - 22:13

- Dette er nesten ikke til å tro. Etter EFTA-domstolens klare vedtak om å la dagligvarebutikkene få selge Hooch og andre alkohol-leskedrikker, stopper nå Stortinget behandlingen av saken. En EFTA-dom kan ikke ankes og må settes ut i livet så snart som mulig. - Hele handelen og produsenter og importører er sjokkert, sier Arve Røys Stranden i Strag-gruppen, importør av storselgeren Hooch.

Strag har siden 1995 hevdet at Norge diskriminerer smak ved at kun øl selges i dagligvarebutikker, mens alkoholholdige leskedrikker som Hooch med samme alkoholinnhold må selges på Vinmonopolet. Strag tok opp saken med ESA som igjen har fulgt opp saken overfor norske myndigheter. Mens Vinmonopolet har ca 160 butikker, er det 4-5000 dagligvarebutikker som selger øl under 4,75 volumprosent, og som altså nå likevel ikke får selge alcopops.

- ESA og vi vant saken i EFTA-domstolen, sier Stranden. Han mener at Norges svært svake argumenter for diskrimineringen nå videreføres i Stortinget. Norges internasjonale gode rykte for å være flink med å sette EUs regler ut i livet settes nå på spill. I tillegg tror vi at dette upopulære vedtaket ikke vil øke respekten for våre folkevalgte. Alt var nå tilrettelagt fra Regjeringens side; handelen har forberedt seg og forhandlinger mellom produsenter/importører og butikk-kjeder er gjennomført. Utsettelsen fører til at salget trolig ikke vil starte før 1. januar 2003, sier han.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Michelin-guiden: Stjernedryss i Bergen

Som de to eneste nye Michelin-stjernene for Norge i 2025, er det stor stemning for Gaptrast og Omakase by Sergey Pak.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå

Michelin-guiden: Stjernedryss i Bergen

Som de to eneste nye Michelin-stjernene for Norge i 2025, er det stor stemning for Gaptrast og Omakase by Sergey Pak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinsmaking når det passer deg
Matkurs og vinkurs
Privat vinsmaking

Vinsmaking når det passer deg

Er dere en større gruppe som ønsker en privat og skreddersydd vinsmaking? Da må du se hit!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her