Imponerende boksvin

Her får du en boks med sjeldent høy kvalitet på innholdet.
Aase E. Jacobsen
01 Juni 2011 - 02:00

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post . Se lenger ned for mer informasjon.

Zaccagnini Yamada Pecorino er laget av druer som så vidt unngikk glemselens slør i etterkrigstidens jakt på større avlinger. Pecorino er nemlig en naturlig lavtytende hvitvinsdrue, som også har langt mer karakter enn den dominerende hvite druen i Abruzzo, trebbiano.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Eksperimenterer

Når den får godt stell, og det gjør den hos Az. Agr. Cicci Zaccagnini som jobber økologisk i vinmarkene, gir den vin med god mineralsk karakter og flott frukt. Produsenten er for øvrig veldig godt kjent i Norge fra før av gjennom sin bestselgende "pinnevin" , altså flasken som har en liten bit av en vinstokk rundt halsen. Zaccagnini er også berømt for Italias beste søtvin, Clematis 2006, som er laget av samme drue som pinnevinen. Sammen med Yamada er denne vinen et resultat av Zaccagninis eksperimenteringsiver.

Elsket av sauer

Pecorino stammer egentlig fra nabofylket Marche, men dyrkes nå også i Lazio og Umbria. Navnet som betyr "liten sau" har den fått fordi sauene har en spesiell forkjærlighet for denne druen. Pecorino modner tidlig og har små bær med tynt skall. 

Zaccagnini bruker kun den første mosten, altså uten å måtte presse druene. En teknikk som kun benyttes for mer påkostete viner, og i hvert fall ikke for viner beregnet for boks, all den tid utbyttet blir mye mindre.

Flasken best

Denne "gavmildheten" fra produsentens del, kan vi som forbrukere bare smile og takke ja til. Vinen finnes nemlig også i flaske, men da til en høyere pris. Det er også en liten forskjell på innholdet som det alltid er på grunn av filtrering og mer bruk av svovel (som "spiser" en del av fruktigheten). Flasken har enda mer av den imponerende frukten som Zaccagnini klarer å hente ut av denne unnselige druen. Så jeg vet i hvert fall hva jeg foretrekker.

Bestill Ukens vin med en gang

Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.

Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.

Yamada Pecorino BiB 2014 (59747)

Yamada Pecorino BiB 2014 (59747)

Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som e-post:

Hver tirsdag , altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis .

Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener
Ukens drink

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener

Caipirinha er Brasils nasjonaldrink - og derfor velegnet for sommersesongen. Med norske jordbær blir smaken sublim.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene
+
Godbiter i pollisten

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene

Men vi gir ikke slipp på friskhet og all moderasjon hva alkohol angår. Selv dette kan solsvidde Priorat stille opp med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget
+
Ukens vin

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget

Denne hvitvinen har nemlig alle kvalitetene vi leter etter, og det til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage
Dagens rett

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage

Laks dekket med nøtter på en smaksrik sopp-vinaigrette er mye raskere å lage enn du kanskje tenker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her