Godbiter i pollisten
Imponerende kraft for pengene
Foto: (Textura)

Imponerende kraft for pengene

Disse portugiserne sammenlignes med hvitvin fra Burgund, men er først og fremst et lovende uttrykk for vinområdet Dão.
02 Februar 2022 - 12:45

Det er først og fremst den hvite Textura Pura Branco 2019 som gjorde at jeg måtte tenke nytt om Dão. Ikke det at druen encruzados potensial var en overraskelse, men at den fra Dão kan skape en så kompleks og dyp vin med så store muligheter for å utvikle seg videre i en god kjeller.

Du kan selvsagt nyte den nå til smaksrike sjømatretter, skrei med trøffel eller med hummersaus, er ikke av veien, men også lyst kjøtt – etter noen års lagring, når alt smelter enda mer sammen.

Textura er en familiedrevet vingård. Foto: Textura

Det som er imponerende er at dette er omtrent første forsøk med denne vinen, for bak står Textura Wines, en nystartet familiedrevet vinbedrift siden 2018.

Vinmark i Serra da Estrela. Foto: Textura

De holder til ved foten av Estrela-fjellene i Dão, en naturpark med fjelltopper opp mot 2000 meter, som du ikke venter akkurat her. Men dette er fastlands-Portugals høyeste punkt. Og et ettertraktet område for kjøligklima-vinmaking. Vinmarkene ligger opp til 620 meter som er blant de høyeste i Portugal. Jordsmonnet er granitt som ellers i Dão, og det evner å gir mineralske viner med god struktur. Et jordsmonn som encruzado matcher veldig godt med.

Encruzado er Daos mest interessante hvitvinsdrue. Foto: Textura

Druesorten antas å stamme fra Dão, men er lite utbredt, og vinbøndene liker å omtale den som vårt svar på hvit burgunder. Og det er ikke skryt, for den har kvaliteter som når den er korrekt behandlet kan sammenlignes med de beste.

Textura da Estrela 2019 har litt mindre encruzado i miksen, men byr på mye av den samme steinmineralkarakteren og gode strukturen og med det samme bruksområdet. Druene kommer fra plantet som er 25-60 år gamle og vokser ved 480-550 m.o.h..

Porteføljen til Textura er stor. Foto: Textura

Forskjellen på de to er også knyttet til framstillingen. For Pura presses ikke druene, derav navnet, og den har 70 prosent nye eik under spontangjæringen og modningen som avsluttes med 10 måneder i ståltanker. Estrela presses, spontangjæres og modnes i 50/50 store eiketønner og sement.

Textura Wines skriver at de lager elegante viner, og ja, det er bare å gi dem rett i det. Konseptet er som musikk i ørene for alle oss som trives best med viner som er laget uten for mye mikk-makk, eller helst helt uten. Det som kan høres ut som fyndord, bærekraft, biomangfold og økologisk drift (Textura er ikke ennå sertifisert), er i dag nærmest en forutsetning for å oppnå gode resultater. Og noe annet ville vært galskap – og trolig ulovlig - for en nystartet virksomhet i en naturpark.

En halvtime lenger vest jobber en norsk vinbonde med samme druer og på samme måte

At de lager så flotte viner, skyldes nok også vinmakeren deres, Luís Seabra, som er en av landets fremste magikere når det kommer til (hvit)vin.

Les mer om hans bragder her

Med seg har han nå Textura Wines’ egen vinmaker siden 2020, Mariana Salvador. Textura Wines tilbyr en bred portefølje i Norge, inkludert rødvin. Den røde parallellen til Pura Blanco - Textura Pura Tinto 2018  er sødmefylt og fyldig med mørkere frukt og fine slanke tanniner.  Prøv den til vilt.

Se alle vinene fra Textura

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt..

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Årets juledessert bygges i høyden
Ukens kake
Pavlova-juletre

Årets juledessert bygges i høyden

Denne desserten kommer til å vekke oppsikt - også fordi den smaker utrolig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien
Dagens rett
Pinneribs med brie

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien

Ost, mynte og syrlig syltetøy setter en helt annen smak på pinnekjøttet. Må prøves.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til
Julemat
Oppskrifter på risgrøt, riskrem, multekrem, karamellpudding og andre juledesserter

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til

Når julegrøten havner på bordet, vet alle at det er jul og at en mandel er gjemt oppi alt det hvite. Restene bruker du til dessert. Eller så kan du velge en av de andre fristende juledessertene du finner oppskrifter på her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene
Dagens rett
Oppskrift på ribbe og pinnekjøtt

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene

Husker du ikke hvordan du laget julemiddagen i fjor, er det ingen grunn til å fortvile. Hjelpen får du her.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Årets juledessert bygges i høyden
Ukens kake
Pavlova-juletre

Årets juledessert bygges i høyden

Denne desserten kommer til å vekke oppsikt - også fordi den smaker utrolig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien
Dagens rett
Pinneribs med brie

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien

Ost, mynte og syrlig syltetøy setter en helt annen smak på pinnekjøttet. Må prøves.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til
Julemat
Oppskrifter på risgrøt, riskrem, multekrem, karamellpudding og andre juledesserter

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til

Når julegrøten havner på bordet, vet alle at det er jul og at en mandel er gjemt oppi alt det hvite. Restene bruker du til dessert. Eller så kan du velge en av de andre fristende juledessertene du finner oppskrifter på her.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her