Imponerende seier

Gratulerer Sverige med Andreas Larsson som nybakt europamester. Og det var en meget velfortjent seier over henholdsvis Frankrike med Dominique Laporte og Sveits med Paolo Basso som var de to andre landene i finalen.

Andreas Larsson som til daglig jobber på Bon Lloc i Stockholm tok hjem europamestertittelen som den andre svenske gjennom tidene. Sist våre naboer slo til var i 1990 da Mikael Söderström som den første fra et ikke-vinproduserende land vant en internasjonal sommelierkonkurranse.

I finalen hvor Larsson konkurrerte mot sveitsiske Paolo Basso og franske Dominique Laporte, demonstrerte han til fulle sitt store talent. Larsson var roen selv på scenen og hadde full kontroll samtidig som han hele tiden passet på å gjøre alle oppgaver med sitt sjarmerende smil på lur. Hans mat- og vinkombinasjoner til den faste menyen var rett og slett imponerende. For ikke snakke om blindsmakingene av både vin og brennevin som han løste usedvanlig elegant. Han landet til og med eksakt på en av vinene (kanadiske Inniskillin sparkling), noe som er ytterst sjelden og ikke påkrevet i denne type konkurranse.

Den norske kontingenten med deltaker Dan Lystad i spissen måtte bare bøye seg i støvet for Larssons innsats og var med på svenskenes feiring med som ekte skandinaver. Dette var for øvrig Lystads (nest)siste konkurranse, og en flott sorti med en solid innsats i semifinalen som omfattet teoriprøve, blindsmaking og dekantering. Når Lystad nå gir seg, har han landets lengste fartstid innen denne sportsgrenen, og denne verdifulle erfaringen bør fremtidige kandidater nyttiggjøre seg.

Det var i alt 35 nasjoner som var representert i årets Trophée Ruinart, europamesterskapet for vinkelnere, som for øvrig ble det største arrangementet noensinne. Parallelt foregikk Trophée America med sju deltakende land. Dette skal bli selvstendig arrangement på andre siden av dammen fra 2006.

Dommerne har aldri vært så strenge som i år, og det var nødvendig siden nivået blant de beste er utrolig jevnt og høyt. Selv om regien for denne type konkurranser er temmelig fast, var det i år rom for enkelte nye tanker. Nytt av året var opplegget for blindsmakingen av brennevin hvor seks ulike brennevin skulle parres med fem andre typer og ved hjelp av duften finne hvilket av de seks som ikke passet inn. Dessuten måtte finalistene identifisere en krydderblanding i en krukke og fordele innholdet av en magnumflaske champagne likt på 16 glass.

Tekst: Remi Madsen

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen