Imponerende seier

Gratulerer Sverige med Andreas Larsson som nybakt europamester. Og det var en meget velfortjent seier over henholdsvis Frankrike med Dominique Laporte og Sveits med Paolo Basso som var de to andre landene i finalen.
Redaksjonen
10 Juni 2004 - 15:35

Andreas Larsson som til daglig jobber på Bon Lloc i Stockholm tok hjem europamestertittelen som den andre svenske gjennom tidene. Sist våre naboer slo til var i 1990 da Mikael Söderström som den første fra et ikke-vinproduserende land vant en internasjonal sommelierkonkurranse.

I finalen hvor Larsson konkurrerte mot sveitsiske Paolo Basso og franske Dominique Laporte, demonstrerte han til fulle sitt store talent. Larsson var roen selv på scenen og hadde full kontroll samtidig som han hele tiden passet på å gjøre alle oppgaver med sitt sjarmerende smil på lur. Hans mat- og vinkombinasjoner til den faste menyen var rett og slett imponerende. For ikke snakke om blindsmakingene av både vin og brennevin som han løste usedvanlig elegant. Han landet til og med eksakt på en av vinene (kanadiske Inniskillin sparkling), noe som er ytterst sjelden og ikke påkrevet i denne type konkurranse.

Den norske kontingenten med deltaker Dan Lystad i spissen måtte bare bøye seg i støvet for Larssons innsats og var med på svenskenes feiring med som ekte skandinaver. Dette var for øvrig Lystads (nest)siste konkurranse, og en flott sorti med en solid innsats i semifinalen som omfattet teoriprøve, blindsmaking og dekantering. Når Lystad nå gir seg, har han landets lengste fartstid innen denne sportsgrenen, og denne verdifulle erfaringen bør fremtidige kandidater nyttiggjøre seg.

Det var i alt 35 nasjoner som var representert i årets Trophée Ruinart, europamesterskapet for vinkelnere, som for øvrig ble det største arrangementet noensinne. Parallelt foregikk Trophée America med sju deltakende land. Dette skal bli selvstendig arrangement på andre siden av dammen fra 2006.

Dommerne har aldri vært så strenge som i år, og det var nødvendig siden nivået blant de beste er utrolig jevnt og høyt. Selv om regien for denne type konkurranser er temmelig fast, var det i år rom for enkelte nye tanker. Nytt av året var opplegget for blindsmakingen av brennevin hvor seks ulike brennevin skulle parres med fem andre typer og ved hjelp av duften finne hvilket av de seks som ikke passet inn. Dessuten måtte finalistene identifisere en krydderblanding i en krukke og fordele innholdet av en magnumflaske champagne likt på 16 glass.

Tekst: Remi Madsen

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Må testes: Spennende britisk nykomling
+
Godbiter i pollisten

Må testes: Spennende britisk nykomling

For hvem kan si nei til lekre bobler, like syrefrisk og mineralsk chardonnay eller en sjarmerende rosevin?

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nyheter i basis: Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast
+
Tester

Nyheter i basis: Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast

Det er en av de mest interessante vinnyhetene i basis i juli. Men også

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Må testes: Spennende britisk nykomling
+
Godbiter i pollisten

Må testes: Spennende britisk nykomling

For hvem kan si nei til lekre bobler, like syrefrisk og mineralsk chardonnay eller en sjarmerende rosevin?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nyheter i basis: Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast
+
Tester

Nyheter i basis: Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast

Det er en av de mest interessante vinnyhetene i basis i juli. Men også

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp
+
Godbiter i pollisten

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp

Den er pent moden og drikkeklar og finnes sågar også i magnum.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Den perfekte piknik-rosévinen
+
Ukens vin

Den perfekte piknik-rosévinen

Den har skrukork og er derfor garantert feilfri, men først og fremst er den er lekker rosévin til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Pizza er kanskje den beste måten å servere kjøttboller på
Dagens rett

Pizza er kanskje den beste måten å servere kjøttboller på

Om du går for 100 prosent hjemmelaget, eller velger halvfabrikata for noen av elementene, er det tid og energi som avgjør.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her