Imponerende seier

Gratulerer Sverige med Andreas Larsson som nybakt europamester. Og det var en meget velfortjent seier over henholdsvis Frankrike med Dominique Laporte og Sveits med Paolo Basso som var de to andre landene i finalen.
Redaksjonen
10 Juni 2004 - 15:35

Andreas Larsson som til daglig jobber på Bon Lloc i Stockholm tok hjem europamestertittelen som den andre svenske gjennom tidene. Sist våre naboer slo til var i 1990 da Mikael Söderström som den første fra et ikke-vinproduserende land vant en internasjonal sommelierkonkurranse.

I finalen hvor Larsson konkurrerte mot sveitsiske Paolo Basso og franske Dominique Laporte, demonstrerte han til fulle sitt store talent. Larsson var roen selv på scenen og hadde full kontroll samtidig som han hele tiden passet på å gjøre alle oppgaver med sitt sjarmerende smil på lur. Hans mat- og vinkombinasjoner til den faste menyen var rett og slett imponerende. For ikke snakke om blindsmakingene av både vin og brennevin som han løste usedvanlig elegant. Han landet til og med eksakt på en av vinene (kanadiske Inniskillin sparkling), noe som er ytterst sjelden og ikke påkrevet i denne type konkurranse.

Den norske kontingenten med deltaker Dan Lystad i spissen måtte bare bøye seg i støvet for Larssons innsats og var med på svenskenes feiring med som ekte skandinaver. Dette var for øvrig Lystads (nest)siste konkurranse, og en flott sorti med en solid innsats i semifinalen som omfattet teoriprøve, blindsmaking og dekantering. Når Lystad nå gir seg, har han landets lengste fartstid innen denne sportsgrenen, og denne verdifulle erfaringen bør fremtidige kandidater nyttiggjøre seg.

Det var i alt 35 nasjoner som var representert i årets Trophée Ruinart, europamesterskapet for vinkelnere, som for øvrig ble det største arrangementet noensinne. Parallelt foregikk Trophée America med sju deltakende land. Dette skal bli selvstendig arrangement på andre siden av dammen fra 2006.

Dommerne har aldri vært så strenge som i år, og det var nødvendig siden nivået blant de beste er utrolig jevnt og høyt. Selv om regien for denne type konkurranser er temmelig fast, var det i år rom for enkelte nye tanker. Nytt av året var opplegget for blindsmakingen av brennevin hvor seks ulike brennevin skulle parres med fem andre typer og ved hjelp av duften finne hvilket av de seks som ikke passet inn. Dessuten måtte finalistene identifisere en krydderblanding i en krukke og fordele innholdet av en magnumflaske champagne likt på 16 glass.

Tekst: Remi Madsen

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk
+
Tester

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk

Blant nyhetene i basis i september er det noen riktig gode øl, sider og brennevin som kan plukkes med på neste polbesøk og inkluderes i neste fårikålmåltid.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk
+
Tester

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk

Blant nyhetene i basis i september er det noen riktig gode øl, sider og brennevin som kan plukkes med på neste polbesøk og inkluderes i neste fårikålmåltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Imponerende 55 finalister i Star Wine List Award Norway 2025

Blant et rekordstort antall påmeldte vinkart i konkurransen Star Wine List Award Norway er det også rekordmange finalister fordelt på ni ulike kategorier.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere
Ukens kake

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere

Et brød blir til 24 saftige "brødskiver" med smake av kanel og epler.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her