Italiensk trøkk i taxfreen

Denne svært så rike italienske vinen er et kupp i taxfreebutikken. Og en veldig god gaveide.
Aase E. Jacobsen
13 November 2008 - 09:01

Til tross for at Montiano 2005 koster kroner 185 taxfree (kun Gardermoen), er det et veldig godt kjøp. Sist den var tilgjengelig på polet (Falesco Montiano 2009 (42206)) kostet den 344 kroner og på kontinentet må du ut med ca 30 euro. En i øyeblikket svært ung, men tilsvarende lovende vin som byr på både eleganse og stor fylde allerede.

Lagringsdyktig
Dekanter den gjerne mens den er så ung, og server den til smaksrike retter med okse eller vilt. Hvis du vil ha enda mer ut av vinen, kan du legge den i kjelleren noen år. Den vil utvikle seg i positiv retning i åtte år til.

Dette er imidlertid ingen typisk italiener all den tid den er laget av merlot og fra Lazio, fylket som er mer kjent for å huse den evige stad, enn for lagringsvin. Det ønsket brødrene Riccardo og Renzo Cotarella, begge renommerte ønologer, å gjøre noe med all den tid deres røtter er i Lazio. Allerede i 1979 etablerte de Falesco i det nordlige Lazio, i nærheten av Viterbo.

Lange røtter
I starten konsentrerte de seg om å hente frem glemte druer og vintyper, primært hvite som Orvieto og Est! Est!! Est!!! di Montefiascone. Men fra 1993 var de klare med Montiano som er laget av 100 prosent merlot. Men selv denne internasjonale druen har lange tradisjoner i Lazio. Helt tilbake til begynnelsen av 1800-tallet.

Og merlot trives ekstra godt i det vulkanske steinete jordsmonnet som er så typisk for denne delen av Lazio. Montiano er en såkalt enkeltvinmarksvin, og siden vinmarken er sør-sørvestvendt kan druene høstes allerede i begynnelsen av september.

÷ (91p)
Montiano 2005
Az. Falesco
Lazio - Italia
kr 185,00 (75cl)
Tax-free (Gardermoen)
Farge og duft: Dyp kald klar rød. Ung lukket og konsentrert duft av mørke og røde bær, søte og syrlige samt jordsmonn og fat.
Smak: Stort fyldig anslag, veldig elegant og rik med god syre og gode tanniner, sitter svært lenge med jordsmonn og fat i finishen. (2005)
Bruksområde: Rike retter med rødt kjøtt, også vilt.
Vurdering: En stofflig og stor vin, relativt kraftig og kompakt, men som med tiden vil bli mykere og dermed enda mer elegant. Vil utvikle seg videre i minst åtte år. Meget godt kjøp. 91 p (2005)
Laget av: 100% merlot
Alkoholinnhold: 13,0% vol.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk
+
Tester

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk

Blant nyhetene i basis i september er det noen riktig gode øl, sider og brennevin som kan plukkes med på neste polbesøk og inkluderes i neste fårikålmåltid.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk
+
Tester

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk

Blant nyhetene i basis i september er det noen riktig gode øl, sider og brennevin som kan plukkes med på neste polbesøk og inkluderes i neste fårikålmåltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp til biffen
+
Ukens vin

Knallkjøp til biffen

En solid og smaksrik rødvin til 200-lappen er velkomment bidrag til etter-ferie-økonomien.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør noe nytt med grillkyllingen
Dagens rett

Gjør noe nytt med grillkyllingen

Når du frister med kyllinglår, er det ingen problemer med å få selv de yngste til å spise gulrøtter. Prøv bare denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her