Jagland vurderer ølavgiften

Avgiftene på øl og mineralvann har steget enormt de siste fem årene, og truer med å kvele norske bryggerier, hevder næringen. Nå lover Arbeiderpartiets Thorbjørn Jagland å se nærmere på saken.
Redaksjonen
15 August 2001 - 01:36

- Når tidene forandrer seg må avgiftsregimet justeres, uttalte Jagland under et bedriftsbesøk hos Aass Bryggeri i Drammen på tirsdag. Avgiften på alkoholfri drikke har steget 50 prosent de siste fem årene, mens lettøl og pils har økt med 26 prosent. Til sammenlikning har avgiften på vin og sprit økt med bare 14 prosent.

- Vi må se nærmere på dette, og tilpasse oss omgivelsene, sa Jagland. Han understreket at myndighetene allerede har halvert momsen på brus, mineralvann og alkoholfritt øl, og at investeringsavgiften på returemballasje er fjernet.

- Vi er godt fornøyd med de tiltakene som myndighetene allerede har satt i gang, fortalte administrerende direktør Terje Aass i Aass Bryggeri. - Men fremdeles øker omsettingen av sterkere drikker fra utlandet, mens salgstallene til norskprodusert øl og brus stagnerer.

Knusende rapeavgift
Informasjonsdirektør Helge Hasselgård i Bryggeri og mineralvannforeningen vil ha bort kullsyreavgiften, populært kalt rapeavgiften, og senke avgiften på øl til svensk nivå.

- Dette vil gavne små nasjonale produsenter av øl og mineralvann, og redusere den ødeleggende grensehandelen, sier han.

Avgiften på alkoholfri kullsyreholdig drikke ble innført som en ren luksusskatt i 1924, og regnes ifølge Hasselgård som totalt avleggs og meningsløs i dag.

- På grunn av et sterkt konkurranseutsatt marked hvor matkjedene presser ned prisene fra leverandørene, er denne avgiften med på å knuse små bryggerier og brusprodusenter i distriktene, sier Hasselgård.

Bombardert
På direkte spørsmål på om Arbeiderpartiet kommer til å jobbe for å sette ned avgiftene på øl og alkoholfri drikke, svarte Jagland:

- Jeg vil ikke si noe konkret, men vi har allerede begynt å justere på forholdene for denne bransjen. Jeg lover at vi skal se på disse tingene i tiden fremover. Samtidig vil jeg understreke det viktige i en ansvarlig helhet.

Med klubbleder Leif Erik Johansen og administrerende direktør Terje Aass som guider, og med pressekorpset på slep, fikk Jagland en omfattende rundtur i bryggeriet. I lunsjpausen snakket han med bryggeriarbeiderne i Aass i kantinen. Arbeiderpartiets leder ble straks bombardert med spørsmål om alt fra sykelønnsordning, elavgift og høyt skattetrykk. Utspørrerne høstet stadig begeistret applaus fra salen, mens Jagland ved flere anledninger måtte heve stemmen for å bli hørt.

Reklame
- Norge er ikke et høykostland, slik mange tror. I Norge har samlet skatte- og avgiftsnivå stått stille siden 1986, mens andre europeiske land har økt sine skatter og avgifter. I dag ligger vi omtrent likt med andre land på samme velferdsnivå som oss, argumenterte Jagland.

En Aass-ansatt ville vite hva Jagland hadde tenkt til å gjøre med dagens regler for alkoholreklame. I dag får ikke norske bryggerier lov til å markedsføre merkenavnet sitt, mens utenlandske bryggerier markedsfører seg aggressivt blant annet på internasjonale idrettsstevner som kringkastes i Norge.

Jagland lovet å se nærmere på hva som kan gjøres både med avgiftene og reklamespørsmålet. - Jeg har fått en nyttig fremstilling av utfordringene Aass Bryggeri og resten av næringen står ovenfor, konkluderte han.

Newswire
Foto: Henning Poulsen
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao
Dagens rett

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao

Torsk tåler mye smak i tilbehøret. Den får akkurat passe med juling i denne knallgode bacalaoinnspirerte oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ferskt kjøtt og suppe er den aller beste søndagsmiddagen
Dagens rett

Ferskt kjøtt og suppe er den aller beste søndagsmiddagen

Ferskt kjøtt og suppe overgår det meste. Denne tar litt tid, men det har de fleste på en søndag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Prøv britenes versjon av gløgg og bli overbevist
Ukens drink
Mulled wine

Prøv britenes versjon av gløgg og bli overbevist

I mulled wine er det rødvin og krydder, og ikke sterkere saker, som ofte er tilfellet med hjemmelaget gløgg. Det gjør den snillere for alle. Varmer godt gjør den likevel.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet
+
Tester

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet

Og ikke minst et romslig vinbudsjett, for toppvinene fra Bordeaux har økte mye i pris bare på ett år.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao
Dagens rett

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao

Torsk tåler mye smak i tilbehøret. Den får akkurat passe med juling i denne knallgode bacalaoinnspirerte oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ferskt kjøtt og suppe er den aller beste søndagsmiddagen
Dagens rett

Ferskt kjøtt og suppe er den aller beste søndagsmiddagen

Ferskt kjøtt og suppe overgår det meste. Denne tar litt tid, men det har de fleste på en søndag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing
Dagens rett
Burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Denne burgeren går utenpå det meste, og det til tross for at den er helt fri for både cheddar, ketchup og pommes frites.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Prøv britenes versjon av gløgg og bli overbevist
Ukens drink
Mulled wine

Prøv britenes versjon av gløgg og bli overbevist

I mulled wine er det rødvin og krydder, og ikke sterkere saker, som ofte er tilfellet med hjemmelaget gløgg. Det gjør den snillere for alle. Varmer godt gjør den likevel.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her