Jagland vurderer ølavgiften

Avgiftene på øl og mineralvann har steget enormt de siste fem årene, og truer med å kvele norske bryggerier, hevder næringen. Nå lover Arbeiderpartiets Thorbjørn Jagland å se nærmere på saken.
Redaksjonen
15 August 2001 - 01:36

- Når tidene forandrer seg må avgiftsregimet justeres, uttalte Jagland under et bedriftsbesøk hos Aass Bryggeri i Drammen på tirsdag. Avgiften på alkoholfri drikke har steget 50 prosent de siste fem årene, mens lettøl og pils har økt med 26 prosent. Til sammenlikning har avgiften på vin og sprit økt med bare 14 prosent.

- Vi må se nærmere på dette, og tilpasse oss omgivelsene, sa Jagland. Han understreket at myndighetene allerede har halvert momsen på brus, mineralvann og alkoholfritt øl, og at investeringsavgiften på returemballasje er fjernet.

- Vi er godt fornøyd med de tiltakene som myndighetene allerede har satt i gang, fortalte administrerende direktør Terje Aass i Aass Bryggeri. - Men fremdeles øker omsettingen av sterkere drikker fra utlandet, mens salgstallene til norskprodusert øl og brus stagnerer.

Knusende rapeavgift
Informasjonsdirektør Helge Hasselgård i Bryggeri og mineralvannforeningen vil ha bort kullsyreavgiften, populært kalt rapeavgiften, og senke avgiften på øl til svensk nivå.

- Dette vil gavne små nasjonale produsenter av øl og mineralvann, og redusere den ødeleggende grensehandelen, sier han.

Avgiften på alkoholfri kullsyreholdig drikke ble innført som en ren luksusskatt i 1924, og regnes ifølge Hasselgård som totalt avleggs og meningsløs i dag.

- På grunn av et sterkt konkurranseutsatt marked hvor matkjedene presser ned prisene fra leverandørene, er denne avgiften med på å knuse små bryggerier og brusprodusenter i distriktene, sier Hasselgård.

Bombardert
På direkte spørsmål på om Arbeiderpartiet kommer til å jobbe for å sette ned avgiftene på øl og alkoholfri drikke, svarte Jagland:

- Jeg vil ikke si noe konkret, men vi har allerede begynt å justere på forholdene for denne bransjen. Jeg lover at vi skal se på disse tingene i tiden fremover. Samtidig vil jeg understreke det viktige i en ansvarlig helhet.

Med klubbleder Leif Erik Johansen og administrerende direktør Terje Aass som guider, og med pressekorpset på slep, fikk Jagland en omfattende rundtur i bryggeriet. I lunsjpausen snakket han med bryggeriarbeiderne i Aass i kantinen. Arbeiderpartiets leder ble straks bombardert med spørsmål om alt fra sykelønnsordning, elavgift og høyt skattetrykk. Utspørrerne høstet stadig begeistret applaus fra salen, mens Jagland ved flere anledninger måtte heve stemmen for å bli hørt.

Reklame
- Norge er ikke et høykostland, slik mange tror. I Norge har samlet skatte- og avgiftsnivå stått stille siden 1986, mens andre europeiske land har økt sine skatter og avgifter. I dag ligger vi omtrent likt med andre land på samme velferdsnivå som oss, argumenterte Jagland.

En Aass-ansatt ville vite hva Jagland hadde tenkt til å gjøre med dagens regler for alkoholreklame. I dag får ikke norske bryggerier lov til å markedsføre merkenavnet sitt, mens utenlandske bryggerier markedsfører seg aggressivt blant annet på internasjonale idrettsstevner som kringkastes i Norge.

Jagland lovet å se nærmere på hva som kan gjøres både med avgiftene og reklamespørsmålet. - Jeg har fått en nyttig fremstilling av utfordringene Aass Bryggeri og resten av næringen står ovenfor, konkluderte han.

Newswire
Foto: Henning Poulsen
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta
Julemat
Oppskrifter ribbe

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta

Her er oppskriftene du trenger for å servere perfekt ribbe, ikke bare på julaften, men også når du har lyst på en ny smak.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her