Jubileum for ganen

Som et ledd i feiringen av 125 år i tørsteslukkingens tjeneste, lanserte Ringnes Bryggeri tidligere i år jubileumsølet 1877. Tallet markerer året da Ringnes brygget sitt første øl. Bak nykommeren som brygges i et begrenset opplag, i alle fall foreløpig, s
Redaksjonen
12 August 2002 - 01:02

1877 er bare tappet på boks, og opplaget er "kun" 2,7 millioner liter, ca. halvannen boks til hver av oss som er over 18. Dersom Ringnes ikke plutselig ombestemmer seg og brygger videre på jubileumsølet, avsluttes tappingen i oktober. Om 1877 er spesielt tiltenkt damene vet vi ikke, men bak produktet står det to kvinnelige bryggerimestre: Olaug Flakne og Anne Aasprong.

Smak av malt
1877 er et undergjæret øl og noe mer smaksrikt enn Ringnes Pils. 4,7 % alkohol og en høy andel av stamvørter gir et fyldig øl med fint skum. I tillegg er fargen dypere. Dette kommer av at det er brukt hele fire malttyper i ølet; pilsnermalt, karamellmalt, bayermalt og fargemalt. Likevel er 1877 lettdrikkelig og forfriskende på grunn av Ringnes' egen gjærstamme og tilsetning av litt mer kullsyre enn i Ringnes pils. Anbefalt serveringstemperatur er som for en lett pilsnertype, 6-8 grader.

- Hvor hemmelig er resepten for 1877?
- I bryggeriverdenen er det stor åpenhet, men det som holdes under lås og lukke i vår bransje er gjærstammen og sammensettingen av maltsortene, forteller Olaug Flakne.
Slik sett er Ringnes litt unik når det gjelder antall gjærstammer. Mens de fleste bryggerier gjerne har et par stammer, har Ringnes hele fire: Ringnes, Carlsberg, Lysholmer og Frydenlund.

Ringnes brygger utelukkende etter renhetsloven. Det vil si at ingrediensene består av malt, humle, vann og gjær. - Malten kommer i hovedsak fra Sverige og Danmark, mens humlen kommer fra Bayern, forteller Flakne.

Vi merker oss at dagens humle ikke lenger likner på blomster. Her går det i konsentrert og aromasterk vare i form av pellets for å gi ølet bitterstoffer, smak og aroma. 1877-brygget gjærer ved 13 grader på Ringnes gjærstamme, og kjøles ned til én minusgrad for at det skal kuldestabiliseres. Da felles proteiner og polyfenoler ut, som sammen kan danne slørete og uklart øl. Deretter filtreres ølet for å fjerne gjærrester og andre kjemiske forbindelser. Resultatet er et nydelig øl, lover Olaug Flakne.

Brygget på tilfeldigheter
At Olaug Flakne (30) i dag kan titulere seg som bryggerimester, bygger på rene tilfeldigheter.
- En venninne fra biokjemistudiet ved NTNU tipset meg om at Ringnes var på utkikk etter en trainee. Jeg tok kontakt og ble raskt spurt om jeg likte øl, og om jeg kunne tenke meg å gå Den Skandinaviske Bryggerihøgskolen i København. Etter et halvt år med praksis på seks bryggerier i Norden, og sju måneder på skolen, satt jeg med eksamenspapirene i hendene i 1998.

Ett halvt år etter ble hun prosess-sjef på Ringnes Bryggeri, 26 år gammel. Bryggerimesteren leder prosessavdelingen med ca. 25 ansatte, alle menn og med en snittalder på 45 år.
- Det var kanskje noen som lurte litt i starten, men jeg kom fort inn i miljøet, smiler Flakne.

Fakta:
Ringnes Bryggeri har sine aner fra den herskapelige Ringnes Gård i Krødsherad. I 1876 etablerte brødrene Amund og Ellef Ringnes sammen med finansmannen Axel Heiberg Interessentskabet Ringnes & Co., som altså ble til Ringnes Bryggeri. Nå er Ringnes Bryggeri en del av det danske Carlsberg Breweries, verdens femte største bryggerikonsern.

Ølregler
w Lyst øl bør serveres kjølig - gjerne mellom 6 og 8 grader (i kjøleskapet er det ofte for lav temperatur). Mørkt øl smaker best når det holder 12 til 14 grader.
w Unngå sollys eller annet sterkt lys på ølet.
w Ølglass bør være høye og ha rette sider slik at skum og aroma kommer fullt til sin rett.
w Fett er ølets verste fiende. Server derfor aldri øl av melkeglass, fettet ødelegger skummet som bør være på toppen av ølet.
w Riktige ølglass bør derfor aldri vaskes sammen med middagstallerkener, og kun med syntetiske vaskemidler. Glassene bør skylles i rent vann etter vask og får så lufttørke.

Foto: Lars Ole Ørjasæter

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

De lekreste bobler finnes på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

De lekreste bobler finnes på 60+ pol

Denne champagne-neoklassikeren er ikke bare nydelig nå, men har dokumentert en usedvanlig god lagringsevne – etter omkorking.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Med denne er suksessen sikret for årets siste måltid
+
Ukens vin

Med denne er suksessen sikret for årets siste måltid

På plass på 180 pol, prisen er utrolig god, og den finnes sågar i magnum, også den til svært god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 
Dagens rett
Bakt torsk med burgundersaus

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 

For når torsken kommer med rødvinssaus, passer det faktisk veldig godt med rødvin. Men ikke hvilken som helst rødvin. 

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet
Dagens rett

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet

Bak denne retten står ikke uventet en mester som også har produsert en av tidenes aller beste kokebøker.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
De lekreste bobler finnes på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

De lekreste bobler finnes på 60+ pol

Denne champagne-neoklassikeren er ikke bare nydelig nå, men har dokumentert en usedvanlig god lagringsevne – etter omkorking.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Med denne er suksessen sikret for årets siste måltid
+
Ukens vin

Med denne er suksessen sikret for årets siste måltid

På plass på 180 pol, prisen er utrolig god, og den finnes sågar i magnum, også den til svært god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette drikker du til and
Tester

Dette drikker du til and

Andevennlige drikkevarer finner du innen alle kategorier og prisklasser. Her har du en rekke forslag som kan kalles allroundere når det er and på menyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 
Dagens rett
Bakt torsk med burgundersaus

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 

For når torsken kommer med rødvinssaus, passer det faktisk veldig godt med rødvin. Men ikke hvilken som helst rødvin. 

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her