Drikke
Julaften for elskere av belgisk øl

Julaften for elskere av belgisk øl

Blant de 98 ølene som slippes på spesialpolene torsdag morgen, er det mye godt belgisk øl og belgiskinspirert øl.
Aase E. Jacobsen
08 Oktober 2014 - 16:58

Elskere av surøl – og dem er det stadig flere av - kommer til å boltre seg mellom polhyllene i spesialpolutsalgene. Og det er ikke fritt for at det blir kamp om flaskene all den tid det er små kvanta og flere øl som har kultfaktor og høy samleverdi.

Aller mest imponerende er likevel et engelsk øl, Tsar Bomba Imperial Stout Generation 4 fra Buxton Brewery. Til å være en imperial stout er det nemlig svært så friskt og godt, men selvsagt med øltypens rike karakter i god behold.

Surølentusiastene får nok å velge mellom, men godbiter som Oud Bruin fra Brouwers Verzet blir nok fort utsolgt. Det gjelder også kultsurøl som Red Poppy fra Lost Abby og ikke minst Cantillons øl. Som for noen år siden sågar var å få i basis, men som nå kun er i spesialutvalget – og da til en langt høyere pris.

Bli med på høstens spennende ølkurs

Det gjelder også Sur Mælk fra To Øl som nå koster det flere tiere mer enn de andre ølene i BU fra samme bryggeri.

Dette er for øvrig et morsomt øl på den mer lekne siden som på samme måte som før nevnte Tsar Bomba, forener to verdener av det syrlige med det sødmefylte mørke maltpreget.

Les om hvor moro gutta i To Øl har det når de brygger

Generelt er ølprisene høye på spesialpolet. Men om de er for høye selv for ølnerdene, gjenstår å se.

Aller dyrest og sterkest er Brew Dogs rekordforsøk fra noen år tilbake, Tactical Nuclear Penguin, som med prisen på 700 kroner for en halvflaske garantert får bein å gå på. Dette er ikke et øl som så mange kommer til å drikke som øl, men det har mer verdi på kuriosahyllen.

Her kan du foreta bestilling blant testens produkter tilgjengelig på polet

Nye øl i spesialutvalget

Her kan du laste ned lanseringsoversiktene for ølnyhetene i PDF-format

Dette er Spesialutvalget:
Hver første torsdag i måneden lanseres et utvalg viner i Vinmonopolets syv spesialbutikker, se oversikt i PDF. Dette er viner det er stor rift om på det internasjonale markedet, gjerne på grunn av at de produseres i svært små volum, men først og fremst fordi de har en veldig høy status. Derfor er også volumene som lanseres i spesialutvalget ofte svært begrensete. I teorien ned til én flaske av hver, men som regel fra en kasse og oppover. Men det kan også være viner som på grunn av alder er svært sjeldne og vanskelig tilgjengelig på det åpne markedet.
 
Alle vinene kommer fra kilder som i følge Vinmonopolet er sikre, enten direkte fra produsentene eller fra private samlinger hvor vinene har tilbrakt tiden uforstyrret før de ble hentet til Norge. Vinene kommer dessuten kun fra usprettete kasser.
 
• Vellagret vin kan som all annen vin ha feil, på grunn av kork eller annet, og du har full returrett også for disse vinene.
Ingen av vinene fra spesialutvalget kan bestilles. For å få kjøpt disse vinene, må du møte opp i de respektive polutsalgene.

Det lønner seg uansett å studere oversikten over hva som finnes i den enkelte butikk.

Lanseringslisten viser fordelingen av antall flasker til hver av de syv spesialpolutsalgene.

Bli en mester i vinaromaer med dette duftsettet

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp til biffen
+
Ukens vin

Knallkjøp til biffen

En solid og smaksrik rødvin til 200-lappen er velkomment bidrag til etter-ferie-økonomien.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør noe nytt med grillkyllingen
Dagens rett

Gjør noe nytt med grillkyllingen

Når du frister med kyllinglår, er det ingen problemer med å få selv de yngste til å spise gulrøtter. Prøv bare denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her