Julegave som varer evig

Denne dessertvinen er rasende god og rasende billig - og dessuten den perfekte julegave.

Jeg har stor forståelse om du velger å beholde Royal Tokaji Blue Label 5 puttonyos 2003 selv i stedet for å gi den bort. For denne tokajeren er ikke bare noe av det beste du kan servere på julaften, men den er også en strålende kandidat for kjelleren.

Imponerende
En utrolig rik samt kjøtt- og sødmefull fruktighet i retning syltet frukt som aprikos, appelsinskall, kvede og eple, kombinert med stor fylde og flott syre som holder all rikdommen på plass samt en imponerende lang ettersmak, er det du får for den nette sum av kroner 169 (50 cl).

Ideell tokajer
Det er seksti kroner mindre enn på polet ( Royal Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2008 (7631) som også er et veritabelt røverkjøp), og denne nærmest perfekte vinen vil utvikle seg videre i 30 år til i en kjeller med jevn og relativt lav temperatur.

2003 er et usedvanlig godt år i Tokaj på grunn av den enorme konsentrasjonen som all heten og mangelen på nedbør sørget for. Takket være de botrytisangrepne druene, som er selve nerven i en tokajer, ble også syrenivået godt.

5 puttonyos er også den ideelle tokajer siden den har nok konsentrasjon til å tåle lagring, samtidig som den ikke er for søt til å følge en dessert.

Foto: Roger Kolbu

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen