Julegave som varer

Ukens lagringsviner er signert en av Portugals dyktigste vinambassadører. Til tross for at vinene er i verdenstoppen, er prisene overkommelige. Hvilken du velger, avhenger av hvor lenge du eller den heldige mottaker vil vente.

Nå kan du få Ukens vin som e-post . Tjenesten er gratis. Se nederst i denne artikkelen for mer informasjon.

Aase Jacobsen Foto: Eva Brænd

Luis Pato lager verdensberømt vin i ikke spesielt berømte - enn si sjarmerende - Bairrada i Nord-Portugal. Til tross for at han har lagt ned et stort pionerarbeid for å gjøre området kjent for å lage topp vin, har han valgt å melde seg ut av det gode selskap. Det vil si at han merker vinene sine med den minst regulerte betegnelsen, Vinho Regional Beira Interior i stedet for DO Bairrada. I ren protest mot den store grad av rigiditet de portugisiske vinmyndigheter viser.

Pato er nemlig helt sin egen sjef, og det kan vi som forbrukere være glade for. Bagadruen som er unik for Bairrada er ikke det letteste utgangspunkt for å oppnå anerkjennelse. Den er nemlig tannin- og syrerik og krevende. Pato er imidlertid ikke den som gir seg så lett. Hans bakgrunn som kjemiingeniør forklarer hans utrettelige innsats for å gjenskape troen på denne druen som ikke passer inn i dagens forbruksmønster som favoriserer bløte og lettdrikkelige viner.

Luis Pato Colheita Seleccionada 2011 (46789) skal ikke beskyldes å være blant de bløteste vinene, men den er et godt bevis på hvor dyktig Pato er til å styre tanninene i baga. Hvilket er den største utfordringen. Selvsagt ved siden av å holde avlingen nede for å maksimalisere konsentrasjonen. Samt å sørge for at bagadruen vokser i det riktige jordsmonnet som er kalkholdig leirjord.

Denne enkleste av Patos viner har fått et lite innslag av touriga nacional. En drue Pato dyrker i det jordsmonnet som ikke et optimalt for baga og som han kun bruker for å mykne vinen. Men det er likevel baga som dominerer i så vel duft som smak. Duften byr på krydder og røde syrlige bær, jordsmonn og furuskog. Smaken er saftig med veldig gode syrer og tanniner, det syrlige bærpreg holder seg helt ut i slutten. Dette er ikke vin du nipper til i sofakroken. Den krever nemlig mat - og da med litt fedme. Sammen med eksempelvis lammekoteletter eller en gryte av typen coq au vin eller med fløtesaus blir vinen myk og deilig. Og selv om dette er Patos løsning for de som liker å drikke unge viner, lagrer den godt. I hvert fall fem-seks år.

Den kan imidlertid ikke måle seg med Luis Pato Vinhas Velhas 2009 (46786) som er ikke mindre enn imponerende. Druene kommer fra mer enn 60 år gamle vinstokker og det kjennes på konsentrasjonen. Og selv om dette er en vin som vil utvikle seg videre i 10-15 år til (1990-utgaven smaker himmelsk i dag men har mer å gå på), er den allerede et prakteksemplar av en bagavin.

Duften er parfymert med så vel røde som mørke skogsbær, mokka, mørke sjokolade, fat og jordsmonn. Smaken er rik og svært fyldig, en del fat som smelter godt sammen med vinens krydder- og jordsmonnspreg, syrer og tanniner er flotte og avslutningen er krydret og jordsmonnspreget. Nær sagt selvsagt trenger denne vinen mat, og her må du trå til med rødt kjøtt med gode sauser og smaksrikt tilbehør.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter noen sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kr 5, - pr mottatt melding.

Ukens vin som e-post er en ny spennende tjeneste fra aperitif.no, og selvfølgelig gratis . Hver tirsdag , altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Alle andre kan først lese om Ukens vin på onsdag. Det gir deg et forsprang når du vil kjøpe en av godbitene, samtidig som du rekker å bestille dem til helgen.
 
NB!
Dersom du har mottatt Ukens vin som e-post er du allerede registrert .
 
Benytt påmeldingsfeltet nedenfor for å melde deg på Ukens vin:

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen