Julegaven til den (u)tålmodige

En purung vintage portvin er for den som ikke har det travelt, eller for den som gjerne bryter regler - bare det smaker godt.
Aase E. Jacobsen
10 Desember 2009 - 01:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

For det gjør Quinta do Noval Vintage 2007 (51628) til de grader, selv om det for vinpuristen er en åpenbar forbrytelse å gå løs på den i dag. Vintage portvin fra 2007 har nemlig, og det bare et drøyt halvår etter lanseringen, plassert seg helt i toppen sammen med strålende årganger som 2003, 2000, 1997, 1994, 1992, 1985 og 1983 - for å ta de siste.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Sjelden rikdom
Denne portvinen har derfor et utrolig langt liv foran seg. Mye takket være perfekte proporsjoner, altså riktig mengde med frukt, syre, tanniner og konsentrasjon. Den er rett og slett vanvittig elegant og med en enorm kremaktig fruktfylde som holdes oppe av veldig god syre og tilsvarende tanniner. Denne tar jeg gjerne med meg i graven, for den kommer til å holde mye lenger enn meg.

Men for all del, du må ikke vente til du er så gammel at du knapt klarer å løfte glasset. Smak gjerne på den i dag, for du blir altså møtt med en rikdom av de sjeldne. Det er i alle fall mye bedre enn å la den ligge noen år, for da kan du bli veldig skuffet. Viner med langt lagringspotensial har en tendens til å lukke seg inne etter de aller første blussende årene. Og denne fasen, som det heter på vinspråket, vet du aldri helt eksakt hvor lenge varer. Kanskje 10, 15 eller endog 20 år.

Ingen dårlig trøst
Er det en for stor risiko å ta - eller ventetiden synes for lang, finnes det veldig gode "ferdigløsninger". Som Quinta do Noval Unfiltered Late Bottled Vintage 2004 (51627). Denne magnumen er en svært seriøs og konsentrert representant for denne vinstilen som ofte kalles fattigmannstrøst. Mye takket være at den er laget i den ufiltrerte stilen, hvilket gjør den svært så "vintage-lik".

Men også fordi den er signert Quinta do Noval som tilhører den ypperste portvinseliten. Det er også deres andre utmerkete vintage, som er veldig godt priset, Quinta do Noval Silval Vintage 2007 (51629). Mens de aller beste druene fra de eldste parsellene reserveres for den "store" Noval, går druer fra resten av eiendommens topp ratede vinmarker i Silval.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Be inn på en fyldig elggryte
Dagens rett
Rødvinsgryte av elg

Be inn på en fyldig elggryte

Har du ikke elgkjøtt, kan du godt bruke annet vilt eller tamt kjøtt i denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik har du ikke smakt klippfisk før
Dagens rett
Klippfisk trukket i olivenolje med sitronsaus og egg

Slik har du ikke smakt klippfisk før

I dag gir vi deg kanskje den beste oppskriften på hvordan du skal servere klippfisk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Nå er det på tide å smake på juleakevitten - og det på denne måten
Ukens drink

Nå er det på tide å smake på juleakevitten - og det på denne måten

Julemule er derfor et godt navn på denne drinken som garantert får nye fans. Både blant de som liker juleakevitt og de som liker ginger beer - og hvem gjør vel ikke det?

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Be inn på en fyldig elggryte
Dagens rett
Rødvinsgryte av elg

Be inn på en fyldig elggryte

Har du ikke elgkjøtt, kan du godt bruke annet vilt eller tamt kjøtt i denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne gryteretten fikser du på et øyeblikk - og den kan lages kjøttfri
Dagens rett

Denne gryteretten fikser du på et øyeblikk - og den kan lages kjøttfri

Denne oppskriften blir fort familiens store favoritt. Kikerter og kylling er en super kombinasjon.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik har du ikke smakt klippfisk før
Dagens rett
Klippfisk trukket i olivenolje med sitronsaus og egg

Slik har du ikke smakt klippfisk før

I dag gir vi deg kanskje den beste oppskriften på hvordan du skal servere klippfisk.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her