Julegaven til den (u)tålmodige

En purung vintage portvin er for den som ikke har det travelt, eller for den som gjerne bryter regler - bare det smaker godt.
Aase E. Jacobsen
10 Desember 2009 - 01:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

For det gjør Quinta do Noval Vintage 2007 (51628) til de grader, selv om det for vinpuristen er en åpenbar forbrytelse å gå løs på den i dag. Vintage portvin fra 2007 har nemlig, og det bare et drøyt halvår etter lanseringen, plassert seg helt i toppen sammen med strålende årganger som 2003, 2000, 1997, 1994, 1992, 1985 og 1983 - for å ta de siste.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Sjelden rikdom
Denne portvinen har derfor et utrolig langt liv foran seg. Mye takket være perfekte proporsjoner, altså riktig mengde med frukt, syre, tanniner og konsentrasjon. Den er rett og slett vanvittig elegant og med en enorm kremaktig fruktfylde som holdes oppe av veldig god syre og tilsvarende tanniner. Denne tar jeg gjerne med meg i graven, for den kommer til å holde mye lenger enn meg.

Men for all del, du må ikke vente til du er så gammel at du knapt klarer å løfte glasset. Smak gjerne på den i dag, for du blir altså møtt med en rikdom av de sjeldne. Det er i alle fall mye bedre enn å la den ligge noen år, for da kan du bli veldig skuffet. Viner med langt lagringspotensial har en tendens til å lukke seg inne etter de aller første blussende årene. Og denne fasen, som det heter på vinspråket, vet du aldri helt eksakt hvor lenge varer. Kanskje 10, 15 eller endog 20 år.

Ingen dårlig trøst
Er det en for stor risiko å ta - eller ventetiden synes for lang, finnes det veldig gode "ferdigløsninger". Som Quinta do Noval Unfiltered Late Bottled Vintage 2004 (51627). Denne magnumen er en svært seriøs og konsentrert representant for denne vinstilen som ofte kalles fattigmannstrøst. Mye takket være at den er laget i den ufiltrerte stilen, hvilket gjør den svært så "vintage-lik".

Men også fordi den er signert Quinta do Noval som tilhører den ypperste portvinseliten. Det er også deres andre utmerkete vintage, som er veldig godt priset, Quinta do Noval Silval Vintage 2007 (51629). Mens de aller beste druene fra de eldste parsellene reserveres for den "store" Noval, går druer fra resten av eiendommens topp ratede vinmarker i Silval.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Bak en litt annen vri på lussekattene i år
Ukens kake
Safranboller med kokos

Bak en litt annen vri på lussekattene i år

Boller med smak av safran fylt med kokos er så godt at de overgår de fleste lussekatter, og kan bakes når som helst på året.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

28 år gammel cabernet i magnum som holder mange år til
+
Godbiter i pollisten

28 år gammel cabernet i magnum som holder mange år til

Den kommer fra et sted få tror lager så holdbare viner.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

7 år gammel crémant til 209,90 er et kupp
+
Ukens vin

7 år gammel crémant til 209,90 er et kupp

Den har ligget nesten like lenge på bunnfallet i flasken og har derfor sugd til seg mye karakter og ikke minst veldig fine små bobler.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Dette er den virkelige akevittoppen - men det er 136 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Dette er den virkelige akevittoppen - men det er 136 andre å velge blant

Her er oversikten over de 140 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Bak en litt annen vri på lussekattene i år
Ukens kake
Safranboller med kokos

Bak en litt annen vri på lussekattene i år

Boller med smak av safran fylt med kokos er så godt at de overgår de fleste lussekatter, og kan bakes når som helst på året.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

28 år gammel cabernet i magnum som holder mange år til
+
Godbiter i pollisten

28 år gammel cabernet i magnum som holder mange år til

Den kommer fra et sted få tror lager så holdbare viner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Lag en skikkelig Lucia-fest
Julemat
Oppskrift lussekatt

Lag en skikkelig Lucia-fest

Her er historien om Santa Lucia og oppskriftene på lussekatter og tilhørende drikke, og et utvalg andre safransmakende søtsaker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Røykt eller urøykt pinnekjøtt?
Guide

Røykt eller urøykt pinnekjøtt?

Det er det store spørsmålet for pinnekjøttentusiastene - og dem blir det stadig flere av.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ta en sniktest av juleskinka med dette tilbehøret
Dagens rett

Ta en sniktest av juleskinka med dette tilbehøret

For mange hører skinke til på julemenyen, både den klassiske og den røykte. Den siste er i sentrum for denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

7 år gammel crémant til 209,90 er et kupp
+
Ukens vin

7 år gammel crémant til 209,90 er et kupp

Den har ligget nesten like lenge på bunnfallet i flasken og har derfor sugd til seg mye karakter og ikke minst veldig fine små bobler.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her