Julen er høytid for kaffe

Julehøytid, innekos og familiebesøk betyr kaffeslabberas i norske hjem. I måneden før jul kjøper vi over 2300 tonn kaffe i butikken. Det er nesten 20 prosent mer enn i en gjennomsnittsmåned.

I fjor solgte detaljhandelen kaffe for rundt 150 millioner kroner i løpet av de fire siste ukene før jul. Kaffetørste nordmenn i julestemning sørget for 14 millioner i økt omsetning i forhold til en vanlig fireukersperiode. Dette viser tall fra AC Nielsen, et selskap som spesialiserer seg på markedsanalyser.

- Kaffe er den store gjestedrikken i Norge. Det at salget øker før jul, bekrefter kaffens status som sosial drikk, sier informasjonssjef Ida Byrkjeland i Norsk Kaffeinformasjon. Hun forteller at det er andre vaner som gjelder på kontinentet.

Etter fet julemat
- I mange europeiske land er det vanlig å droppe innom en kaffebar, slurpe i seg en espresso stående og haste videre. I Norden er vi derimot vant til å samles rundt kaffekoppen. Derfor er det ikke rart at den er ekstra populær i høytidene, hvor vi tilbringer mye tid med familie og venner, sier Byrkjeland.

Næringsmiddelteknolog Ann-Helen Johansen ved Norsk Kaffeinformasjon forteller at mange liker å drikke sterk kaffe etter et tungt måltid, for å få fart på fordøyelsen. - Folk kan med fordel ta en kaffekopp etter fet julemat, oppfordrer hun.

Syrlig kaffe til tørre kaker
Johansen foreslår at folk drikker en kopp espresso etter den kraftige julemiddagen. Tørre julekaker bør akkompagneres av en mer syrlig og spennende kaffesort. Marsipan og sjokolade, som det går ekstra mye av i juleuka, passer til alle kaffesorter.

- De forskjellige kaffesortene har mange egenskaper og kvaliteter, bestemt både etter hvor kaffebønnene er dyrket og hvor lenge de er brent. Kaffehusene blander forskjellige kaffesorter for å oppnå en balansert smak. Samtidig er det ganske mange som prøver seg fram med de rene kaffesortene, sier Johansen, og viser til at stadig flere dagligvarebutikker utvider kaffesortimentet.

Ann-Helens kaffebaserte juleoppskrifter:

Ribbe Corretto
Enkel espresso
2 cl akevitt

Espresso Clementine
Dobbel espresso
1 cl mandarinsirup, eventuelt 2 cl Cointreau
Ristet kremfløte

Hell sirup i bunnen av et glass, deretter espresso forsiktig over. Topp det hele med tyktflytende fløte.

Kaffe Libre!
Dobbel espresso
Coca Cola
3-4 cl rom (eventuelt 1-2 cl romsirup)
1 cl vaniljesirup
Isbiter

Kveldskos
Enkel espresso
3-4 cl brandy (eventuelt 1-2 cl brandysirup)
2 cl honningsirup
Fyll opp med steamet melk

Vanilje/kanel
Enkel espresso
1 cl vaniljesirup
2 cl kanelsirup
Fyll opp med steamet melk

Kaffegløgg
1 dl sterk kaffe
3 cl vodka
2 cl rødvin
4 ss sukker

I samtlige oppskrifter kan espresso erstattes med sterk traktekaffe. Bruk 70 gram kaffe per liter.

Julesnacks

Kaffetrøfler (24 stk)
350 g mørk sjokolade
5 ss fløte
2 ss kaffelikør
115 g hvit sjokolade
115 g lys sjokolade

Smelt mørk sjokolade over vannbad, og rør inn fløte og likør. Sett blandingen i fryseren til den blir en fast masse. Rull kuler som dyppes i lys og mørk sjokolade. Blandingen kan også smakes til med litt kraftig kaffe eller appelsinlikør.

Svisker med sjokoladetrekk
225 g svisker eller dadler
¼ kopp cognac
2 ss filtermalt kaffe
2/3 kopp fløte
350 g sjokolade
½ ss vegetabilsk fett
2 ss kakao

Fjern steinene og la sviskene ligge og trekke i cognac i omtrent to timer. Kaffe og fløte bringes til kokepunktet og blandes deretter med 115 gram smeltet sjokolade. La massen stivne, og sprøyt den så inn i skjøten hvor steinen satt. Resten av sjokoladen smeltes, og sviskene dyppes i sjokolade og rulles i kakao.

Kilde: Newswire
Foto: Henning Poulsen

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen