Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif

Julevinen(e) 2003

Årets røde julevin er en gammel kjenning som fortsatt selger i bøtter og spann med en solid plassering på 21. plass over de mest solgte vinene i landet. Et stort salg skygger ikke over det faktum at denne vinen gjør en super jobb overfor julens varierte m
Aase E. Jacobsen
17 Desember 2003 - 01:01

Nå kan du få Ukens vin som e-post. Tjenesten er gratis. Se nederst i denne artikkelen for mer informasjon.

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Store anledninger innledes med champagne til de voksne og brusen med samme navn til de små. De fleste er enige om at julaften er årets høydepunkt. Og da har vi ikke lyst til å spare på noe. Men om du ikke har råd til en champagne, oppnår du så å si samme effekt med en vellaget musserende vin fra Burgund. Her får du topp kvalitet til halve prisen.

Druene er de samme og metoden likeså hvilket innebærer at kullsyren er dannet i en gjæringsprosess nummer to i selve flasken og at vinen har fått ligge flere år og godgjøre seg på dette bunnfallet. I Burgund kalles musserende for crémant, altså kremaktig, og det er selvsagt de deilige boblene det siktes til.

Halve prisen
Igé Crémant de Bourgogne (5783) er en meget verdig representant som vil kunne konkurrere med mang en champagne. Den er laget av hovedsakelig chardonnay som gir en utpreget mineralsk stil med fruktkomponenter som gule epler og sitrus. Boblene er svært elegante og ettersmaken er frisk og sjøpreget. En veldig god og forfriskende musserende vin som gir deg råd til to flasker for hver champagne. Så kan du spare den andre til senere i jula.

Etterspørselen etter julens gleder er naturlig nok stor i disse dager, så skulle denne musserende vinen være utsolgt, er Caves des Hautes-Côtes Crémant de Bourgogne Blanc de Noirs Brut (20121) et meget godt alternativ. Ikke fullt så raffinert som den andre, men veldig fruktig og lett å like og et like godt kjøp som den andre. Denne er laget av stort sett røde druer, derav navnet, og du vil kunne ane et meget svakt rødskjær i fargen, forutsatt godt lys og syn. Røde druer (les pinot noir som her) gir en helt annen stil enn chardonnay. Mer røde epler og tropisk frukt, men fortsatt av den friske delikate typen.

Bare glede
Når du er klar for å be til bords til norsk julemat, må den musserende vinen vike. Om jula er rød, så er i hvert fall folks assosiasjoner til en julevin det. Rioja-vinen Marqués de Cáceres Crianza 2011 (1372) er passe julete: myk og behagelig og en vin du helt sikkert har stiftet bekjentskap med mange ganger.

Det som gjør den litt spesiell i disse dager er at den har en unik evne til å møte en rekke forskjellige retter, fra juleribba, via lammesteik til juletorsken og ikke minst julebordets kaldretter. Overfor det røykte pinnekjøttet må den imidlertid melde pass, men der lønner det seg å satse på andre hester (les en kraftig juleøl og en tilsvarende akevitt).

Dens allsidighet på matbordet forklares med harmoni. Her er det ingenting som stikker ut på noen måte. Fatpreget som kan være noe dominerende i en riojavin er velintegrert. Bærpreget er sammensatt av både friske og søte modne bær. Tanninene er bløte. Syrene er friske men likevel ikke markante.  I det hele tatt en velbalansert matvin som mange vil kunne like, og det er jo hva vi ønsker rundt julebordet. Harmoni og glede.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter noen sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kr 5, - pr mottatt melding.

Ukens vin som e-post er en ny spennende tjeneste fra aperitif.no, og selvfølgelig gratis. Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Alle andre kan først lese om Ukens vin på onsdag. Det gir deg et forsprang når du vil kjøpe en av godbitene, samtidig som du rekker å bestille dem til helgen.
 
NB!
Dersom du har mottatt Ukens vin som e-post er du allerede registrert.
 
Benytt påmeldingsfeltet nedenfor for å melde deg på Ukens vin:

iStock-622924262.jpg
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

bucollage-16x9.jpg
+
Tester
Nyheter og nye årganger i BU og TU mars 2021

Rekordmye godt: Disse 1090 produktene kan du velge mellom

Marsnyhetene byr på viner og andre godsaker fra den absolutte øverste hylle.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

iStock-1268440016.jpg
Ukens drink
Clover Club cocktail

Denne drinkklassikeren kommer du til å slå veldig godt an

Den har nok av både styrke og fruktighet til å være den forstående kvinnedagen verdig.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

basismars-16x9.jpg
+
Tester
Nyheter basis mars 2021

Det er sjeldenhetene som skinner i basishylla denne gangen

Vi snakker om Colares vest for Lisboa. Vil du smake vinhistorie, får du det her, men vær rask, for det er snart ikke mer igjen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

low_calorie_mud_cake.jpg
Ukens kake
Trøffelkake lettversjonen

Selv en lettutgave kan smake godt - bare prøv denne

Med lettmargarin i stedet for smør, sparer du litt på kaloriene, men ikke på smaken.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
iStock-508947940.jpg
Dagens rett
Spansk sjømatgryte - Zarzuela

En sjømatgryte som denne topper det meste

Mengder med smaksrik sjømat i en og samme gryte. Bare navnet forteller at her blir det fest.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

asiatisk-skrei.jpg
Dagens rett
Skrei med asiatiske smaker

Med denne kombinasjonen får du en helt ny smaksopplevelse av skrei

Her er det nemlig mye spennende fra asiahylla som gjør jobben.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

php2p5lyl.jpg
Dagens rett
Hjemmelaget taglioni med kremet soppsaus

Så enkelt lager du pastaen selv

Og når du har laget den fra bunnen av, trenger du nesten ikke noe annet til. Så godt smaker det. Men litt sopp og fløte gjør underverker.

Les hele saken
iStock-1130934320.jpg
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

phpxaqhtg.jpg
Dagens rett
Aichas indiske chana masala med kveite

Denne retten kan serveres med eller uten fisk

Den er derfor et perfekt alternativ når noen rundt bordet ønsker et vegetarisk alternativ. For her kommer chana masale-en og kveiteskivene for seg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

phpesinuw.jpg
Dagens rett
Orientalsk rekerett

Med denne sausen kan du variere middagen i det uendelige

Om det ikke er reker som står på menyen i dag, fungerer denne oppskriften like godt med fisk eller kjøtt - eller bare som den er.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her