Nå kan du få Ukens vin som e-post. Tjenesten er gratis. Se nederst i denne artikkelen for mer informasjon.
Store anledninger innledes med champagne til de voksne og brusen med samme navn til de små. De fleste er enige om at julaften er årets høydepunkt. Og da har vi ikke lyst til å spare på noe. Men om du ikke har råd til en champagne, oppnår du så å si samme effekt med en vellaget musserende vin fra Burgund. Her får du topp kvalitet til halve prisen.
Druene er de samme og metoden likeså hvilket innebærer at kullsyren er dannet i en gjæringsprosess nummer to i selve flasken og at vinen har fått ligge flere år og godgjøre seg på dette bunnfallet.
I Burgund kalles musserende for crémant, altså kremaktig, og det er selvsagt de deilige boblene det siktes til.
Så kan du spare den andre til senere i jula.Etterspørselen etter julens gleder er naturlig nok stor i disse dager, så skulle denne musserende vinen være utsolgt, er Caves des Hautes-Côtes Crémant de Bourgogne Blanc de Noirs Brut (20121) et meget godt alternativ. Ikke fullt så raffinert som den andre, men veldig fruktig og lett å like og et like godt kjøp som den andre. Denne er laget av stort sett røde druer, derav navnet,
og du vil kunne ane et meget svakt rødskjær i fargen, forutsatt godt lys og syn. Røde druer (les pinot noir som her) gir en helt annen stil enn chardonnay. Mer røde epler og tropisk frukt, men fortsatt av den friske delikate typen.
Det som gjør den litt spesiell i disse dager er at den har en unik evne til å møte en rekke forskjellige retter, fra juleribba, via lammesteik til juletorsken og ikke minst julebordets kaldretter.
Overfor det røykte pinnekjøttet må den imidlertid melde pass, men der lønner det seg å satse på andre hester (les en kraftig juleøl og en tilsvarende akevitt).
Dens allsidighet på matbordet forklares med harmoni. Her er det ingenting som stikker ut på noen måte. Fatpreget som kan være noe dominerende i en riojavin er velintegrert. Bærpreget er sammensatt av både friske og søte modne bær. Tanninene er bløte. Syrene er friske men likevel ikke markante. I det hele tatt en velbalansert matvin som mange vil kunne like, og det er jo hva vi ønsker rundt julebordet. Harmoni og glede.
Aase JacobsenFoto: Eva Brænd