Kaffe - helse i hver dråpe

Kaffedrikking blir av enkelte sett på som en uvane i likhet med røyking. Kanskje ligger årsaken til dette i det faktum at disse to stimuli, om vi kan kalle de dét, i stor grad nytes sammen. Nå viser det seg altså at kaffe er sunnere enn antatt.
Redaksjonen
22 Mai 2001 - 16:08

Kaffe inneholder fire ganger så mye antioksidanter som te, og seiler dermed opp som landets mest utbredte helsedrikk mot kreft og aldring.

Det viser en amerikansk undersøkelse som nylig ble lagt fram på verdenskonferansen for kaffe i London. Professor Peter Martin fra Vanderbilt University i USA konkluderte her med at kaffe er proppfull av livsviktige antioksidanter, selv sammenlignet med grønn te og urtete.

En god nummer to
- Tross alt drikker en vanlig nordmann årlig rundt 160 liter kaffe, noe som gjør den til vår nasjonaldrikk. Det er bare vann vi drikker mer av, sier daglig leder Egil Pettersen i Norsk Kaffeinformasjon som synes det er hyggelig å få bekreftet at kaffe har positive effekter utover å være en sosial drikk.

Farlig oksygen
Te drikkes av mange for å forebygge blant annet kreft og hjertesykdommer, nettopp fordi den inneholder antioksidanter. Undersøkelsen avslører at kaffe har fire ganger høyere innhold av antioksidanter enn te.

Antioksidanter bekjemper farlig oksygen, såkalt frie radikaler, og hindrer dermed en gradvis forgifting av kroppen. Noe som kan ende med kreftsykdommer, hjerteproblemer, aldring og nedsatt immunforsvar.

- Jeg tror ikke at nordmenn vil øke kaffeinntaket som følge av den nye undersøkelsen, men håper den bidrar til at folk får et enda mer positivt forhold til kaffe, sier Egil Pettersen.

- Det har vært mange studier på kaffens effekt på helsa, men noen negativ effekt har aldri latt seg dokumentere, bortsett fra en viss kobling mellom kolesterol og høyt inntak av kokekaffe, sier Pettersen, som ikke nøler med å anbefale et daglig inntak på fem til seks kopper.

Rødvin, te og kaffe
Mulige kilder for frie radikaler er røyking, luftforurensing, stråling og, overraskende nok, trening. Mineraler som selen, kopper og sink styrker kroppens forsvar mot frie radikaler. I tillegg kan man sikre seg et solid inntak av antioksidanter gjennom soyabønner, rødvin, rosmarin, sitrusfrukt, løk, oliven, te, og altså kaffe.

Kilde: Newswire
Foto: Roger Kolbu

Ta deg en runde i Apéritifs Kaffeseksjon og les mer om hvordan du kan lage bedre kaffe

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl
Dagens rett

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl

Glem hvitvin til blåskjellene. Denne oppskriften har mørkt øl i både gryte og glass. Kanskje har du allerede testet juleølet, og har noen skvetter, ja, da får du brukt dem her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her