Kaffe inn i hjertevarmen

Nå kan vi drikke kaffe av hjertens lyst. En ny undersøkelse viser nemlig at vår nasjonale varmdrikk kan nytes uten økt risiko for hjerte- og karsykdommer. Kanskje gjør den at du får mindre ryggplager, mareritt, søvnløshet, hodepine, forstoppelse og kvalme
Redaksjonen
04 Mars 2001 - 12:37

Oslo(NW): Undersøkelsen fra Universitetet i Helsinki slår fast at dødelig hjertesvikt ikke har noe med våre kaffevaner å gjøre. Over 20 000 godt voksne menn og kvinner ble fulgt opp over en tiårsperiode i det omfattende studiet av kaffens effekt på hjertet.

Professor Dag Thelle har forsket på effekten av kaffe, og er ikke overrasket over resultatene fra undersøkelsen.

- Kaffe er ufarlig for de aller fleste. Men for noen av oss kan kokekaffe påvirke fettstoffskiftet og gi økt kolesterol. Men filterkaffe kan alle drikke med god samvittighet, sier han. Han råder de som er i risikogruppen for høyt kolesterol eller hjerte- og karsykdommer til å alltid trakte kaffen.

Flere effekter Den finske undersøkelsen viser at kaffe ikke bare er ufarlig for hjertet, men at den også har gunstig effekt på gallestein. Det viste seg også at forsøkspersonene som ikke drakk kaffe meldte om et større omfang av ryggplager, mareritt, søvnløshet, hodepine, forstoppelse og kvalme enn de som drakk mye kaffe. Også tørr munn og tett nese var noen av plagene til de kaffe-avholdende.

- Det overrasker meg ikke. Vi vet fra før at kaffe har en positiv effekt på luftveisproblemer, sier informasjonssjef Ida Byrkjeland i Norsk kaffeinformasjon. Thelle mener at den finske undersøkelsen er troverdig, men advarer mot å trekke krystallklare konklusjoner.

- Man har nesten aldri klart å påvise en tydelig sammenheng mellom et kosthold og en helsesykdom. Kostvanene er bare én av mange faktorer som påvirker vår risiko for sykdom, sier han.

Nordmenn var i fjor verdens mest kaffedrikkende folk. Hvert år drikker vi 160 liter per hode, og det er mannlige trøndere som topper statistikken.

- I fjor drakk vi for første gang mer kaffe enn finnene. Men vi har veldig lik kultur på kaffedrikking. Det er en sosial vane både i Norge og i Finland. De fleste drikker rundt fem kopper daglig. Vi regner 6-7 kopper som et moderat forbruk, sier Byrkjeland.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere
Ukens kake

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere

Et brød blir til 24 saftige "brødskiver" med smake av kanel og epler.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk
+
Tester

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk

Blant nyhetene i basis i september er det noen riktig gode øl, sider og brennevin som kan plukkes med på neste polbesøk og inkluderes i neste fårikålmåltid.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere
Ukens kake

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere

Et brød blir til 24 saftige "brødskiver" med smake av kanel og epler.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk
+
Tester

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk

Blant nyhetene i basis i september er det noen riktig gode øl, sider og brennevin som kan plukkes med på neste polbesøk og inkluderes i neste fårikålmåltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Imponerende 55 finalister i Star Wine List Award Norway 2025

Blant et rekordstort antall påmeldte vinkart i konkurransen Star Wine List Award Norway er det også rekordmange finalister fordelt på ni ulike kategorier.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør noe nytt med grillkyllingen
Dagens rett

Gjør noe nytt med grillkyllingen

Når du frister med kyllinglår, er det ingen problemer med å få selv de yngste til å spise gulrøtter. Prøv bare denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her