Kaffe inn i hjertevarmen

Nå kan vi drikke kaffe av hjertens lyst. En ny undersøkelse viser nemlig at vår nasjonale varmdrikk kan nytes uten økt risiko for hjerte- og karsykdommer. Kanskje gjør den at du får mindre ryggplager, mareritt, søvnløshet, hodepine, forstoppelse og kvalme
Redaksjonen
04 Mars 2001 - 12:37

Oslo(NW): Undersøkelsen fra Universitetet i Helsinki slår fast at dødelig hjertesvikt ikke har noe med våre kaffevaner å gjøre. Over 20 000 godt voksne menn og kvinner ble fulgt opp over en tiårsperiode i det omfattende studiet av kaffens effekt på hjertet.

Professor Dag Thelle har forsket på effekten av kaffe, og er ikke overrasket over resultatene fra undersøkelsen.

- Kaffe er ufarlig for de aller fleste. Men for noen av oss kan kokekaffe påvirke fettstoffskiftet og gi økt kolesterol. Men filterkaffe kan alle drikke med god samvittighet, sier han. Han råder de som er i risikogruppen for høyt kolesterol eller hjerte- og karsykdommer til å alltid trakte kaffen.

Flere effekter Den finske undersøkelsen viser at kaffe ikke bare er ufarlig for hjertet, men at den også har gunstig effekt på gallestein. Det viste seg også at forsøkspersonene som ikke drakk kaffe meldte om et større omfang av ryggplager, mareritt, søvnløshet, hodepine, forstoppelse og kvalme enn de som drakk mye kaffe. Også tørr munn og tett nese var noen av plagene til de kaffe-avholdende.

- Det overrasker meg ikke. Vi vet fra før at kaffe har en positiv effekt på luftveisproblemer, sier informasjonssjef Ida Byrkjeland i Norsk kaffeinformasjon. Thelle mener at den finske undersøkelsen er troverdig, men advarer mot å trekke krystallklare konklusjoner.

- Man har nesten aldri klart å påvise en tydelig sammenheng mellom et kosthold og en helsesykdom. Kostvanene er bare én av mange faktorer som påvirker vår risiko for sykdom, sier han.

Nordmenn var i fjor verdens mest kaffedrikkende folk. Hvert år drikker vi 160 liter per hode, og det er mannlige trøndere som topper statistikken.

- I fjor drakk vi for første gang mer kaffe enn finnene. Men vi har veldig lik kultur på kaffedrikking. Det er en sosial vane både i Norge og i Finland. De fleste drikker rundt fem kopper daglig. Vi regner 6-7 kopper som et moderat forbruk, sier Byrkjeland.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Basishyllas skjulte perle til 199,90
+
Ukens vin

Basishyllas skjulte perle til 199,90

Jeg har tidligere kalt denne vinen sykt billig og magi for en liten penge, og det er den fortsatt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Michelin-guiden: Stjernedryss i Bergen

Som de to eneste nye Michelin-stjernene for Norge i 2025, er det stor stemning for Gaptrast og Omakase by Sergey Pak.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Basishyllas skjulte perle til 199,90
+
Ukens vin

Basishyllas skjulte perle til 199,90

Jeg har tidligere kalt denne vinen sykt billig og magi for en liten penge, og det er den fortsatt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Michelin-guiden: Stjernedryss i Bergen

Som de to eneste nye Michelin-stjernene for Norge i 2025, er det stor stemning for Gaptrast og Omakase by Sergey Pak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Cocktailkurs: Lær å lage klassiske cocktails - med en tvist.
Matkurs og vinkurs
Cocktailkurs i Oslo

Cocktailkurs: Lær å lage klassiske cocktails - med en tvist.

Den 11. september inviterer vi til et eksklusivt cocktailkurs hvor du lærer å lage 5 cocktails. Det er begrenset antall plasser – så vær rask!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her