Kaffe inn i hjertevarmen

Nå kan vi drikke kaffe av hjertens lyst. En ny undersøkelse viser nemlig at vår nasjonale varmdrikk kan nytes uten økt risiko for hjerte- og karsykdommer. Kanskje gjør den at du får mindre ryggplager, mareritt, søvnløshet, hodepine, forstoppelse og kvalme
Redaksjonen
04 Mars 2001 - 12:37

Oslo(NW): Undersøkelsen fra Universitetet i Helsinki slår fast at dødelig hjertesvikt ikke har noe med våre kaffevaner å gjøre. Over 20 000 godt voksne menn og kvinner ble fulgt opp over en tiårsperiode i det omfattende studiet av kaffens effekt på hjertet.

Professor Dag Thelle har forsket på effekten av kaffe, og er ikke overrasket over resultatene fra undersøkelsen.

- Kaffe er ufarlig for de aller fleste. Men for noen av oss kan kokekaffe påvirke fettstoffskiftet og gi økt kolesterol. Men filterkaffe kan alle drikke med god samvittighet, sier han. Han råder de som er i risikogruppen for høyt kolesterol eller hjerte- og karsykdommer til å alltid trakte kaffen.

Flere effekter Den finske undersøkelsen viser at kaffe ikke bare er ufarlig for hjertet, men at den også har gunstig effekt på gallestein. Det viste seg også at forsøkspersonene som ikke drakk kaffe meldte om et større omfang av ryggplager, mareritt, søvnløshet, hodepine, forstoppelse og kvalme enn de som drakk mye kaffe. Også tørr munn og tett nese var noen av plagene til de kaffe-avholdende.

- Det overrasker meg ikke. Vi vet fra før at kaffe har en positiv effekt på luftveisproblemer, sier informasjonssjef Ida Byrkjeland i Norsk kaffeinformasjon. Thelle mener at den finske undersøkelsen er troverdig, men advarer mot å trekke krystallklare konklusjoner.

- Man har nesten aldri klart å påvise en tydelig sammenheng mellom et kosthold og en helsesykdom. Kostvanene er bare én av mange faktorer som påvirker vår risiko for sykdom, sier han.

Nordmenn var i fjor verdens mest kaffedrikkende folk. Hvert år drikker vi 160 liter per hode, og det er mannlige trøndere som topper statistikken.

- I fjor drakk vi for første gang mer kaffe enn finnene. Men vi har veldig lik kultur på kaffedrikking. Det er en sosial vane både i Norge og i Finland. De fleste drikker rundt fem kopper daglig. Vi regner 6-7 kopper som et moderat forbruk, sier Byrkjeland.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener
Ukens drink

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener

Caipirinha er Brasils nasjonaldrink - og derfor velegnet for sommersesongen. Med norske jordbær blir smaken sublim.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene
+
Godbiter i pollisten

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene

Men vi gir ikke slipp på friskhet og all moderasjon hva alkohol angår. Selv dette kan solsvidde Priorat stille opp med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget
+
Ukens vin

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget

Denne hvitvinen har nemlig alle kvalitetene vi leter etter, og det til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage
Dagens rett

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage

Laks dekket med nøtter på en smaksrik sopp-vinaigrette er mye raskere å lage enn du kanskje tenker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her