Kald kaffe er hot

Sommerens kalde hit er iskaffe i sine utallige kreasjoner. Alle kaffebarer kommer garantert til å tilby en omfattende meny av slike. Men det er fullt mulig å gjenskape drikkene i eget kjøkken. Her finner du en rekke deilige komposisjoner.

For å lage skikkelig iskaffe hjemme er du helt avhengig av en espressomaskin, for iskaffe laget av traktekaffe blir ikke det samme, selv om du lager den sterk. Det er intensiteten i espressoen som setter den riktige smaken. Dessuten trenger du en elektrisk blender som er kraftig nok til at den klarer å knuse isen som er et annet viktig element.

Hvis du ikke har en blender, som jo koster minst tusen kroner og gjerne det dobbelte, kan du bruke en såkalt shaker som bartendere bruker. Den brukes til å avkjøle kaffen og riste luft inn i drikken. Før du siler den over i glasset. Men en blender bør stå på ønskelisten til en hver som elsker å eksperimentere med flytende ingredienser.

Kaffesiruper må til
Iskaffe skal dessuten være søtlig. I stedet for å bruke sukker som du må røre ut i den varme espressoen kan du bruke kaffesiruper som fås i så mange smaksvarianter at vi har mistet oversikten. Stadig flere leverandører entrer banen. Sist ut er norskproduserte Barista som finnes i vanilje, karamell, irish cream, mandel og hasselnøtt, som alle er blant de mest populære aromaene. Størst på markedet er franske Monin med et enormt utvalg. Andre merker er amerikanske Da Vinci og Toriani.

En idé for sommertaffelet er å gå til anskaffelse av et antall flasker med dine favorittsmaker. Om det er ovennevnte aromaer eller mer uvanlig kaffearomaer som bringebær, grønn banan eller carribean. Disse sirupene kan du nemlig bruke til klassisk soda, bare tilsett soda water, til slush, kjør med is i blender, til å helle over iskrem, i smoothies som er sommerens andre store drikkemote, altså iskrem og fruktsaft, og selvsagt i drinker.

Trish Skeie som er espressokonsulent hos Pals Kaffe har laget oppskriftene nedenfor. Og hun kan dette etter flere år som barista i California hvor iskaffe har vært stort i mange år.

Helt nylaget
Til hvert glass trenger du en dobbel espresso og den må være helt nylaget. Gammel kaffe gir ingen god iskaffe. - Noen smaker passer bedre sammen enn andre, påpeker Skeie: Hvis du bruker sjokoladesaus i iskaffen og ønsker en smak til, må den være intens, eksempelvis mint. Og bruker du kremfløte i iskaffen, passer det godt med en smak som hasselnøtt. Frisk frukt er ikke det enkleste siden syrene vil kunne få melken til å sprekke. Men du kan prøve med jordbær Banan er imidlertid et godt alternativ.

I mange land, for eksempel i Vietnam hvor forbruket av iskaffe er kjempehøyt, brukes kondensert søt melk. Fordelen er at den er stabil, altså at ikke sprekker når den blandes med andre ingredienser. Men slik melk har en spesiell smak som nordmenn ikke er vant til, derfor anbefaler Skeie å bruke vanlig H-melk, men så fersk som overhodet mulig. Hos Starbucks-kjeden brukes det et naturlig bindemiddel (laget av en alge) som gjør at iskaffen ikke skiller seg. Men det produktet er ikke tilgjengelig i Norge.

Moccaccino
et glass is
1 dl melk
2 ss sjokoladesaus
dobbel espresso
Ha is i blenderen. Hell melk over, deretter sjokladesaus og til slutt espressoen. Kjør til isen er knust, hell over i glass og server umiddelbart. Dette blir en middels søt iskaffe.

Iskaffe con panna

Fyll et glass med isbiter. Hell over 2 ss vaniljesirup. Deretter en dobbel espresso. Til slutt heller du kremfløte (ca ½ dl) forsiktig over i sirkel. Server med sugerør som du bruker til å røre med. En mektig iskaffe.

Cappuccino on the rocks
Steam melk slik at det blir et tykt skumlag på toppen. Sett til side. Hell masse is i et glass. Så 2 ss vaniljesirup, samt en dobbel espresso. Til slutt legger du melkeskummet på toppen ved hjelp av en skje.

Carribean
et glass is
1 dl melk
4 ss Monin Carribean
dobbel espresso
evt. kremdott
Hell alt i blender bortsett fra kremen og kjør til isen er knust. Hell over i glass. Denne iskaffen blir veldig tykk, nærmest en slush. Pynt eventuelt med kremdott. Godt alkoholfritt alternativ da det smaker virkelig rom av den.

Jordbæriskaffe

et glass is
10 jordbær
ca. 3 ss melis
dobbel espresso
Kjør alt i blender. Smak til med eventuelt mer melis hvis jordbærene ikke er så søte. Hell over i glass. En forfriskende dessertdrikk.

Mokka og bærsirup
Bland 2 ss sjokoladesirup med 1 dl kald melk. Fyll et glass med isbiter. Hell 2 ss jordbær- eller bringebærsirup over.

Caffe Borgia
Bland 2 ss sjokoladesirup med 1 dl kald melk. Fyll et glass med isbiter. Hell 2 ss appelsinsirup over, deretter sjokolademelk. Så en dobbel espresso. Topp med en kremdott og raspet muskatnøtt og (syltet) appelsinskall oppå der. En klassiker.

Cocolatte frappé
et glass is
1 dl melk
2 ss cocossirup
dobbel espresso
Hell alt i blender og kjør til isen er knust. Hell i glass og topp med kremdott og dryss kanel på toppen. En potensiell favoritt.

Moccamint frappé
et glass is
1 dl melk
2 ss sjokoladesaus
2 ss crème de menthe-sirup
dobbel espresso
Bland melk og sjokoladesaus. Hell alt i blender og kjør til isen er knust. Hell i glass og topp med kremdott. Mektig men samtidig forfriskende.

Foto: Norsk Kaffeinformasjon

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen