Kamp om de første skuddene

Årets første te, first flush, fra Darjeeling, også kalt teens champagne, er utpreget elegant og en svært ettertraktet vare. På Le Palais des Thés ble 30 prosent av beholdningen solgt allerede på sesongens første dag.
16 Mai 2011 - 13:00

Tebusker er eviggrønne, men det betyr på ingen måte at de ikke lar seg merke med skiftende årstider. De høyestliggende tehagene i Darjeeling ligger på mer enn 2000 meters høyde ved foten av Himalaya, noe som betyr kjølige vintre til tross for at området ligger på samme breddegrad som Bahamas.

I de kalde månedene slapper tebuskene av, for så å våkne til liv utpå nyåret. De nye skuddene formelig strutter av aroma og delikate smaker. Når de første, spede nye skuddene har brettet seg ut og blitt til blader, og et nytt lite skudd har kommet mellom dem har vi "two leaves and a bud" og det er på tide å plukke.

Lever i koppen
Teen fra denne årets første innhøsting, eller first flush som den heter blant tekjennere, er helt spesiell. Elegant, harmonisk og svært frisk. Her er det grønne toner som asparges, gress og urter, men også blomster og gule frukter. Kanskje aller mest fascinerende er det at teen fortsetter å leve etter at den er helt i koppen. Hver gang du setter nesen mot koppen eller tar en slurk dukker det opp noe nytt, akkurat hva avhenger av hvilken hage teen kommer fra, hvilken dag den er høstet og hvem som står for videreforedlingen.

First flush-teer har svært kompliserte navn, én av teene i utvalget hos Le Palais des Thés heter Darjeeling North Tukvar DJ2 S.F.T.G.F.O.P.1 2011 First Flush. Der North Tukvar er navnet på eiendommen, DJ2 forteller at denne teen stammer fra andre innhøsting (typisk dagen etter årets aller første tur i akkurat denne hagen).  S.F.T.G.F.O.P.1 betyr Super Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe, der tippy indikerer at det er en stor andel skudd i blandingen, om lag en fjerdedel er vanlig, og 1-tallet og S-en at det er ekstra fine saker.

Tander
Årets andre innhøsting, second flush, foregår fra slutten av mai og i juni. Denne teen er både mørkere og mer smaksrik. Monsoon harvest foregår i regntiden og er den høsten som gir de laveste prisene, i motsetning til de to første forblir det meste av teen fra denne innhøstingen i hjemlandet. Årets siste høst kalles third flush og gir te som er kraftig, men som mangler raffinementet til de to første.

First flush-teen er tander og bør behandles forsiktig. Anbefalt vanntemperatur er 80 til 85 grader og passe trekketid er 3 ½ - 3 ¾ minutter. Etter som tiden går mister denne teen sin fruktighet, og det er ingen vits å spare på den alt for lenge, men den holder frem til jul.

Foto: Le Palais des Thés

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner
+

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner

Å skape det nye Napa Valley gjennom fem oppkjøp i løpet av to år, er en storstilt ambisjon, men Carlton McCoy og Lawrence Wine Estates er på god vei. Den største omveltningen er i vinmarkene som alle nå dyrkes biodynamisk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

En klassisk lammestek blir alltid vellykket
Dagens rett

En klassisk lammestek blir alltid vellykket

Mens lammesesongen fortsatt er på topp, benytter vi en hver mulighet til å lage det beste av denne råvaren. Nemlig lammestek.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Nå er sesongen startet: Slik koker du lutefisk
Dagens rett

Nå er sesongen startet: Slik koker du lutefisk

Strever du med lutefiskkokingen? Med denne oppskriften blir resultatet perfekt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner
+

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner

Å skape det nye Napa Valley gjennom fem oppkjøp i løpet av to år, er en storstilt ambisjon, men Carlton McCoy og Lawrence Wine Estates er på god vei. Den største omveltningen er i vinmarkene som alle nå dyrkes biodynamisk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

To deilige brunelloer på et pol nær deg
+
Godbiter i pollisten

To deilige brunelloer på et pol nær deg

I basisutvalget finnes de faktisk to gode brunelloer fra to gode naboer og til supre priser. Så heldige er vi.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne
+
Ukens vin

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne

Det er nå vi vil ha kjøttfulle rødviner fra Rhône. Og denne byr på utrolig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

BEINSPIRED 2026: Smak flere hundre viner
Vinmesse
Vinmesse i Oslo 27. januar

BEINSPIRED 2026: Smak flere hundre viner

Bli med på vinmesse med topprodusenter fra Champagne, Tyskland, Italia og mye mer. Du får mulighetene til å smake flere hundre viner fra flere forskjellige land og i mange forskjellige stiler.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

En klassisk lammestek blir alltid vellykket
Dagens rett

En klassisk lammestek blir alltid vellykket

Mens lammesesongen fortsatt er på topp, benytter vi en hver mulighet til å lage det beste av denne råvaren. Nemlig lammestek.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her