Kamp om de første skuddene

Årets første te, first flush, fra Darjeeling, også kalt teens champagne, er utpreget elegant og en svært ettertraktet vare. På Le Palais des Thés ble 30 prosent av beholdningen solgt allerede på sesongens første dag.
16 Mai 2011 - 14:00

Tebusker er eviggrønne, men det betyr på ingen måte at de ikke lar seg merke med skiftende årstider. De høyestliggende tehagene i Darjeeling ligger på mer enn 2000 meters høyde ved foten av Himalaya, noe som betyr kjølige vintre til tross for at området ligger på samme breddegrad som Bahamas.

I de kalde månedene slapper tebuskene av, for så å våkne til liv utpå nyåret. De nye skuddene formelig strutter av aroma og delikate smaker. Når de første, spede nye skuddene har brettet seg ut og blitt til blader, og et nytt lite skudd har kommet mellom dem har vi "two leaves and a bud" og det er på tide å plukke.

Lever i koppen
Teen fra denne årets første innhøsting, eller first flush som den heter blant tekjennere, er helt spesiell. Elegant, harmonisk og svært frisk. Her er det grønne toner som asparges, gress og urter, men også blomster og gule frukter. Kanskje aller mest fascinerende er det at teen fortsetter å leve etter at den er helt i koppen. Hver gang du setter nesen mot koppen eller tar en slurk dukker det opp noe nytt, akkurat hva avhenger av hvilken hage teen kommer fra, hvilken dag den er høstet og hvem som står for videreforedlingen.

First flush-teer har svært kompliserte navn, én av teene i utvalget hos Le Palais des Thés heter Darjeeling North Tukvar DJ2 S.F.T.G.F.O.P.1 2011 First Flush. Der North Tukvar er navnet på eiendommen, DJ2 forteller at denne teen stammer fra andre innhøsting (typisk dagen etter årets aller første tur i akkurat denne hagen).  S.F.T.G.F.O.P.1 betyr Super Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe, der tippy indikerer at det er en stor andel skudd i blandingen, om lag en fjerdedel er vanlig, og 1-tallet og S-en at det er ekstra fine saker.

Tander
Årets andre innhøsting, second flush, foregår fra slutten av mai og i juni. Denne teen er både mørkere og mer smaksrik. Monsoon harvest foregår i regntiden og er den høsten som gir de laveste prisene, i motsetning til de to første forblir det meste av teen fra denne innhøstingen i hjemlandet. Årets siste høst kalles third flush og gir te som er kraftig, men som mangler raffinementet til de to første.

First flush-teen er tander og bør behandles forsiktig. Anbefalt vanntemperatur er 80 til 85 grader og passe trekketid er 3 ½ - 3 ¾ minutter. Etter som tiden går mister denne teen sin fruktighet, og det er ingen vits å spare på den alt for lenge, men den holder frem til jul.

Foto: Le Palais des Thés

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag noe ekstra godt med vannmelon
Guide

Lag noe ekstra godt med vannmelon

Vannmelon er utrolig godt i sommervarmen, og her er oppskriftene du bare må prøve.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Smaken av sommer er som her bringebær og akevitt
Ukens drink

Smaken av sommer er som her bringebær og akevitt

Og ingrediensene finner du på et pol nær deg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien
+
Tester

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien

Ethvert feriekjøleskap har plass til en boks med hvitvin - om det så bare er for å bruke til matlaging som damping av blåskjell. Men det er ingen grunn til å redusere bruken til det, for mange hvitvinsbokser inneholder virkelig seriøs vin.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag noe ekstra godt med vannmelon
Guide

Lag noe ekstra godt med vannmelon

Vannmelon er utrolig godt i sommervarmen, og her er oppskriftene du bare må prøve.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Smaken av sommer er som her bringebær og akevitt
Ukens drink

Smaken av sommer er som her bringebær og akevitt

Og ingrediensene finner du på et pol nær deg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte
+
Ukens vin

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte

70 prosent av druene kommer fra toppmarker i La Morra, men prisen er det halve.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallgodt riesling-kjøp i magnum
+
Godbiter i pollisten

Knallgodt riesling-kjøp i magnum

Mens GG-rieslingene blir stadig dyrere, er det andre rieslingperler som holder seg på et svært fornuftig nivå, og som er like lagringsdyktige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Helgens beste: Biff fra grill eller panne med asparges, østerssopp og mandelpotetpuré
Dagens rett

Helgens beste: Biff fra grill eller panne med asparges, østerssopp og mandelpotetpuré

Finn frem knivene og skjerp appetitten, for i dag er det biff til middag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her