Kamp om de første skuddene

Årets første te, first flush, fra Darjeeling, også kalt teens champagne, er utpreget elegant og en svært ettertraktet vare. På Le Palais des Thés ble 30 prosent av beholdningen solgt allerede på sesongens første dag.
16 Mai 2011 - 14:00

Tebusker er eviggrønne, men det betyr på ingen måte at de ikke lar seg merke med skiftende årstider. De høyestliggende tehagene i Darjeeling ligger på mer enn 2000 meters høyde ved foten av Himalaya, noe som betyr kjølige vintre til tross for at området ligger på samme breddegrad som Bahamas.

I de kalde månedene slapper tebuskene av, for så å våkne til liv utpå nyåret. De nye skuddene formelig strutter av aroma og delikate smaker. Når de første, spede nye skuddene har brettet seg ut og blitt til blader, og et nytt lite skudd har kommet mellom dem har vi "two leaves and a bud" og det er på tide å plukke.

Lever i koppen
Teen fra denne årets første innhøsting, eller first flush som den heter blant tekjennere, er helt spesiell. Elegant, harmonisk og svært frisk. Her er det grønne toner som asparges, gress og urter, men også blomster og gule frukter. Kanskje aller mest fascinerende er det at teen fortsetter å leve etter at den er helt i koppen. Hver gang du setter nesen mot koppen eller tar en slurk dukker det opp noe nytt, akkurat hva avhenger av hvilken hage teen kommer fra, hvilken dag den er høstet og hvem som står for videreforedlingen.

First flush-teer har svært kompliserte navn, én av teene i utvalget hos Le Palais des Thés heter Darjeeling North Tukvar DJ2 S.F.T.G.F.O.P.1 2011 First Flush. Der North Tukvar er navnet på eiendommen, DJ2 forteller at denne teen stammer fra andre innhøsting (typisk dagen etter årets aller første tur i akkurat denne hagen).  S.F.T.G.F.O.P.1 betyr Super Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe, der tippy indikerer at det er en stor andel skudd i blandingen, om lag en fjerdedel er vanlig, og 1-tallet og S-en at det er ekstra fine saker.

Tander
Årets andre innhøsting, second flush, foregår fra slutten av mai og i juni. Denne teen er både mørkere og mer smaksrik. Monsoon harvest foregår i regntiden og er den høsten som gir de laveste prisene, i motsetning til de to første forblir det meste av teen fra denne innhøstingen i hjemlandet. Årets siste høst kalles third flush og gir te som er kraftig, men som mangler raffinementet til de to første.

First flush-teen er tander og bør behandles forsiktig. Anbefalt vanntemperatur er 80 til 85 grader og passe trekketid er 3 ½ - 3 ¾ minutter. Etter som tiden går mister denne teen sin fruktighet, og det er ingen vits å spare på den alt for lenge, men den holder frem til jul.

Foto: Le Palais des Thés

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet
Dagens rett
Asiatiske biffspyd

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet

Disse asiatiskinspirerte biffspydene gir en knallavslutning på uka. Prøv denne superenkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her