Kamp om de første skuddene

Årets første te, first flush, fra Darjeeling, også kalt teens champagne, er utpreget elegant og en svært ettertraktet vare. På Le Palais des Thés ble 30 prosent av beholdningen solgt allerede på sesongens første dag.

Tebusker er eviggrønne, men det betyr på ingen måte at de ikke lar seg merke med skiftende årstider. De høyestliggende tehagene i Darjeeling ligger på mer enn 2000 meters høyde ved foten av Himalaya, noe som betyr kjølige vintre til tross for at området ligger på samme breddegrad som Bahamas.

I de kalde månedene slapper tebuskene av, for så å våkne til liv utpå nyåret. De nye skuddene formelig strutter av aroma og delikate smaker. Når de første, spede nye skuddene har brettet seg ut og blitt til blader, og et nytt lite skudd har kommet mellom dem har vi "two leaves and a bud" og det er på tide å plukke.

Lever i koppen
Teen fra denne årets første innhøsting, eller first flush som den heter blant tekjennere, er helt spesiell. Elegant, harmonisk og svært frisk. Her er det grønne toner som asparges, gress og urter, men også blomster og gule frukter. Kanskje aller mest fascinerende er det at teen fortsetter å leve etter at den er helt i koppen. Hver gang du setter nesen mot koppen eller tar en slurk dukker det opp noe nytt, akkurat hva avhenger av hvilken hage teen kommer fra, hvilken dag den er høstet og hvem som står for videreforedlingen.

First flush-teer har svært kompliserte navn, én av teene i utvalget hos Le Palais des Thés heter Darjeeling North Tukvar DJ2 S.F.T.G.F.O.P.1 2011 First Flush. Der North Tukvar er navnet på eiendommen, DJ2 forteller at denne teen stammer fra andre innhøsting (typisk dagen etter årets aller første tur i akkurat denne hagen).  S.F.T.G.F.O.P.1 betyr Super Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe, der tippy indikerer at det er en stor andel skudd i blandingen, om lag en fjerdedel er vanlig, og 1-tallet og S-en at det er ekstra fine saker.

Tander
Årets andre innhøsting, second flush, foregår fra slutten av mai og i juni. Denne teen er både mørkere og mer smaksrik. Monsoon harvest foregår i regntiden og er den høsten som gir de laveste prisene, i motsetning til de to første forblir det meste av teen fra denne innhøstingen i hjemlandet. Årets siste høst kalles third flush og gir te som er kraftig, men som mangler raffinementet til de to første.

First flush-teen er tander og bør behandles forsiktig. Anbefalt vanntemperatur er 80 til 85 grader og passe trekketid er 3 ½ - 3 ¾ minutter. Etter som tiden går mister denne teen sin fruktighet, og det er ingen vits å spare på den alt for lenge, men den holder frem til jul.

Foto: Le Palais des Thés

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen