NM for amatørkokk
Kanskje er det disse frityrbollene som vinner?

Kanskje er det disse frityrbollene som vinner?

Bak oppskriften står Wenche Gerhardsen og mannen Vegar. Kanskje får han være med i finalen i NM for amatørkokk?
Redaksjonen
27 August 2015 - 11:38

Wenche Gerhardsen lager mye mat sammen med mannen sin, Vegar Kirkesæther men ikke bare mat, de brygger også øl sammen. Denne retten som de håper kommer til finalen i NM i amatørkokk er et resultat av en pakke klippfisk som hadde ligget i kjøleskapet et halvt år. Det tar som kjent ikke denne holdbare råvaren skade av så lenge den er riktig emballert.

Men etter utvanning gir slik fisk et supert utgangspunkt for kroketter – frityrstekte fiskeboller - som kalle boulinhos hos klippfiskfeinschmeckerne i Portugal.

Det er veldig lett å være enig med Wenche og Vegar at det til denne retten må serveres godt øl. De foreslår saison, muligens hjemmebrygget. Men det er mye god saison å få tak i på polet.

Det er imidlertid selve retten som har en sjanse til å komme til finalen under Matstreif den 12. september.

Har du også en god rett med torsk du har tro på? Send den inn da vel. Vinneren får premier verdt 50.000 kroner

Kokett krokett med klippfisk

Kokett krokett med klippfisk

Fremgangsmåte

Klippfisken må vannes ut i minst ett døgn (avhengig av type klippfisk). Den skal gi en lett, behagelig salt smak. Smak på den før du lager til retten.

Kok opp vann, la fisken trekke i 10 min. I mellomtiden lager du hvit saus av smør, mel og melk. Varm gjerne opp melken før du sper den i en blanding av mel og smør, rør konstant. Sausen skal være ganske tjukk. La sausen koke i ca. 5 min med langpepper, pepper, muskatnøtt og tørket småreke. Ta sausen vekk fra platen.

Rens klippfisken helt ren for bein. Riv fisken i småbiter og ha i den ferdige sausen. Smak til med sitronsaft og evt. mer pepper. Ha til slutt i 2 ss hakket gressløk. Resten av gressløken drysser du over en salat av norske tomater, skjærgårdsløk, og god olivenolje.

Ha fiskeblandingen i en grunn plastboks med lokk og sette i fryseren i ca. 2-3 timer, til den har blitt stiv nok til å lage små boller av. Vend hver bolle i pisket egg og deretter i brødrasp.

Varm oljen i en gryte med dørslag (aspargesgryter egner seg godt). Legg forsiktig bollene (ikke for mange av gangen) i den varme oljen. Sjekk om oljen er varm nok ved å stikke en trepinne oppi. Bobler det rundt den, er oljen klar til bruk. Krokettene skal være gyldne, ikke brune.

Tips:
Server med salat som en deilig sommermiddag i seg selv, eller server færre kroketter som en forrett.
Drikkefølge: En frisk øl av typen Saison funker utmerket til denne lett salte og fyldige retten.

Se våre andre oppskrifter på kroketter

Her er rettene du skal lage til tapasbordet

Se våre andre oppskrifter med klippfisk 

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Wenche Gerhardsen

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender
Ukens drink

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender

Øyvind Lindgjerdet gir deg her forslag til en lekker velkomstdrink med champagne og akevitt og en som passer best til desserten eller etter middagen i sofaen foran peisen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost
Ukens kake

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost

Pepperkaker og blåost høres kanskje litt merkelig ut, men det er en himmelsk kombinasjon - bare prøv dagens oppskrift og bli frelst.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks
Dagens rett

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks

Tempura er japansk friteringsmetode som passer utmerket også for norske råvarer. Og så er det helt topp til alt fra fingermat til forrett, mellomrett eller alene som kveldskos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender
Ukens drink

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender

Øyvind Lindgjerdet gir deg her forslag til en lekker velkomstdrink med champagne og akevitt og en som passer best til desserten eller etter middagen i sofaen foran peisen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her