NM for amatørkokk
Kanskje er det disse frityrbollene som vinner?

Kanskje er det disse frityrbollene som vinner?

Bak oppskriften står Wenche Gerhardsen og mannen Vegar. Kanskje får han være med i finalen i NM for amatørkokk?
Redaksjonen
27 August 2015 - 11:38

Wenche Gerhardsen lager mye mat sammen med mannen sin, Vegar Kirkesæther men ikke bare mat, de brygger også øl sammen. Denne retten som de håper kommer til finalen i NM i amatørkokk er et resultat av en pakke klippfisk som hadde ligget i kjøleskapet et halvt år. Det tar som kjent ikke denne holdbare råvaren skade av så lenge den er riktig emballert.

Men etter utvanning gir slik fisk et supert utgangspunkt for kroketter – frityrstekte fiskeboller - som kalle boulinhos hos klippfiskfeinschmeckerne i Portugal.

Det er veldig lett å være enig med Wenche og Vegar at det til denne retten må serveres godt øl. De foreslår saison, muligens hjemmebrygget. Men det er mye god saison å få tak i på polet.

Det er imidlertid selve retten som har en sjanse til å komme til finalen under Matstreif den 12. september.

Har du også en god rett med torsk du har tro på? Send den inn da vel. Vinneren får premier verdt 50.000 kroner

Kokett krokett med klippfisk

Kokett krokett med klippfisk

Fremgangsmåte

Klippfisken må vannes ut i minst ett døgn (avhengig av type klippfisk). Den skal gi en lett, behagelig salt smak. Smak på den før du lager til retten.

Kok opp vann, la fisken trekke i 10 min. I mellomtiden lager du hvit saus av smør, mel og melk. Varm gjerne opp melken før du sper den i en blanding av mel og smør, rør konstant. Sausen skal være ganske tjukk. La sausen koke i ca. 5 min med langpepper, pepper, muskatnøtt og tørket småreke. Ta sausen vekk fra platen.

Rens klippfisken helt ren for bein. Riv fisken i småbiter og ha i den ferdige sausen. Smak til med sitronsaft og evt. mer pepper. Ha til slutt i 2 ss hakket gressløk. Resten av gressløken drysser du over en salat av norske tomater, skjærgårdsløk, og god olivenolje.

Ha fiskeblandingen i en grunn plastboks med lokk og sette i fryseren i ca. 2-3 timer, til den har blitt stiv nok til å lage små boller av. Vend hver bolle i pisket egg og deretter i brødrasp.

Varm oljen i en gryte med dørslag (aspargesgryter egner seg godt). Legg forsiktig bollene (ikke for mange av gangen) i den varme oljen. Sjekk om oljen er varm nok ved å stikke en trepinne oppi. Bobler det rundt den, er oljen klar til bruk. Krokettene skal være gyldne, ikke brune.

Tips:
Server med salat som en deilig sommermiddag i seg selv, eller server færre kroketter som en forrett.
Drikkefølge: En frisk øl av typen Saison funker utmerket til denne lett salte og fyldige retten.

Se våre andre oppskrifter på kroketter

Her er rettene du skal lage til tapasbordet

Se våre andre oppskrifter med klippfisk 

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Wenche Gerhardsen

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra
Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra

Reinsdyrfilet, portvinsaus. Hva mer kan du ønske deg? Bortsett fra noe godt i glasset. Oppskrift og drikkeforslag finner du her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

By på en lekker fiskegryte denne helgen
Dagens rett

By på en lekker fiskegryte denne helgen

Denne oppskriften bruker noe av alt det gode du finner i butikken for tiden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten
Ukens drink

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten

Appelsinsmaken gjør Jägermeister-en mye fruktigere uten at den umiskjennelige krydderkarakteren er redusert. I denne drinken får den skinne.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra
Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra

Reinsdyrfilet, portvinsaus. Hva mer kan du ønske deg? Bortsett fra noe godt i glasset. Oppskrift og drikkeforslag finner du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne
Dagens rett

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne

Ta for deg av julespesialitetene og lag en superrask hverdagsrett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

By på en lekker fiskegryte denne helgen
Dagens rett

By på en lekker fiskegryte denne helgen

Denne oppskriften bruker noe av alt det gode du finner i butikken for tiden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her