Kanskje er det disse frityrbollene som vinner?

Kanskje er det disse frityrbollene som vinner?

Bak oppskriften står Wenche Gerhardsen og mannen Vegar. Kanskje får han være med i finalen i NM for amatørkokk?

Wenche Gerhardsen lager mye mat sammen med mannen sin, Vegar Kirkesæther men ikke bare mat, de brygger også øl sammen. Denne retten som de håper kommer til finalen i NM i amatørkokk er et resultat av en pakke klippfisk som hadde ligget i kjøleskapet et halvt år. Det tar som kjent ikke denne holdbare råvaren skade av så lenge den er riktig emballert.

Men etter utvanning gir slik fisk et supert utgangspunkt for kroketter – frityrstekte fiskeboller - som kalle boulinhos hos klippfiskfeinschmeckerne i Portugal.

Det er veldig lett å være enig med Wenche og Vegar at det til denne retten må serveres godt øl. De foreslår saison, muligens hjemmebrygget. Men det er mye god saison å få tak i på polet.

Det er imidlertid selve retten som har en sjanse til å komme til finalen under Matstreif den 12. september.

Har du også en god rett med torsk du har tro på? Send den inn da vel. Vinneren får premier verdt 50.000 kroner

Kokett krokett med klippfisk

Fremgangsmåte

Klippfisken må vannes ut i minst ett døgn (avhengig av type klippfisk). Den skal gi en lett, behagelig salt smak. Smak på den før du lager til retten.

Kok opp vann, la fisken trekke i 10 min. I mellomtiden lager du hvit saus av smør, mel og melk. Varm gjerne opp melken før du sper den i en blanding av mel og smør, rør konstant. Sausen skal være ganske tjukk. La sausen koke i ca. 5 min med langpepper, pepper, muskatnøtt og tørket småreke. Ta sausen vekk fra platen.

Rens klippfisken helt ren for bein. Riv fisken i småbiter og ha i den ferdige sausen. Smak til med sitronsaft og evt. mer pepper. Ha til slutt i 2 ss hakket gressløk. Resten av gressløken drysser du over en salat av norske tomater, skjærgårdsløk, og god olivenolje.

Ha fiskeblandingen i en grunn plastboks med lokk og sette i fryseren i ca. 2-3 timer, til den har blitt stiv nok til å lage små boller av. Vend hver bolle i pisket egg og deretter i brødrasp.

Varm oljen i en gryte med dørslag (aspargesgryter egner seg godt). Legg forsiktig bollene (ikke for mange av gangen) i den varme oljen. Sjekk om oljen er varm nok ved å stikke en trepinne oppi. Bobler det rundt den, er oljen klar til bruk. Krokettene skal være gyldne, ikke brune.

Tips:
Server med salat som en deilig sommermiddag i seg selv, eller server færre kroketter som en forrett.
Drikkefølge: En frisk øl av typen Saison funker utmerket til denne lett salte og fyldige retten.

Se våre andre oppskrifter på kroketter

Her er rettene du skal lage til tapasbordet

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen