Drikke
Kåret det beste juleølet med avansert teknologi

Kåret det beste juleølet med avansert teknologi

Pål Hellesnes i Business Technology Consulting har brukt sine jobbverktøy for å finne ut hvilke øl som er vinnerne av de mange juleøltestene.
Redaksjonen
05 Desember 2014 - 11:23

Få produkttester engasjerer like mye som de årlige juleøltestene. «Alle» har sin egen test som gjøres på ulike måter og med forskjellige smakspaneler, og resultatene er ikke uventet like forskjelllige.

Kan brukes på hverdagslige ting

Pål Hellesnes er litt over gjennomsnittet interessert i juleøl og har sågar tatt i bruk avanserte verktøy for å analysere resultatene. Han jobber til daglig som konsulent i Business Technology Consulting med verktøy for beslutningsstøtte (business intelligence).

For å demonstrere praktisk anvendelse av disse verktøyene har Hellesnes ofte tatt i bruk avanserte analyser for hverdagslige ting for å illustrere nytten fra disse verktøyene. Der kommer altså juleølet inn. Og basert på dette kan han avdekke hvilke produkter som ekspertene likte best.

Det beste juleølet på polet: Haandbryggeriet Bestefar

Dette mener Apéritifs smakspanel om Bestefar-ølet

På de neste fire plassene finner du:

Det beste juleølet i butikken: Lervig Juleøl

På de neste fire plassene i denne klassen finner du:  
Hansa Julebrygg
Ægir Julebrygg
Dahls Juleøl
Berentsens Juleøl

Slik vurderer Apéritifs smakspanel butikkølet

Det beste alkoholfrie juleøl: Santa Clausthaler

Her er Apéritifs mening

Analysen ble gjennomført ved at 460 anmeldelser av årets juleøl ble hentet inn. Basert på tester av 133 ulike juleøl ble terningkast og poeng konsolidert. For å kåre vinneren ble alle juleøl med fire eller flere anmeldelser rangert etter gjennomsnittlig score. For å støtte analysen lagde konsulenten en datamodell med en tabell for alle juleølene som ble anmeldt og en tabell med alle anmeldelsene. Disse tabellene ble så koblet sammen i Power Pivot hvor det også ble opprettet måltall for score. Selve analysen ble utført med en pivottabell som filtrerte på klasse og antall anmeldelser som vurderte det enkelte juleølet. Til slutt ble de utvalgte juleølene sortert etter gjennomsnittlig score.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Be inn på en fyldig elggryte
Dagens rett
Rødvinsgryte av elg

Be inn på en fyldig elggryte

Har du ikke elgkjøtt, kan du godt bruke annet vilt eller tamt kjøtt i denne oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær alt om champagne av en proff
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 08. desember

Lær alt om champagne av en proff

Lær mer om verdens beste musserende viner og smak 9 elegante champagner med vår egen vinekspert Marte Øyen Nordahl

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her