Keiserlig 3-stjerners

Arcus Produkter har løftet norske trestjerners folkecognacen ut av sin anonyme allestedsnærværelse til en mer konkurransedyktig posisjon i møte med annen fransk cognac.
Redaksjonen
26 September 1997 - 18:38

Bonaparte er det nye familienavnet og verken emballasjen, som er spesialdesignet, eller innholdet er keiserens nye klær. Mens kravet til tre stjerner er minimum to år, er de aller yngste elementene i Bonaparte Tre Stjerner (AD, 6738, kr 296) minst tre år. Hovedinnholdet er seks år og toppdressingen åtte år gammel. Tre Stjerner som helt siden forbudstidens opphevelse i 1927, lenge var landets desiderte bestselger i sin kategori, deler skjebne og navn med Bonaparte VSOP (052, kr 320), som også har fått nytt liv og nye muligheter etter forskjønnelsen. Minimumsalder for innholdet er i henhold til loven fire år, brorparten av blandingen er åtte og toppdressingen 16 år. Opprinnelsen er regionene Petite Champagne og Fins Bois.
 

 
Hakket over finner vi Bonaparte XO (bestillings- og tilleggsutvalg, pris kr 495,-.) som er en sterkt forbedret utgave av Bonaparte Cognac Vieux. Sammensetningen er 16 og 26 år gammel cognac fra Grande Champagne, Petite Champagne og Fins Bois.
 
Den mest kongelige av dem alle er Bonaparte Royal 60 Ans (30377, kr 1200) som ble lansert i forbindelse med kongeparets 60 års dag tidligere i år. Denne meget eksklusive blanding av utvalgte 60 år gamle cognacer fra Grande og Petite Champagne finnes i et begrenset utvalg, kun 7000 flasker. Den har utviklet den spesielle ranciokarakteren, en form for brent karamellpreg, som først oppstår etter 40-50 år i hetvin og brennevin lagret i fat.
 
Felles for alle fire familiemedlemmer er at de er produsert og blandet hos Château Tiffon, et cognacslott med norske aner. Fortsatt bærer slottsherrene, Antoine, Philippe og Richard, alle tredje generasjon cognacprodusenter, det norske familienavnet, Braastad, med stolthet. Deres bestefar, Sverre Braastad, fra gården med samme navn ved Gjøvik, fulgte som 20-åring etter sin onkel til Jarnac utenfor Cognac. Her fikk han arbeid som selger hos Bisquit. Etter noen år vant han hjertet til produsenten Tiffons barnebarn, Edith, og måtte derfor forlate Bisquit. Sverre Braastad levde til sitt 100. år og hadde derfor anledning til å følge cognacproduksjonen helt til våre dager. Tiffon er en av få som gjør alt selv, det vil si alt fra druedyrking til modning av den destillerte vinen. Braastad-familien reserverer den beste cognacen til sine beste kunder, og det er det norske markedet, nå som for 70 år siden, da Tre Stjerner ble lansert.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik baker du en ekstra holdbar kake - og bruker opp tyttebær fra fryseren samtidig
Ukens kake
Saftig krydderkake med tyttebær i langpanne

Slik baker du en ekstra holdbar kake - og bruker opp tyttebær fra fryseren samtidig

Surmelk i deigen gir ekstra holdbarhet og saftighet - samtidig som tyttebærene og krydderet setter en ekstra spiss på smaken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det er sjelden denne vinstilen er så deilig som her
+
Godbiter i pollisten

Det er sjelden denne vinstilen er så deilig som her

Chinon og cabernet franc kan nemlig være både saftig og leskende og samtidig ha god struktur.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

10 år gammel spansk superstjerne til godt under halv pris
+
Ukens vin

10 år gammel spansk superstjerne til godt under halv pris

Her har du valget mellom en gammel kjenning i ekstra god form til 159,90 eller en ny vin som egentlig skulle hatt en annen etikett, og dermed koster godt under halv pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne cognacen er best av 80 testede brennevin i november
+
Tester

Denne cognacen er best av 80 testede brennevin i november

Men også svært overbevisende whiskyer - med og uten røyk - samt årets juleakevitter er blant nyhetene i november.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik baker du en ekstra holdbar kake - og bruker opp tyttebær fra fryseren samtidig
Ukens kake
Saftig krydderkake med tyttebær i langpanne

Slik baker du en ekstra holdbar kake - og bruker opp tyttebær fra fryseren samtidig

Surmelk i deigen gir ekstra holdbarhet og saftighet - samtidig som tyttebærene og krydderet setter en ekstra spiss på smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det er sjelden denne vinstilen er så deilig som her
+
Godbiter i pollisten

Det er sjelden denne vinstilen er så deilig som her

Chinon og cabernet franc kan nemlig være både saftig og leskende og samtidig ha god struktur.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Sensasjonell førsteplass til Himkok

I kåringen Topp500Bars kommer Himkok som nummer én. Det betyr at det er denne baren som nå er på hele verdens lepper.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Beste kjøp er en bordeaux i magnum
+
Tester

Beste kjøp er en bordeaux i magnum

Novembernyhetene i basisutvalget - altså vin med fast hylleplass - har få riktig gode kjøp. De beste er viner over 400-500 kroner. Men det finnes noen unntak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Få plasser: Bli med på en helaften med spanske smaker i Asker
Matkurs og vinkurs
Winedinner 21. november i Asker

Få plasser: Bli med på en helaften med spanske smaker i Asker

Denne kvelden vil du ikke gå glipp av! Er du i tvil? Ta en titt på menyen og se selv. Med et begrenset antall plasser, gjelder det å være rask for å sikre deg plass.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

10 år gammel spansk superstjerne til godt under halv pris
+
Ukens vin

10 år gammel spansk superstjerne til godt under halv pris

Her har du valget mellom en gammel kjenning i ekstra god form til 159,90 eller en ny vin som egentlig skulle hatt en annen etikett, og dermed koster godt under halv pris.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her