Kjapt med svin

Renskåret svinekjøtt woket med en god olje på sterk varme, grønnsaker med chili og hvitløk, kinesisk soya og asiatiske nudler - det tar bare noen minutter. Apéritif gir deg oppskrifter og selvfølgelig vinforslag.
Redaksjonen
25 August 2000 - 13:00

Svinekjøttet kan brukes i mange retter. Med strimlet svinekjøtt går det raskt å lage deilig mat. Det er viktig for resultatet at det stekes raskt, men med en viss forsiktighet. Husk det skal bare så vidt gjennomstekes, da er det saftig og smakfullt.

Renskåret svinekjøtt woket med en god olje på sterk varme, grønnsaker med chili og hvitløk, kinesisk soya og asiatiske nudler - det tar bare noen minutter. Og det lyse kjøttet passer like godt sammen med mild frukt som med sterke krydder. Det er også godt å vite at renskåret svinekjøtt bare har 2-4 prosent fett, og kjøttet tar ikke opp fett når du steker det, faktisk er det tvert imot!

Babi Asamanis
4 porsjoner

600 g renskåret svinekjøtt i strimler
2-3 ss olje
1 løk
2 paprika
1/2 rød chilipepper
3 båter hvitløk
6 ss sursøt saus, evt. 1 pose woksaus, sursøt type
2 dl vann/ananassaft
1 liten boks ananas

Skjær kjøtt og paprika i strimler og løk i ringer. Finhakk chili og hvitløk.
1. Fres kjøttet raskt i wok eller panne til det er pent gyllent (bør stekes i 2-3 omganger).
2. Ta ut kjøttet og fres grønnsaker, chili og hvitløk et par minutter.
3. Ha kjøttet tilbake i panna og tilsett resten av ingrediensene. Kok opp og smak eventuelt til med mer sursøt saus.
Serveres med ris.

Vinforslag: For å matche den sursøte sausen i trenger du en vin med masse søt frukt og lite tanniner, for eksempel Duque de Viseu 1997 Sogrape Dão Portugal til kr 87,- (varenr. 11926, basis). Prøv gjerne også et par hvite varianter: Ürziger Schwarzlay Riesling Halbtrocken 1992 Saar-Mosel Winzersekt kr 95,20 (varenr. 11512, basis) og Serriger Vogelsang Riesling Auslese 1989 Staatliche Weinbaudomäne Trier Saar Tyskland kr 115,70 (varenr. 13023, basis).

Svinefilet med pasta og mandelflak
4 porsjoner

ca. 600 g indrefilet av svin
1 ts salt
1/2 ts pepper
smør til bruning
1 ts fransk sennep
2 ss loffsmuler
1 ss hakket persille
1 pose (50g) mandelflak

stekes midt i ovnen på 220 grader i 12-15 minutter

250 g båndspagetti
1/2 squash
3 tomater
1-2 hvitløkbåter
2 ss smør
2 ss hakket persille eller andre krydderurter
salt og pepper

Renskjær fileten for hinner og del den i 4 tykke biffer. Dryss på salt og pepper, brun dem raskt i smør og legg dem i et ildfast fat. Rør sammen sennep, loffsmuler, persille og mandelflak og fordel dette over biffene, som blir best når de er knapt gjennomstekte.

Kok pastaen etter anvisning på pakken. Del squashen på langs og skjær den
i skiver. Del tomatene og skjær de i tynne båter etter at kjernene er fjernet.
Finhakk hvitløken. Fres squash, tomater og hvitløk i smør 3-4 minutter. Rør inn persille og smak til med salt og pepper. Bland grønnsakene i den nykokte pastaen.

Vinforslag: Til denne retten kan vi med fordel dempe litt ned på sødmen. Derved er Cambriz 1997/1998 Viso Bairrada Portugal kr 77,00 (varenr. 11149 basis,test) samt Valpolicella Classico Superiore Domìni Veneti 1996 C.S.V. Negrar Veneto Italia kr 81,60 (varenr. 34607 basis) gode valg. Begge disse to vinene er saftige, og med passe bærsødme til denne retten.

Kilde: Opplysningskontoret for kjøtt.
Vinforslag: Roger Kolbu
Fotograf: Ragge Strand
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til
Julemat
Oppskrifter på risgrøt, riskrem, multekrem, karamellpudding og andre juledesserter

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til

Når julegrøten havner på bordet, vet alle at det er jul og at en mandel er gjemt oppi alt det hvite. Restene bruker du til dessert. Eller så kan du velge en av de andre fristende juledessertene du finner oppskrifter på her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene
Dagens rett
Oppskrift på ribbe og pinnekjøtt

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene

Husker du ikke hvordan du laget julemiddagen i fjor, er det ingen grunn til å fortvile. Hjelpen får du her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til
Julemat
Oppskrifter på risgrøt, riskrem, multekrem, karamellpudding og andre juledesserter

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til

Når julegrøten havner på bordet, vet alle at det er jul og at en mandel er gjemt oppi alt det hvite. Restene bruker du til dessert. Eller så kan du velge en av de andre fristende juledessertene du finner oppskrifter på her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene
Dagens rett
Oppskrift på ribbe og pinnekjøtt

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene

Husker du ikke hvordan du laget julemiddagen i fjor, er det ingen grunn til å fortvile. Hjelpen får du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her