Kjapt med svin

Renskåret svinekjøtt woket med en god olje på sterk varme, grønnsaker med chili og hvitløk, kinesisk soya og asiatiske nudler - det tar bare noen minutter. Apéritif gir deg oppskrifter og selvfølgelig vinforslag.
Redaksjonen
25 August 2000 - 14:00

Svinekjøttet kan brukes i mange retter. Med strimlet svinekjøtt går det raskt å lage deilig mat. Det er viktig for resultatet at det stekes raskt, men med en viss forsiktighet. Husk det skal bare så vidt gjennomstekes, da er det saftig og smakfullt.

Renskåret svinekjøtt woket med en god olje på sterk varme, grønnsaker med chili og hvitløk, kinesisk soya og asiatiske nudler - det tar bare noen minutter. Og det lyse kjøttet passer like godt sammen med mild frukt som med sterke krydder. Det er også godt å vite at renskåret svinekjøtt bare har 2-4 prosent fett, og kjøttet tar ikke opp fett når du steker det, faktisk er det tvert imot!

Babi Asamanis
4 porsjoner

600 g renskåret svinekjøtt i strimler
2-3 ss olje
1 løk
2 paprika
1/2 rød chilipepper
3 båter hvitløk
6 ss sursøt saus, evt. 1 pose woksaus, sursøt type
2 dl vann/ananassaft
1 liten boks ananas

Skjær kjøtt og paprika i strimler og løk i ringer. Finhakk chili og hvitløk.
1. Fres kjøttet raskt i wok eller panne til det er pent gyllent (bør stekes i 2-3 omganger).
2. Ta ut kjøttet og fres grønnsaker, chili og hvitløk et par minutter.
3. Ha kjøttet tilbake i panna og tilsett resten av ingrediensene. Kok opp og smak eventuelt til med mer sursøt saus.
Serveres med ris.

Vinforslag: For å matche den sursøte sausen i trenger du en vin med masse søt frukt og lite tanniner, for eksempel Duque de Viseu 1997 Sogrape Dão Portugal til kr 87,- (varenr. 11926, basis). Prøv gjerne også et par hvite varianter: Ürziger Schwarzlay Riesling Halbtrocken 1992 Saar-Mosel Winzersekt kr 95,20 (varenr. 11512, basis) og Serriger Vogelsang Riesling Auslese 1989 Staatliche Weinbaudomäne Trier Saar Tyskland kr 115,70 (varenr. 13023, basis).

Svinefilet med pasta og mandelflak
4 porsjoner

ca. 600 g indrefilet av svin
1 ts salt
1/2 ts pepper
smør til bruning
1 ts fransk sennep
2 ss loffsmuler
1 ss hakket persille
1 pose (50g) mandelflak

stekes midt i ovnen på 220 grader i 12-15 minutter

250 g båndspagetti
1/2 squash
3 tomater
1-2 hvitløkbåter
2 ss smør
2 ss hakket persille eller andre krydderurter
salt og pepper

Renskjær fileten for hinner og del den i 4 tykke biffer. Dryss på salt og pepper, brun dem raskt i smør og legg dem i et ildfast fat. Rør sammen sennep, loffsmuler, persille og mandelflak og fordel dette over biffene, som blir best når de er knapt gjennomstekte.

Kok pastaen etter anvisning på pakken. Del squashen på langs og skjær den
i skiver. Del tomatene og skjær de i tynne båter etter at kjernene er fjernet.
Finhakk hvitløken. Fres squash, tomater og hvitløk i smør 3-4 minutter. Rør inn persille og smak til med salt og pepper. Bland grønnsakene i den nykokte pastaen.

Vinforslag: Til denne retten kan vi med fordel dempe litt ned på sødmen. Derved er Cambriz 1997/1998 Viso Bairrada Portugal kr 77,00 (varenr. 11149 basis,test) samt Valpolicella Classico Superiore Domìni Veneti 1996 C.S.V. Negrar Veneto Italia kr 81,60 (varenr. 34607 basis) gode valg. Begge disse to vinene er saftige, og med passe bærsødme til denne retten.

Kilde: Opplysningskontoret for kjøtt.
Vinforslag: Roger Kolbu
Fotograf: Ragge Strand

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn
Ukens drink

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn

Det eneste som trengs er en dobbel espresso og lik mengde av den spanske likøren Licor 43.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn
Ukens drink

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn

Det eneste som trengs er en dobbel espresso og lik mengde av den spanske likøren Licor 43.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet
Dagens rett
Asiatiske biffspyd

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet

Disse asiatiskinspirerte biffspydene gir en knallavslutning på uka. Prøv denne superenkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her