Kjempetest av espressomaskiner

Nordmenn kjøper stadig mer espressokaffe til hjemmebruk. Nå har Norsk Kaffeinformasjon testet samtlige maskinmerker som selges i Norge. Du må ut med ca 5 000 kroner for å få en av de beste maskinene, viser testen.

Norsk Kaffeinformasjon har testet flere enn 50 ulike espressomaskiner som selges i norske butikker. Fasiten viser at espressomaskinene generelt er blitt bedre enn ved forrig test, som ble gjennomført i 2001.

- Rundt halvparten av maskinene lager espressokaffe av akseptabel kvalitet, mens de ti beste lager god espresso. Det er langt flere enn ved forrige test. De aller beste holder nå et svært høyt nivå, og med en slik kan du lage kaffe som ikke står tilbake for kaffen du får servert på de beste kaffebarene, sier kaffekonsulent Ann-Helen Johansen.

Kaffehåndverk
Hun deler de som kjøper espressomaskiner inn i to grupper. Den ene består av unge og urbane mennesker, gjerne menn, som ser på kaffelaging som et håndverk. De foretrekker å lage espressoen fra bunnen av, og drikker kaffen uten å blande i masse melk. Disse kjøper de manuelle maskinene.

Den andre gruppen består av folk som skal ha ting så lettvint som mulig, og som gjerne vil ha muligheten til å lage cappuccino til far, caffè mocha til mor og steamet melk med smakssirup til barna. Denne kundegruppen går for de helautomatiske maskinene, gjerne som en integrert del av kjøkkenløsningen.

Det er særlig på de manuelle maskinene at kvaliteten har gjort et hopp siden 2001.
 - Det har kommet flere maskiner på markedet, noe som har gitt økt konkurranse mellom merkene. Jeg tror konkurransen bidrar til å heve kvaliteten. Men fremdeles er det veldig langt mellom topp og bunn, konstaterer hun.

Kunnskap nødvendig
Selv om kvaliteten ikke alltid følger prisen på maskinen, medgir hun at de beste maskinene i testen stort sett ligger i det øvre prissjiktet, på rundt 5000 kroner. Og det lønner seg ikke å være for økonomisk når man skal kjøpe et såpass komplekst maskineri som en espressomaskin. - Hvis du bare har tenkt å bruke et par tusen kroner, så kan du like godt spare pengene og heller kjøpe en mokkakanne til noen hundrelapper. Kvaliteten er omtrent den samme, sier hun.

Johansen understreker at selv den beste espressomaskinen kan lage dårlig kaffe i ukyndige hender. Det er mye å lære, særlig på de manuelle maskinene, og de siste tre til fire årene har stadig flere privatpersoner meldt seg på baristakurs hos Norsk Kaffeinformasjon. Her lærer man alt om hvordan espressobaserte kaffedrikker skal tilberedes. Informasjonskontoret merker en stor økning i antall henvendelser om espressokaffe fra konsumenter, som lurer på alt fra hvilken espressomaskin som er best, til hvordan man skal få til idealskummet på kaffen.

Størrelsen teller
Johansen har følgende råd til folk som har tenkt til å kjøpe en espressomaskin: - Sørg for å få god opplæring fra selger, og ikke kjøp en modell som det ikke går an å prøve først. Videre er det et godt knep å velge en maskin som ser solid ut, og som ikke har massevis av løse deler og fikse funksjoner, sier hun.

Til sist er det viktig å få en maskin som har plass til nok kaffe i bajonetthodet. Overraskende mange maskiner har fremdeles et for lite bajonetthode, eller et hode som er for smalt i omkrets. Når det gjelder steamerhåndtaket, er det lengden som teller. Med et kort håndtak kan du ikke regne med at melken steames skikkelig.

Den landsdekkende butikkjeden Coop selger opptil 15 prosent mer espressokaffe i år enn på samme tid i fjor. Informasjonsdirektør Vidar Ullenrød mener dette er et resultatet av at nordmenns espressovaner er i stor endring.
- Før kan det nok tenkes at det var Coop-butikken i Bogstadveien i Oslo som sto for mesteparten av salget. I dag ser vi derimot bare små geografiske forskjeller på salget, forteller han. Hos Joh. Johannson, en av landets ledende kaffeleverandør, har salget av espressokaffen Gran Roberta økt med opp mot 30 prosent de siste to årene.

Kvalitetstrend
Ann-Helen Johansen tror økt espressokonsum øker kvalitetsbevisstheten hos folk flest, noe som fører til at produsentene må gjøre mer for å heve kvaliteten på maskinene. - De siste fem årene ser vi at folk har begynt å stille helt andre krav til det som havner i koppen. Kaffebarene, som før var et hovedstadsfenomen, finnes nå også på de fleste småstedene rundt omkring i landet, og stadig flere besøker disse stedene jevnlig. Dermed øker kravene og forventningene til hvor god kaffe espressomaskinen på kjøkkenbenken skal lage, mener hun.

Likevel er det fremdeles et stykke å gå. - Nordmenn er blitt flinkere til å sende tilbake en flaske vin som smaker kork, men på kaffefronten skyller vi fremdeles det meste ned. Det er faktisk lov til å klage på dårlig kaffe, særlig hvis du har betalt opp mot 30 kroner for en espressokopp i en kaffebar, oppfordrer hun.

Her er espressomaskintesten til Norsk Kaffeinformasjon:

● Podsmaskiner
Gruppevinner: Astoria Prima
Astoria Luna og Astoria Prima scorer bra begge to, men Prima vinner gruppen pga. brukervennlighet.
 

Nespresso
Nespressomaskinene er konstruert med tanke på at de skal kunne trakte både espresso eller "porsjonstilberedt kaffe". Vi har kun testet espresso-funksjonen. Det var kun én maskin i denne gruppen.
 

Espressomaskiner for pods og løs kaffe
Gruppevinner: Francis Francis X3
Maskinen i gruppen som gir "riktigst" traktetemperatur, selv om den ikke kan kalles jevn.
 

Espressomaskiner for løs kaffe
Både Rancilio Silvia, Isomac Zaffiro og Isomac Tea gir flotte espressoer og steamer melk svært godt.
 
Det er flere maskiner av svært høy kvalitet i denne gruppen.
 

Helautomatiske espressomaskiner
Maskinen gir det beste resultatet både når det gjelder espresso og steaming av melk. Enkel i bruk.
 

Manuelle espressomaskiner
Gruppevinner: Zacconi Quadra
Maskinen gir en noe riktigere temperatur enn "konkurrenten". Espressoen fikk en bedre crema og ga et bedre melkeskum.
 

Trykk-kokere
Dette er egentlig ikke en espressomaskin, ettersom den ikke har en innebygget pumpe. Trykket som presser vannet gjennom kaffen i disse maskinene dannes ved at vannet i vannbeholderen koker. Dermed blir verken trykk eller temperatur riktig. Likevel selges disse produktene som espressomaskiner, men de gir et sørgelig resultat...

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen