Klassiker til topps

Juleøl med alle de riktige elementene i perfekt balanse er testens vinnere: Schous Juleklassiker, Nordlands Juleøl samt Akershus Juleøl. La Apéritifs proffe smakspanel veiled deg i jungelsen av juleøl så slipper du å  bomme etter at tåpelige kjendiser har forsøkt seg som kjennere i tabloidavisene.

Det ekte juleølet i klasse F er best. Ingen tvil om det. De to ekstra alkoholprosentene, i forhold til klasse D, er nok støtte til all smakskraften i et slikt øl. Det er også i klase F at vi finner de beste matølene. Her er alt i riktig balanse. Men her som i andre sammenhenger er noen bedre enn andre. Årets vinner Schous Juleklassiker er et meget elegant juleøl. Godt til mat, men som også kan nytes alene.
 
Blant juleølene i lettvektklassen er Nordlandsølet vinner sammen med Akershus-bryggeriets. Et ikke overraskende siden begge har vunnet kategorien tidligere år. Hansa Borgs nyskapninger, Lutefiskøl og Juleøl til akevitt, faller gjennom i en blindsmaking siden de er brygget for å dekke spesielle behov, ikke nødvendigvis bare for å fremme julestemning!
 
Slik ble blindtesten gjennomført
Smakspanelet bestod av Apéritifs faste smakere Remi Madsen, kjellermester, Hotel Continental, Christine Rein, restaurantsjef, Bagatelle og Knut Aanonsen, vinkelner, Statholdergaarden.
 
Testen, som ble gjennomført 6. november, omfatter de aller fleste juleøl i salg i Norge i smaksøyeblikket. De ble smakt blindt etter kategori. Panelet fikk overhodet ingen opplysninger om produktene, utover generell gruppe, før smaking. Paneldeltakerne forlot dessuten lokalet mens produktene ble skjenket i glassene, slik at de ikke skulle ha noen mulighet til å avsløre glassenes innhold. Først etter at poenggivingen var avsluttet, ble det kjent med det enkelte juleøls identitet og pris.
 
Poengskalaen er femdelt:
Meget god kvalitet *****
God kvalitet ****
Middels kvalitet ***
Under middels kvalitet **
Bør unngås *
 
Antall stjerner er fremkommet som et gjennomsnitt av paneldeltakernes evaluering av det enkelte juleøls kvalitet uten hensyntagen til hva den koster.
 
Klasse D
 
**** +
Nordlands Juleøl
Pripps-Ringnes
Middels brun farge. Flott, søtlig duft mot honning og malt men med en behagelig fruktig friskhet. God fylde og smaksrikdom, flott ettersmak, stor lengde. Ørlite trekk for kullsyremengde. Ellers et topp juleøl som tåler å drikkes uten mat. I vurderingen av ølet var det imidlertid sprik i panelet.
 
Juleøl
Akershus Bryggeri
Mørk brun. Markant og søtlig duft av malt, honning og julekrydder. God og rik, krydret stil. Bra sødme. Flott bitterhet i finishen. Et meget vellaget juleøl som er utmerket til julematen.
 
****
Dahls Julebrygg
Pripps-Ringnes
Mørk nøttefarget. Lett søtlig, fyldig og behagelig duft med krydder, malt og brente mandler. Godt elegant anslag. Et smaksrikt juleøl med god bitterhet.
 
**** ÷
Sørlands Julebrygg
Pripps-Ringnes
Mørk mahogny. Relativt rik men enkel maltnese. Et godt krydret øl med juleforventninger. Bra balanse mellom malt og bitterhet.
 
Juleøl
Aass Bryggeri
Mørk brun med rødskjær. Lett og frisk duft med noe frukt. Smaken er lik duften, god fylde og bra balanse. Friskt med god bitterhet i finishen. Et godt matøl til pinnekjøtt.
 
*** +
God Jule-Mack
Macks Ølbryggeri
Nøttefarget. God sødmefylt duft med litt malt, honning og krydder. I smaken er det relativt kraftig om enn litt flatt. Behagelig bitterhet i finishen. Minner imidlertid mer om en pale ale enn et sødmerikt juleøl.
 
Borg Lutefiskøl
Hansa Borg Bryggerier
Lys nøttefarget. Behagelig krydret og fruktig maltpreg i nesen. Fint og lett anslag, god bitterhet og god krydret lengde. For den som liker bitterhet i finishen.
 
Hansa Julebrygg
Hansa Borg Bryggerier
Gylden mahognyfarge. Fruktig og floral maltduft med innslag av krydder. Godt saftig anslag som ikke følges helt opp, men lengden er bra. Mer i retning en kraftig pils enn et juleøl.
 
Frydenlund Juleøl fra fat
Pripps-Ringnes
Oransjerød. Litt anonym duft med lett krydderinnslag og honning. Smaken er bedre med avdempet sødme, en del krydder og god bitterhet i finishen.
 
Juleøl
Macks Ølbryggeri
Kraftig honningpreget duft med innslag av humle og hvetebakst. En del sødme og bra friskhet i starten, men smaken faller raskt mot slutten. Dessuten er stilen noe for lett.
 
***
Ringnes Julespesial
Pripps-Ringnes
Rødlig farge. Ren og klar maltnese, men ikke særlig mye annet. Smaken er fyldig uten å bli tung, men den slutter for mye på den søtlige siden.
 
Dahls Juleøl
Pripps-Ringnes
Brunoransje farge. Avdempet maltpreget duft med en viss friskhet. Frisk, men noe enkel smak for lett til å kunne kalles et juleøl.
 
Fredrikstad Juleøl
Hansa Borg Bryggerier
Relativt lys brun. Noe malt og krydder i duften. Veldig bra anslag men smaken dør fort ut.
 
*** ÷
CB Juleøl
Christiandssands Bryggeri
Lys nøttefarget. Kraftig krydret duft, for mye malt. Også i smaken som er litt hul. Bitterheten tar over mot slutten.
 
Hansa Juleøl
Hansa Borg Bryggerier
Dyp brun. Litt tung duft med blomster, malt og honning. Krydret anslag, men litt flatt utover i smakskurven. Blir litt for enkelt.
 
Ringnes Juleøl
Pripps-Ringnes
Brun farge. Litt lett duft med noe krydder og frukt. Lett anslag, god bitterhet og lengde, men for lett for å være et juleøl. Må drikkes til mat.
 
Tou Juleøl fra fat
Pripps-Ringnes
Rødgylden. Rik duft med frisk frukt. Enkelt anslag, mer pils enn juleøl.
 
** +
Hansa Juleøl til akevitt
Hansa Borg Bryggerier
Mørk nøttefarget. Litt urent krydret duft. Bitterheten dominerer smaksbildet. Blir veldig kjedelig.
 
Borg Juleøl
Hansa Borg Bryggerier
Rødbrun farge. Litt uren og endimensjonal duftmessig, kun malt. Ensporet og kjedelig i smaken som ender syrlig og bittert.
 
Tuborg Julebrygg
Hansa Borg Bryggerier
Mørk brun. Svært lite fristende duft av brent treverk og våt ull. Hvor er de deilige julearomaene? Smaken er det heller så mye positivt å si om selv om den bedrer seg mot slutten av kurven.
 
Klasse F
 
*****
Schous Juleklassiker
Pripps-Ringnes
Pen mørk brun med rødskjær. Meget innsmigrende, nyansert og frisk maltduft med innslag av honning og krydder. En utrolig god balanse mellom sødme og bitterhet i smaken. Stor fylde og smaksrikdom. En juleøl som er god å drikke alene, men kan også nytes sammen med julematen.
 
****
Frydenlund Juleøl
Pripps-Ringnes
Rødbrun farge. Nyansert duft med innslag av honning, blomster og malt. Middels kraftig anslag, svært balansert smaksmessig, god fylde, friskhet og bitterhet. Et godt matøl.
 
Ringnes Juleøl
Pripps-Ringnes
Oransjebrun farge. Elegant duft av malt, honning og blomster. Flott smaksanslag med fin balanse, veldig rundt øl, men det blir litt for mye av det gode. Likevel er det ikke mange som klarer å stå i mot dette ølet. Passer best å drikkes alene.
 
Hansa Juleøl
Hansa Borg Bryggerier
Fin dyp brunoransje farge. Godt smaksanslag, fylde og balanse. Vellaget. Den sitruspregete finishen gir en friskere og lettere stil enn for de fleste juleøl. Dette ølet kan nytes alene eller til julematen..
 
**** ÷
Dahls Juleøl
Pripps-Ringnes
Lys brunrød. Fint honning- og krydderpreget duft med innslag av blomster. Kraftig smaksanslag, vellaget og harmonisk, men totalt sett er stilen på den lettere og litt kommersielle siden. Likevel et godt matøl.
 
Fredrikstad Juleøl
Hansa Borg Bryggerier
Dyp rødbrun. God søtlig nese med skikkelig julestemning. Rikt og kraftig smaksanslag, et fyldig og vellaget øl, men med litt dominerende bitterhet i avslutningen. Må ha mat.
 
Borg Juleøl
Hansa Borg Bryggerier
Mørk rødbrun. Relativt lett innslag av malt og humle. Fin smaksfylde med bra bitterhet. Lett metallisk finish trekker ned. Likevel et godt matøl.
 
Juleøl
Akershus Bryggeri
Svært mørk farge. Tung, søtlig duft av malt og humle.
 
Juleøl
Macks Ølbryggeri
Gyldenbrun. Får litt trekk på grunn av en anonym nese. Bra friskhet, kraft og fylde i smaken. Litt vel mye bitterstoffer i finishen til at dette skal være et juleøl for folket. Krever imidlertid mat.
 
*** +
Juleøl
Aass Bryggeri
Svært mørk farge. Litt innestengt og nøytral duft. Kraftig anslag, friskt og fruktig, bra harmoni. Kanskje litt overdreven bruk av kullsyre.
 
CB Juleøl
Christiandssands Bryggeri
Mørk brunoransje. Litt innestengt og anonym duft. Kraftig og rikt anslag, noe mer bitterhet enn sødme, som gjør at ølet må følges av mat. Et alternativ for den som liker et bittert øl.
 
Følgende juleøl var ikke tilgjengelig da testen ble gjennomført:
Grans Juleøl (D)

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen