Klassisk til knallpris

En god bordeaux til drøyt hundrelappen er definitivt verd å ta med fra taxfree-butikken.
Aase E. Jacobsen
12 Februar 2009 - 14:53

Ch. Peyre-Lebade 2005 som finnes i taxfree-butikkene på alle hovedflyplassene, byr på utrolig mye smak for 119 kroner. Flott intensitet i frukten som vil si solbær og bjørnebær, behagelig snev av jordsmonn, bra syre, gode tanniner fin fasthet og lengde. En super kjøttvin i dag og de neste fem-seks årene.

Vinslottet er nå en del av Domaines des Barons de Rothschild og deler derfor paraply med blant andre Lafite. Det ble imidlertid overtatt allerede for 30 år siden, og siden den gang eiendommen 100 prosent rehabilitert med drenering og omplanting av vinmarkene samt ny vinkjeller.

Merlotdominanse
Årsaken til Rothschilds interesse i Peyre-Lebade er at den er en såkalt Cru Bourgeois som er et stepp opp fra vanlig bordeaux. Vinslottet ligger i kommunen Listrac-Médoc og er nabo med mer kjente Ch. Clarke som også eies av Rothschild. I motsetning til det som er god tone på venstrebredden i Bordeaux, er Peyre-Lebade dominert av merlot. Og merlot får en helt annen kjøttfull og fast karakter her enn hva vi er vant med for eksempel fra høyrebredden (St. Emilion, Pomerol m.fl.).

Jordsmonnet reflekteres i navnet, Peyre-Lebade betyr pierre levée, brukket stein, og viser til kalksteinbruddet som lå her tidligere.

Vinstokker har vokst i jorden her siden 1100-tallet da et cistersienserkloster dyrket druer på stedet.

I dag er det baron Benjamin Rothschild som står for driften.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Agurk kan brukes på en rekke måter - her finner du oppskriftene
Guide
Oppskrifter med agurk

Agurk kan brukes på en rekke måter - her finner du oppskriftene

Norskdyrket agurk finnes i en hver grønnsaksdisk og er en nødvendig ingrediens i mange oppskrifter, alt fra salater til drinker.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lag noe ekstra godt med vannmelon
Guide

Lag noe ekstra godt med vannmelon

Vannmelon er utrolig godt i sommervarmen, og her er oppskriftene du bare må prøve.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Smaken av sommer er som her bringebær og akevitt
Ukens drink

Smaken av sommer er som her bringebær og akevitt

Og ingrediensene finner du på et pol nær deg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Forsiden akkurat nå
Agurk kan brukes på en rekke måter - her finner du oppskriftene
Guide
Oppskrifter med agurk

Agurk kan brukes på en rekke måter - her finner du oppskriftene

Norskdyrket agurk finnes i en hver grønnsaksdisk og er en nødvendig ingrediens i mange oppskrifter, alt fra salater til drinker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lag noe ekstra godt med vannmelon
Guide

Lag noe ekstra godt med vannmelon

Vannmelon er utrolig godt i sommervarmen, og her er oppskriftene du bare må prøve.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte
+
Ukens vin

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte

70 prosent av druene kommer fra toppmarker i La Morra, men prisen er det halve.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallgodt riesling-kjøp i magnum
+
Godbiter i pollisten

Knallgodt riesling-kjøp i magnum

Mens GG-rieslingene blir stadig dyrere, er det andre rieslingperler som holder seg på et svært fornuftig nivå, og som er like lagringsdyktige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en retro fiskemiddag som bestemor og -far garantert godkjenner
Dagens rett

Lag en retro fiskemiddag som bestemor og -far garantert godkjenner

Seibiff er en klassisk fiskerett som med med stekte epler og tyttebærkrem får en ny vri.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Smaken av sommer er som her bringebær og akevitt
Ukens drink

Smaken av sommer er som her bringebær og akevitt

Og ingrediensene finner du på et pol nær deg.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her