Klassisk til knallpris

En god bordeaux til drøyt hundrelappen er definitivt verd å ta med fra taxfree-butikken.
Aase E. Jacobsen
12 Februar 2009 - 14:53

Ch. Peyre-Lebade 2005 som finnes i taxfree-butikkene på alle hovedflyplassene, byr på utrolig mye smak for 119 kroner. Flott intensitet i frukten som vil si solbær og bjørnebær, behagelig snev av jordsmonn, bra syre, gode tanniner fin fasthet og lengde. En super kjøttvin i dag og de neste fem-seks årene.

Vinslottet er nå en del av Domaines des Barons de Rothschild og deler derfor paraply med blant andre Lafite. Det ble imidlertid overtatt allerede for 30 år siden, og siden den gang eiendommen 100 prosent rehabilitert med drenering og omplanting av vinmarkene samt ny vinkjeller.

Merlotdominanse
Årsaken til Rothschilds interesse i Peyre-Lebade er at den er en såkalt Cru Bourgeois som er et stepp opp fra vanlig bordeaux. Vinslottet ligger i kommunen Listrac-Médoc og er nabo med mer kjente Ch. Clarke som også eies av Rothschild. I motsetning til det som er god tone på venstrebredden i Bordeaux, er Peyre-Lebade dominert av merlot. Og merlot får en helt annen kjøttfull og fast karakter her enn hva vi er vant med for eksempel fra høyrebredden (St. Emilion, Pomerol m.fl.).

Jordsmonnet reflekteres i navnet, Peyre-Lebade betyr pierre levée, brukket stein, og viser til kalksteinbruddet som lå her tidligere.

Vinstokker har vokst i jorden her siden 1100-tallet da et cistersienserkloster dyrket druer på stedet.

I dag er det baron Benjamin Rothschild som står for driften.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar
Dagens rett

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar

Vi har satt en av våre aller beste fisker på menyen til helgens festmiddag.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp til biffen
+
Ukens vin

Knallkjøp til biffen

En solid og smaksrik rødvin til 200-lappen er velkomment bidrag til etter-ferie-økonomien.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Møt slektning av Mona Lisa og bli kjent med 7 av hennes viner
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Son

Møt slektning av Mona Lisa og bli kjent med 7 av hennes viner

Bli med på en uforglemmelig kveld når Prinsesse Natalia Giucciardini Strozzi tar med seg sine viner og fascinerende slektshistorie til Son Spa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her