Klassiske godbiter

Det indre av Portugal har ikke bare korktrær å by på, men også mange vinskatter. Disse to er dessuten ekstra godt priset for tiden.

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Kroner 276,30 for Mouchão 2002 (20613) er svært gunstig. På nettet opereres det nemlig med priser fra 50 dollar og ned til 20 pund. Forklaringen er en redusert pris som kun varer frem til mars måned (den koster egentlig 350 kroner). Men du kan ha mye matglede med denne vinen frem til da, for det er en uhyre klassisk vin som skapt for bordets gleder.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Årgang 101
Kompleks med preg av modne bær, røyk, urter og skogbunn, flott syre og myke fine tanniner. Topp til gode retter med lam, også lettere vilt, samt fugl. Det modne preget til tross har vinen et potensial for neste 10 årene - minst. For denne vinen har vist seg å være svært så langringsdyktig.

Årsaken er sammensatt, men den spesielle kombinasjonen av druen alicante bouschet og terroiret i Alentejo, forklarer mye. Alicante bouschet har nemlig få andre suksesshistorier å vise til. Den er mest kjent som en høytytende drue fra sørfranske vinmarker, best egnet til å gi farge, og definitivt ikke raffinement. I Alentejos leirjord og tørre og hete klima derimot evner den å gi vin med et langt liv takket være godt med tanniner. Noe den har gjort i hundre år. Og denne utgaven av Mouchão er for øvrig nr 101.

Knallgode kjøp
Fortsatt vinifiseres den (sammen med de andre røde druene) etter de lokale tradisjonene hvilket vil si i åpne sementbassenger med plass til 80 tonn druer og alltid med stilkene intakt. Hos Mouchão fottråkkes druene to ganger daglig under alkoholgjæringen for å få ut mest mulig farge og tanniner.

Mouchão lager også en mer moderne utgave, Dom Rafael Mouchão Tinto 2005 (47836) , som også er et knallgodt kjøp, spesielt etter at prisen ble satt ned. Den finnes også i en svært vellykket og ikke minst særpreget hvit utgave som lages i svært små kvanta, men den er dessverre utsolgt for tiden. I de aller beste årgangene lages Tonel 3-4 som stammer fra to 5000 liter store gamle fat laget av portugisisk eik og brasiliansk hardtre. Både denne og den hvite ventes til Norge neste år.

Vanning nødvendig
Det er fortsatt den samme familien som eier Mouchão, Reynolds, som etablerte seg i Alentejo ved begynnelsen av 1800-tallet for å arbeid med korkutvinning. Først i 1901 plantet familien vinmarker. Under revolusjonen i 1974 ble deler av eiendommen overtatt av lokale bønder som etablerte et kooperativ. Eiendommen forfalt frem til familien atter var tilbake etter et drøyt tiår. Deretter startet de et fornyelsesprogram som også innebærer dryppvanning, en nødvendighet i dette til tider ekstremt hete klimaet.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 

Mouchão 2002

Produsent:
Herdade do Mouchão Casa Branca
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Portugal
Område:
Alentejo
Pris:
276,30 kr
Varenummer:
2061301
93 Poeng
Les smaksnotatene »

Dom Rafael Mouchão Tinto 2005

Produsent:
Herdade do Mouchao
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Portugal
Område:
Alentejo
Pris:
129,70 kr
Varenummer:
4783601
88 Poeng
Les smaksnotatene »
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag , altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis . Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen