Drikke
Knallkjøp fra øst

Knallkjøp fra øst

Denne rødvinen bør absolutt prøves. Ikke bare fordi den byr på god vin for pengene, men også fordi den kommer fra en oversett del av vinverdenen.
Aase E. Jacobsen
06 Juni 2012 - 06:00

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

 
Montenegro forbindes kanskje mest med MGP-deltakelse, men er like fullt en relativt betydelig vinproduserende region med 2200 år lange vintradisjoner. Statens største produsent, Plantaže har sågar Europas største «enkeltvinmark», på 2310 hektar, for øvrig 54 prosent av Montenegros vinmarkareal. Nå er ikke det en kvalitet i seg selv, men faktum er at giganten på tross av dette leverer druetypisk og karakterfull vin til en gunstig pris.

Montenegrin Cheval Vranac 2009 (96248) er nemlig saftig med fint mineralsk jordsmonnspreg, fine slanke tanniner og en avslutning som duften. Et godt følge til alt av spekemat, lyst kjøtt, også enklere grillmat. Den kan også med fordel serveres lett avkjølt.

Nypløyd mark

Den er laget av druen vranac som både er unik for Montenegro og samtidig områdets viktigste drue. Den er glad i sol og modner tidlig. Den kjennetegnes av små druer hvilket sikrer et godt forhold mellom druemost og skall. Ellers er vår vin et rent tankprodukt.

Plantaže er et produkt av 1960-tallets planøkonomi i det tidligere Jugoslavia. Selskapet heter fortsatt «Plantaže av 13. juli. I perioden 1977 til 1982 ble det etablert 1500 hektar vinmarker i det som heter Podgorica, ett av Montenegros to vinområder, det andre heter Primorie som dekker den smale stripen av kupert terreng som grenser umiddelbart til Adriaterhavet.

Denne gigantiske jordbrukssatsingen fant sted i et område som den gang var brakkland, en bred dalbunn ved en stor innsjø, Skadar, som deles mellom Montenegro og Albania, og som er en del av et naturreservat. Innsjøen skaper sammen med nærheten til Adriaterhavet spesielt gunstige klimatiske forhold for druedyrking.

Kalkholdig jordmonn

Jordsmonnet er svært kalkholdig og derfor godt egnet for druedyrking. Plantaže produserer årlig 17 millioner flasker, og vår vin er en av storselgerne. Det er derfor imponerende og ganske uvanlig at så store forhold kan gi så vidt god kvalitet. Også det faktum at druene plukkes for hånd. 2000 plukkere er i gang i den hektiske innhøstingsperioden. Ikke uventet har det vært gjennomført betydelige investeringer i ny teknologi både i vinkjellere og vinmarker. Hele den enorme vinmarken har dryppvanningssystem, etter ny verden-mønster.
 
Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen
Dagens rett
Ertesuppe

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen

Ertesuppe med kjøttrester er skikkelig kraftkost, men ikke mektigere enn at den er innafor i januar. Ikke minst er den svært lettlaget.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik skal en Jameson med ingefærøl smake
Ukens drink

Slik skal en Jameson med ingefærøl smake

Whisky og ingefærøl er som skapt for vinteren. Her serverer vi én av dem med den som for mange er selveste Irish Whiskey.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du vin til sushi
Mat og vin i kombinasjon

Slik velger du vin til sushi

Sushi har sarte smaker og det er den delikate råvaren som spiller hovedrollen, dette gjør vinvalget både enkelt og komplisert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

En fargerik kyllingsalat er det du trenger en mørk januarkveld
Dagens rett

En fargerik kyllingsalat er det du trenger en mørk januarkveld

Denne salaten med rester etter siste kyllingmåltid friskes opp med fargerike og supergode ingredienser. Den beste starten på en ny smakfull uke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen
Dagens rett
Ertesuppe

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen

Ertesuppe med kjøttrester er skikkelig kraftkost, men ikke mektigere enn at den er innafor i januar. Ikke minst er den svært lettlaget.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her