Drikke
Knallkjøp fra øst

Knallkjøp fra øst

Denne rødvinen bør absolutt prøves. Ikke bare fordi den byr på god vin for pengene, men også fordi den kommer fra en oversett del av vinverdenen.
Aase E. Jacobsen
06 Juni 2012 - 06:00

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

 
Montenegro forbindes kanskje mest med MGP-deltakelse, men er like fullt en relativt betydelig vinproduserende region med 2200 år lange vintradisjoner. Statens største produsent, Plantaže har sågar Europas største «enkeltvinmark», på 2310 hektar, for øvrig 54 prosent av Montenegros vinmarkareal. Nå er ikke det en kvalitet i seg selv, men faktum er at giganten på tross av dette leverer druetypisk og karakterfull vin til en gunstig pris.

Montenegrin Cheval Vranac 2009 (96248) er nemlig saftig med fint mineralsk jordsmonnspreg, fine slanke tanniner og en avslutning som duften. Et godt følge til alt av spekemat, lyst kjøtt, også enklere grillmat. Den kan også med fordel serveres lett avkjølt.

Nypløyd mark

Den er laget av druen vranac som både er unik for Montenegro og samtidig områdets viktigste drue. Den er glad i sol og modner tidlig. Den kjennetegnes av små druer hvilket sikrer et godt forhold mellom druemost og skall. Ellers er vår vin et rent tankprodukt.

Plantaže er et produkt av 1960-tallets planøkonomi i det tidligere Jugoslavia. Selskapet heter fortsatt «Plantaže av 13. juli. I perioden 1977 til 1982 ble det etablert 1500 hektar vinmarker i det som heter Podgorica, ett av Montenegros to vinområder, det andre heter Primorie som dekker den smale stripen av kupert terreng som grenser umiddelbart til Adriaterhavet.

Denne gigantiske jordbrukssatsingen fant sted i et område som den gang var brakkland, en bred dalbunn ved en stor innsjø, Skadar, som deles mellom Montenegro og Albania, og som er en del av et naturreservat. Innsjøen skaper sammen med nærheten til Adriaterhavet spesielt gunstige klimatiske forhold for druedyrking.

Kalkholdig jordmonn

Jordsmonnet er svært kalkholdig og derfor godt egnet for druedyrking. Plantaže produserer årlig 17 millioner flasker, og vår vin er en av storselgerne. Det er derfor imponerende og ganske uvanlig at så store forhold kan gi så vidt god kvalitet. Også det faktum at druene plukkes for hånd. 2000 plukkere er i gang i den hektiske innhøstingsperioden. Ikke uventet har det vært gjennomført betydelige investeringer i ny teknologi både i vinkjellere og vinmarker. Hele den enorme vinmarken har dryppvanningssystem, etter ny verden-mønster.
 
Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

 
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta
Julemat
Oppskrifter ribbe

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta

Her er oppskriftene du trenger for å servere perfekt ribbe, ikke bare på julaften, men også når du har lyst på en ny smak.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Juleskinke hører med på en ekte julemeny
Dagens rett
Juleskinke med sennepsaus og ovnsbakte rotgrønnsaker

Juleskinke hører med på en ekte julemeny

Enten du planlegger et julekoldtbord eller en meny med flere retter, er denne oppskriften på juleskinke verd å prøve ut.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her