Drikke
Knallkjøp fra øst

Knallkjøp fra øst

Denne rødvinen bør absolutt prøves. Ikke bare fordi den byr på god vin for pengene, men også fordi den kommer fra en oversett del av vinverdenen.
Aase E. Jacobsen
06 Juni 2012 - 07:00

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

 
Montenegro forbindes kanskje mest med MGP-deltakelse, men er like fullt en relativt betydelig vinproduserende region med 2200 år lange vintradisjoner. Statens største produsent, Plantaže har sågar Europas største «enkeltvinmark», på 2310 hektar, for øvrig 54 prosent av Montenegros vinmarkareal. Nå er ikke det en kvalitet i seg selv, men faktum er at giganten på tross av dette leverer druetypisk og karakterfull vin til en gunstig pris.

Montenegrin Cheval Vranac 2009 (96248) er nemlig saftig med fint mineralsk jordsmonnspreg, fine slanke tanniner og en avslutning som duften. Et godt følge til alt av spekemat, lyst kjøtt, også enklere grillmat. Den kan også med fordel serveres lett avkjølt.

Nypløyd mark

Den er laget av druen vranac som både er unik for Montenegro og samtidig områdets viktigste drue. Den er glad i sol og modner tidlig. Den kjennetegnes av små druer hvilket sikrer et godt forhold mellom druemost og skall. Ellers er vår vin et rent tankprodukt.

Plantaže er et produkt av 1960-tallets planøkonomi i det tidligere Jugoslavia. Selskapet heter fortsatt «Plantaže av 13. juli. I perioden 1977 til 1982 ble det etablert 1500 hektar vinmarker i det som heter Podgorica, ett av Montenegros to vinområder, det andre heter Primorie som dekker den smale stripen av kupert terreng som grenser umiddelbart til Adriaterhavet.

Denne gigantiske jordbrukssatsingen fant sted i et område som den gang var brakkland, en bred dalbunn ved en stor innsjø, Skadar, som deles mellom Montenegro og Albania, og som er en del av et naturreservat. Innsjøen skaper sammen med nærheten til Adriaterhavet spesielt gunstige klimatiske forhold for druedyrking.

Kalkholdig jordmonn

Jordsmonnet er svært kalkholdig og derfor godt egnet for druedyrking. Plantaže produserer årlig 17 millioner flasker, og vår vin er en av storselgerne. Det er derfor imponerende og ganske uvanlig at så store forhold kan gi så vidt god kvalitet. Også det faktum at druene plukkes for hånd. 2000 plukkere er i gang i den hektiske innhøstingsperioden. Ikke uventet har det vært gjennomført betydelige investeringer i ny teknologi både i vinkjellere og vinmarker. Hele den enorme vinmarken har dryppvanningssystem, etter ny verden-mønster.
 
Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

 
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier
Dagens rett

Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier

Her i form av smaksrik og marinert breiflabb på en krydret og aromatisk kokossuppe som kan serveres varm eller kald.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Med dette til middag blir helgen minneverdig
Dagens rett
Teriyakibiff

Med dette til middag blir helgen minneverdig

Denne japanskinspirerte biffretten er utrolig lettlaget, men ikke mindre smaksintens og saftig av den grunn.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien
Ukens drink

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien

Med den nye ginen fra Tanqueray fra basisutvalget får negronien en karakter som matcher sommeren veldig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Det blir ekstra stas på sommerfesten med en slik iskake
Ukens kake

Det blir ekstra stas på sommerfesten med en slik iskake

Den er både forseggjort og særdeles velsmakende. Spesielt om du bruker egne solbær.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier
Dagens rett

Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier

Her i form av smaksrik og marinert breiflabb på en krydret og aromatisk kokossuppe som kan serveres varm eller kald.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Med dette til middag blir helgen minneverdig
Dagens rett
Teriyakibiff

Med dette til middag blir helgen minneverdig

Denne japanskinspirerte biffretten er utrolig lettlaget, men ikke mindre smaksintens og saftig av den grunn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Det er ikke bare de vakre etikettene som gjør at disse vinene skiller seg ut
+
Godbiter i pollisten

Det er ikke bare de vakre etikettene som gjør at disse vinene skiller seg ut

Innholdet er fascinerende og absolutt noe for seg selv i australsk sammenheng, og mannen som har gitt navn til dem, lever opp til inntrykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene
+
Ukens vin

Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene

En drøm til østers, blåskjell og reker – samt nordmenns favoritt sushi, eller når du bare vil ha en herlig frisk hvitvin i glasset.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Bli med på en italiensk aften med nordisk vri
Matkurs og vinkurs
Winedinner 03. september i Oslo

Bli med på en italiensk aften med nordisk vri

Nyt 10 smakfulle småretter og 6 nøye utvalgte viner – alt satt sammen med kjærlighet for å gi deg en kveld du sent vil glemme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien
Ukens drink

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien

Med den nye ginen fra Tanqueray fra basisutvalget får negronien en karakter som matcher sommeren veldig godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her