Knallkjøp fra øst

Knallkjøp fra øst

Denne rødvinen bør absolutt prøves. Ikke bare fordi den byr på god vin for pengene, men også fordi den kommer fra en oversett del av vinverdenen.

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post . Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

 
Montenegro forbindes kanskje mest med MGP-deltakelse, men er like fullt en relativt betydelig vinproduserende region med 2200 år lange vintradisjoner. Statens største produsent, Plantaže har sågar Europas største «enkeltvinmark», på 2310 hektar, for øvrig 54 prosent av Montenegros vinmarkareal. Nå er ikke det en kvalitet i seg selv, men faktum er at giganten på tross av dette leverer druetypisk og karakterfull vin til en gunstig pris.

Montenegrin Cheval Vranac 2009 (96248) er nemlig saftig med fint mineralsk jordsmonnspreg, fine slanke tanniner og en avslutning som duften. Et godt følge til alt av spekemat, lyst kjøtt, også enklere grillmat. Den kan også med fordel serveres lett avkjølt.

Nypløyd mark

Den er laget av druen vranac som både er unik for Montenegro og samtidig områdets viktigste drue. Den er glad i sol og modner tidlig. Den kjennetegnes av små druer hvilket sikrer et godt forhold mellom druemost og skall. Ellers er vår vin et rent tankprodukt.

Plantaže er et produkt av 1960-tallets planøkonomi i det tidligere Jugoslavia . Selskapet heter fortsatt «Plantaže av 13. juli. I perioden 1977 til 1982 ble det etablert 1500 hektar vinmarker i det som heter Podgorica, ett av Montenegros to vinområder, det andre heter Primorie som dekker den smale stripen av kupert terreng som grenser umiddelbart til Adriaterhavet.

Denne gigantiske jordbrukssatsingen fant sted i et område som den gang var brakkland, en bred dalbunn ved en stor innsjø, Skadar, som deles mellom Montenegro og Albania, og som er en del av et naturreservat. Innsjøen skaper sammen med nærheten til Adriaterhavet spesielt gunstige klimatiske forhold for druedyrking.

Kalkholdig jordmonn

Jordsmonnet er svært kalkholdig og derfor godt egnet for druedyrking. Plantaže produserer årlig 17 millioner flasker, og vår vin er en av storselgerne. Det er derfor imponerende og ganske uvanlig at så store forhold kan gi så vidt god kvalitet. Også det faktum at druene plukkes for hånd. 2000 plukkere er i gang i den hektiske innhøstingsperioden. Ikke uventet har det vært gjennomført betydelige investeringer i ny teknologi både i vinkjellere og vinmarker. Hele den enorme vinmarken har dryppvanningssystem, etter ny verden-mønster.
 
Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 

Montenegrin Cheval Vranac 2009

Produsent:
Plantaze
Utvalg:
Basisutvalg, kategori 6
Volum:
0.750l
Land:
Montenegro
Område:
Skadar
Pris:
116,00 kr
Varenummer:
9624801
86 Poeng
Les smaksnotatene »
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag , altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis .
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

 

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen