Mat
Knasende sprø asparges

Knasende sprø asparges

Pass på å ta for deg av det grønne og hvite gullet som fyller butikkhyllene i disse dager - årets ferske asparges er her.
28 Mai 2013 - 13:55

Aspargesen er faktisk lett å dyrke selv, og i og med at asparges er stauder kan de lekre, vitaminrike, grønne aspargesskuddene bli en årlig tilbakevendende, kulinarisk glede i mai og juni måned.

Her lærer du mer om aspargesen, og hvordan du skal tilberede den.

Asparges er dessuten elsket av alle kokker for sine mange bruksområder, og du kan finne et vell av deilige oppskrifter på asparges i Apéritifs rikholdige kokebok.

Deilige oppskrifter med asparges finner du her

Aspargesens kvalitetstegn
Dersom du ikke dyrker aspargesen selv men skal kjøpe den, er det noen viktige ting du skal se etter.

Asparges skal være rette i formen og faste i konsistensen. Stilken skal være saftfull, frisk og sprø mens toppene skal være tette og hele. Asparges skal ikke være treen eller ha mørke flekker. Hvite asparges kan ha et skjær av en lys lilla farge.

Asparges er en delikat grønnsak og må beskyttes mot direkte lufttrekk og lys. Blir den hvite aspargesen fuktig, mistes den sprø konsistensen, mens den grønne aspargesen trenger fuktighet ved oppbevaring. 

Sprøtt, grønt og godt med salater

Hvordan tilbereder jeg asparges?

Et veldig godt hjelpemiddel når du skal tilberede asparges er å gå til innkjøp av en aspargesskreller. Dette likner på en potetskreller, bare at den skreller tynnere og fjerner mindre av den delikate aspargesen, og skrelleren kan du selvfølgelig bruke på andre grønnsaker også.

På hvit og lilla asparges skal den nederste delen skrelles og de siste 1 - 2 cm av enden kuttes med en kniv før de kokes.

Dette kan også gjøres på grønn asparges dersom de er litt tørre i stilken. Mange foretrekker å brekke grønn asparges og kaste den delen som er treen, men på den måten mister du store deler av selve aspargesen.

Asparges kokes i godt saltet vann (1 ss salt pr liter vann), tilsett også ½ ts sukker pr. liter. Dette gjør at aspargesen beholder sprøheten sin.

Grønn asparges må ikke koke for lenge, 1 minutt er som regel nok. Har du veldig tykk asparges, må du beregne litt lenger koketid. Skal du servere kald kokt grønn asparges, kan du legge den rett over i kaldt vann etter koking.

Hvit asparges kokes i 3 - 6 minutter avhengig av tykkelsen. Hvit asparges må ikke skylles/avkjøles i kaldt vann etter koking da den blir den vassen.

Grønne fakta om asparges
Asparges er en av de eldste, dyrkede kjøkkenurter. Helt fra oldtiden har asparges vært kjent og dyrket i Egypt og Romerriket og verdsatt som en stor delikatesse, mens den første henvisningen til asparges stammer fra det sekstende århundre.

Tidligere var det de hvite aspargesene som var de mest utbredte her i landet, mye takket være det at de stort sett er bedre egnet til koking enn de grønne, og derfor har vært foretrukket av konserveringsindustrien.

I de senere år har vi derimot fått en meget god tilgang på importert frisk asparges, og det er gjerne den grønne aspargesen som du finner i butikkhyllene året rundt.

Den grønne aspargesen er dessuten å foretrekke på flere områder fremfor de hvite, for de er vesentlig mer vitaminrike, egner seg bedre til dypfrysning enn de hvite, og dyrkingen og tilberedningen av den grønne aspargesen er mye lettere og mindre arbeidskrevende.

Satser du på dyrking av grønne asparges, unngår du dessuten det store arbeidet med tilrettelegging av bed som er nødvendig for hvite asparges.

Grønn aspages har dessuten ikke den treaktige overflaten som kjennetegner de hvite, men er derimot skjøre og sprø og behøver ikke å skrelles før tilberedningen.

Prøv en annen knasende delikatesse - rabarbra

Hvit eller grønn?
Forskjellen på hvite og grønne asparges er enklere enn hva mange tror, for det handler først og fremst om dyrkingsmåten.

Hvite asparges får man når man setter jorden opp i bed over aspargesrekken. Derved vokser de grodde aspargesskuddene nede i jorden i bedet. Aspargesskuddene forekommer da som hvite eller såkalte blekede aspargesskudd.

Grønne asparges får man, når man unnlater å sette jorden i bed og lar aspargesskuddene vokse direkte og fritt opp i sollyset. De får da ved lysets og solens påvirkning den grønne fargen. Derfor har de et større vitamininnhold enn den hvite aspargesen.

Den hvite aspargesen, som vokser opp gjennom jorden i oppsatte bed, får en noe treaktig overflate, som skal skrelles vekk innen de er spiselige. Den grønne aspargesen, som vokser opp i lyset, er uten den treaktige overflaten og kan tilberedes uskrellet.

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Aspargessalat med krutonger og yoghurtdressing

Aspargessalat med krutonger og yoghurtdressing

Fremgangsmåte

Skrell den nederste delen av aspargesene og skjær av den nederste biten.

Skjær dem i ca. 3 cm tykke biter og kok 1-2 minutter i lettsaltet vann tilsatt litt sukker. Avkjøl aspargesbitene i isvann.

Riv salaten, skjær tomatene i to og finsnitt vårløken. Bland asparges, salat, spinat, tomater, vårløk og oliven og legg opp på et fat.

Dressing:
Rør yoghurt med estragon, eddik, salt og pepper og smak til.
 
Krutonger:
Skjær skorpene av brødet og skjær i 1 cm store terninger. Legg dem på en stekeplate med bakepapir og bland med olivenolje og hvitløk.

Stek i ovn på 200 grader i 10-15 min. til krutongene er sprø og gylne. Rør i krutongene under steketiden.

Avkjøl brødkrutongene og strø over eller server de ved siden av salaten.

Les mer om asparges her

Deilige oppskrifter med asparges finner du her

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er sjelden denne vinstilen er så deilig som her
+
Godbiter i pollisten

Det er sjelden denne vinstilen er så deilig som her

Chinon og cabernet franc kan nemlig være både saftig og leskende og samtidig ha god struktur.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

10 år gammel spansk superstjerne til godt under halv pris
+
Ukens vin

10 år gammel spansk superstjerne til godt under halv pris

Her har du valget mellom en gammel kjenning i ekstra god form til 159,90 eller en ny vin som egentlig skulle hatt en annen etikett, og dermed koster godt under halv pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne cognacen er best av 80 testede brennevin i november
+
Tester

Denne cognacen er best av 80 testede brennevin i november

Men også svært overbevisende whiskyer - med og uten røyk - samt årets juleakevitter er blant nyhetene i november.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Delamain har 200 år i Grande Champagnes tjeneste
+

Delamain har 200 år i Grande Champagnes tjeneste

Cognacs sentmodnende grand cru Grande Champagne spiller selvsagt hovedrollen når 200 år skal markeres.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er sjelden denne vinstilen er så deilig som her
+
Godbiter i pollisten

Det er sjelden denne vinstilen er så deilig som her

Chinon og cabernet franc kan nemlig være både saftig og leskende og samtidig ha god struktur.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

10 år gammel spansk superstjerne til godt under halv pris
+
Ukens vin

10 år gammel spansk superstjerne til godt under halv pris

Her har du valget mellom en gammel kjenning i ekstra god form til 159,90 eller en ny vin som egentlig skulle hatt en annen etikett, og dermed koster godt under halv pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Sensasjonell førsteplass til Himkok

I kåringen Topp500Bars kommer Himkok som nummer én. Det betyr at det er denne baren som nå er på hele verdens lepper.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Beste kjøp er en bordeaux i magnum
+
Tester

Beste kjøp er en bordeaux i magnum

Novembernyhetene i basisutvalget - altså vin med fast hylleplass - har få riktig gode kjøp. De beste er viner over 400-500 kroner. Men det finnes noen unntak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne kyllinggryta inspirert av Kashmir fyller huset med deilige aromaer
Dagens rett

Denne kyllinggryta inspirert av Kashmir fyller huset med deilige aromaer

Og smaken er like liflig som duften. Tilbehøret er selvsagt ris og naan-brød som du kan bake selv.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne cognacen er best av 80 testede brennevin i november
+
Tester

Denne cognacen er best av 80 testede brennevin i november

Men også svært overbevisende whiskyer - med og uten røyk - samt årets juleakevitter er blant nyhetene i november.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her