Kosevin fra Portugal

Innimellom har du bare lyst å drikke vin som ikke nødvendigvis må ha mat ved siden av. En vin som er rund, myk og saftig og ikke så lite godteriaktig. Akkurat slik er ukens vin.
Aase E. Jacobsen
18 Februar 2004 - 02:01

Nå kan du få Ukens vin som e-post. Tjenesten er gratis. Se nederst i denne artikkelen for mer informasjon.

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

DFJ Merlot & Touriga Franca 2002 (20109) oser av bærparfyme. Det er som å stikke nesa nedi en krukke med nyrørt skogsbærsyltetøy. Masser av søte mørke bær og sjokolade. Smaken byr på det samme og all godisen backes godt opp av fine syrer. Ettersmaken er lang med innslag av anis. En vin som er veldig lett å like og som heller ikke krever noe mer enn akkurat det.

En skikkelig kosevin med andre ord som er mye hyggeligere å servere enn de evinnelige boksene de fleste kommer trekkende når de skal by på et glass vin. Det er helt uproblematisk å sette korken i denne vinen hvis flasken ikke tømmes og spare resten til en annen dag. Forringelsen er minimal. Men faren er vel stor for at den faller så til de grader i smak at det ikke blir en dråpe igjen.

Selvsagt kan du drikke denne vinen til mat. En krydret pastarett eller annen godt krydret mat passer veldig godt.

Produsenten er DFJ Vinhos som har hatt stor suksess i Norge på grunn av sin folkelige stil og prisgunstige profil. Sist måned ble Portada Caladoc Tinta Roriz lansert og med en pris på kroner 79,90 fikk den bein å gå på. Det som kjennetegner DFJ Vinhos er blant annet av vinmakeren José Neiva er svært opptatt av å demonstrere potensialet til Portugals rikholdige spekter av druer, mer enn hundre ulike sorter dyrkes, de fleste av dem unike for dette landet. Touriga franca er et eksempel på en slike drue. Den får imidlertid sjelden opptre på egenhånd da dens rolle alltid har vært å bli blandet med blant andre touriga nacional for å lage landets vinstolthet nummer en, nemlig portvin.

Touriga franca er ettertraktet på grunn av sin intense aroma og gode frukt, ikke så kraftig og tanninrik som nacional men mer elegant. Klimaet i Estremadura hvor ukens vin kommer fra er annerledes enn i Douro hvor portvinsdruene dyrkes. Nærheten til havet gir en lettere stil enn i det varme innlandsklimaet i Douro. Mens touriga francas rolle i en portvin er å fylle ut aromabildet, er rollen i ukens vin å backe opp merlot som gir veldig bløte og syltetøyaktige viner i denne delen av Europa.

DFJ Vinhos' hovedsete er i Ribatejo nord for Lisboa, men druene til de mange vinene i porteføljen kommer fra hele landet. Både ukens vin og Portada kommer altså fra Estremadura som ligger mellom Atlanterhavskysten og Ribatejo og har en vinhistorie uten mye stolthet siden området var mest kjent som leverandør av store mengder skvalpevin frem til for kort tid siden. I den senere tid har mye skjedd selv om det fortsatt lages mye uinteressant vin i regionen.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter noen sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kr 5, - pr mottatt melding.

Ukens vin som e-post er en ny spennende tjeneste fra aperitif.no, og selvfølgelig gratis. Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Alle andre kan først lese om Ukens vin på onsdag. Det gir deg et forsprang når du vil kjøpe en av godbitene, samtidig som du rekker å bestille dem til helgen.
 
Benytt påmeldingsfeltet nedenfor for å melde deg på Ukens vin:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Japansk-peruansk fusion sprer seg
+

Japansk-peruansk fusion sprer seg

Det pikante søramerikanske fusionkjøkkenet nikkei blander peruanske råvarer med japansk knowhow. På Issei i København har den tidlige sushikokken Christian Paradisi kastet seg over sjangeren og setter opp filialer flere steder i verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin
+

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin

Som vanlig er vi innom alt fra fjerne til nære himmelstrøk, fra det sterke til det svakere, med og uten bobler, men alltid med fokus på bærekraft.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Spareribsene hurtigmarinerer du slik
Dagens rett

Spareribsene hurtigmarinerer du slik

Spareribs kan være på tallerkenen etter 20 minutter om du velger denne hurtigløsningen. fornøyd.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Japansk-peruansk fusion sprer seg
+

Japansk-peruansk fusion sprer seg

Det pikante søramerikanske fusionkjøkkenet nikkei blander peruanske råvarer med japansk knowhow. På Issei i København har den tidlige sushikokken Christian Paradisi kastet seg over sjangeren og setter opp filialer flere steder i verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin
+

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin

Som vanlig er vi innom alt fra fjerne til nære himmelstrøk, fra det sterke til det svakere, med og uten bobler, men alltid med fokus på bærekraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif
+
Klubb

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif

Siden magasinet Aperitif er en del av medlemskapet i Mat- og vinklubben, har vi samlet alle lenkene til de ulike utgavene nedenfor.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet
Dagens rett
Asiatiske biffspyd

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet

Disse asiatiskinspirerte biffspydene gir en knallavslutning på uka. Prøv denne superenkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne wokretten kan lages med eller uten kjøtt
Dagens rett

Denne wokretten kan lages med eller uten kjøtt

Å woke maten byr på store valgmuligheter. Også om kjøtt skal være med blant ingrediensene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her