Kraftpakker fra sør

Det er på tide å få øynene opp for de seriøse vinene fra Sør-Italia. Du blir ikke skuffet selv om investeringen er større.
Aase E. Jacobsen
31 August 2005 - 01:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Det velrenommerte italienske vinhuset Antinori prøver sør i Italia å kopiere sin 850-årige suksess fra Toscana. Derfor satses det på en langt mer seriøs linje enn hva det generelle inntrykket Sør-Italia har gitt og til dels fortsatt gir. Mens en stor andel av vinen derfra kommer til landet i bokser eller med en prislapp under åtte tiere for en flaske, konkurrerer Antinoris Puglia-satsing, Tormaresca, i det øvre prissjikt. Ganske nær smertegrensen for hva nordmenn er villige til å betale for en vin fra et mindre prestisjefylt område. Men Tormaresca-vinene forsvarer sin pris meget godt. For dette er massive saker som minner lite om både den jevne søritaliener og ikke minst om produsentens toscanske viner.

Godt til rustikk mat
Masseria Maìme Negroamaro 2001/2003 (47476) er laget av negroamaro, en av de viktigste druene i det sørlige Italia. Mørk og bitter antyder druens navn, og det holder fint stikk. Her er mengder av mørke toner fra svarte kirsebær og søte mørke bær, mørk sjokolade og mokka. Smaksanslaget er bløtt, men bløtheten varer ikke lenge. Gode tanniner og syrer tar over, men ikke overhånd, for her er det svært fyldig og konsentrert frukt, mot slutten gjør den karakteristiske bitterheten samt snev av animalskhet seg gjeldende. En vin som trenger kraftige retter med rødt kjøtt, gjerne braisert.

Negroamaro blir sjelden elegant, og det er heller ikke denne vinens karakter, men derimot et godt eksempel hvor mye kraft druen gir under optimale forhold. En rimeligere tolkning av druen finner vi i Tormaresca Negroamaro Cabernet 2004 (33621). En moderne utgave med varme toner av mørke bær, også noe rødt, samt snev av animalskhet i duften. Starten er bløt med kjøttfull frukt, bra syrer og tanniner, de samme tonene som i duften kommer igjen i ettersmaken, og særlig bitre kirsebær. En kjempefin matvin til det meste av grillmat og enkle litt rustikke retter.

Mykere alternativ
Antinori forsøker å demonstrere Puglias storhet også med andre druer. Torcicoda Primitivo 2001/2003 (47475) og Bocca di Lupo Castel del Monte 2001/2002 (47481) er vellykkete forsøk med henholdsvis primitivo og aglianico. Nå er sistnevnte drue mest vanlig i Campania, nabofylket til Puglia, men Bocca di Lupo demonstrerer klart at den gjør en god figur også her. En svært konsentrert og moderne tolkning med duft av mørke bær, fat, varme jordsmonnstoner og røyk. Smaksanslaget er elegant med gode tanniner og syrer samt en del bittertoner som får følge av søte mørke bær i ettersmaken. En svært allsidig vin til rødt kjøtt, gjerne and, når du vil ha skikkelig kraft i vinfølget.

Primitivo'en er noe mykere og rundere i stilen, men fortsatt en svært seriøs vri på denne etter hvert så populære søritalienske druen. Her er også litt røde bær inne i bildet i tillegg til søte mørke bær, jordsmonn og fat. Anslaget er bløtt med stor bærfylde og -sødme, som holdes oppe av fine syrer og tanniner, avslutningen er svært innsmigrende med masse søte mørke bær. Valget for deg som synes negroamaro- og aglianicovinenes bitterhet blir for tøff. Denne vinen, i motsetning til de andre, kan du nemlig nyte uten mat selv om den er aller best sammen med en god biff, gjerne grillet.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS og SMS
Med Ukens vin som MMS får du med noen få tastetrykk på mobilen vite du hva du skal kjøpe hver uke samtidig som du også får vite en hel masse om vinen. Attpå til en uke før alle andre kan lese om den på nettet.
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det som SMS eller MMS-tekstmelding på mobiltelefonen din.

w MMS:
Skriv Ukens og send til 2004.
Du mottar deretter Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - hver tirsdag.
Tjenesten koster 5 kroner pr. mottatt melding.
Vil du stoppe tjenesten, skriver du Ukens stop og sender til 2004.

w SMS:
Skriv varsle ukensvin og send til 1986. Du får Ukens vin sendt som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke.
Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kroner 5 pr. mottatt melding.

Bestille SMS kun én gang: Skriv ukensvin (i ett ord) og send til 1986. Etter noen sekunder får du Ukens vin på displayet.

Ukens vin som e-post er en ny spennende tjeneste fra aperitif.no, og selvfølgelig gratis. Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Alle andre kan først lese om Ukens vin på onsdag. Det gir deg et forsprang når du vil kjøpe en av godbitene, samtidig som du rekker å bestille dem til helgen.
 
Benytt påmeldingsfeltet nedenfor for å melde deg på Ukens vin:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Unike sidere som konkurrerer med champagne - og mjød som erstatter portvin
+
Tester

Unike sidere som konkurrerer med champagne - og mjød som erstatter portvin

Norsk sider er i stor utvikling og de beste nyhetene og nytappingene er i storform foran julesesongen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ta en pause fra kulde og stressende julehandel med denne tropiske krydrete drinken
Ukens drink

Ta en pause fra kulde og stressende julehandel med denne tropiske krydrete drinken

Ukens drink er en klar kandidat for førjultidas drinkmiksing. Krydret og leskende og med en flott rødlig farge fra blodappelsiner og grenadin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Godtene lager du enkelt selv - men det spørs om de holder helt til jul
Ukens kake
Sjokoladefudge med pinjekjerner

Godtene lager du enkelt selv - men det spørs om de holder helt til jul

For sjokoladefudge er av typen guilty pleasures - søtsaker det er vanskelig å holde fingrene unna. Men da lager du bare nye porsjoner.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik smaker bobler fra det opprinnelige Champagne
+
Godbiter i pollisten

Slik smaker bobler fra det opprinnelige Champagne

Vi snakker om Vallée de la Marne som er det mest dominerende underområdet i Champagne, men samtidig det mest anonyme. Det var før.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Unike sidere som konkurrerer med champagne - og mjød som erstatter portvin
+
Tester

Unike sidere som konkurrerer med champagne - og mjød som erstatter portvin

Norsk sider er i stor utvikling og de beste nyhetene og nytappingene er i storform foran julesesongen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ta en pause fra kulde og stressende julehandel med denne tropiske krydrete drinken
Ukens drink

Ta en pause fra kulde og stressende julehandel med denne tropiske krydrete drinken

Ukens drink er en klar kandidat for førjultidas drinkmiksing. Krydret og leskende og med en flott rødlig farge fra blodappelsiner og grenadin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Det har ikke blitt laget så lite vin siden 1961

2024 ga rekordsmå avlinger over store deler av vinverdenen. Klimaendringene har hovedskylda.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette drikker du til pinnekjøtt
Tester
Drikke til pinnekjøtt

Dette drikker du til pinnekjøtt

De siste årene har det blitt mer og mer populært å velge vin i stedet for øl og akevitt til pinnekjøttet, men hva skal vi tenke på før valget tas?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Nå som kalkunfilet er i alle butikker, kan du lage et riktig så velsmakende måltid med gremolata
Dagens rett

Nå som kalkunfilet er i alle butikker, kan du lage et riktig så velsmakende måltid med gremolata

Nå senhøstes blir det ofte mange tunge middager - dagens rett av kalkunfilet med italiensk vri er derfor perfekt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Godtene lager du enkelt selv - men det spørs om de holder helt til jul
Ukens kake
Sjokoladefudge med pinjekjerner

Godtene lager du enkelt selv - men det spørs om de holder helt til jul

For sjokoladefudge er av typen guilty pleasures - søtsaker det er vanskelig å holde fingrene unna. Men da lager du bare nye porsjoner.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her