Kryss av for Crozes

I vrimmelen av søtladne fruktbomber av noen rødviner fant vi hvile i en motsats fra Nord-Rhône. Ren bjørnebærfrukt med godt krydderinnslag. Befriende fritt for tresmak. I motsetning til de aller fleste vinene i området har den også en behagelig prislapp.
Redaksjonen
29 Mars 1999 - 01:45

Ukens vin er nærmere bestemt Crozes Hermitage Les Nobles Rives 1996 fra det dyktige kooperativet Cave de Tain l'Hermitage. Prisen er behagelig, kroner 105,30 (varenr. 7620, basis), lavere kan du knapt gå for å få vin herfra. Drikker du den i dag, anbefaler vi en rett med rødt kjøtt; gjerne en ytrefilet av okse med rødvinssaus eller en kjøttgryte. Den tåler dessuten lagring. 1996 er et godt over middels år i denne delen av Rhône, og vår Crozes vil utvikle seg gjennom de neste tre-fire årene. Med litt lagring er den utmerket til lette viltretter og ost.
 
Syrahdruen råder i den nordligste delen av Rhône-dalen. Her finner vi prestisjefylte navn som Côte-Rôtie og Hermitage; syrahdruen i sitt mest sublime uttrykk; klassiske viner som trenger lang tid i kjelleren for å vise sine ypperste kvaliteter og som koster mange hundrelapper. Et lite unntak finnes imidlertid. Som en krans rundt før nevnte Hermitage ligger Crozes-Hermitage hvis viner koster en tredel eller mindre. Du får selvsagt ikke den samme kraften som i en Hermitage, men du får, i hendene på samvittighetsfulle vinprodusenter, en ærlig vin med syrahdruens karakteristiske krydder- og urtepreg samt ren bjørnebærfrukt.
 
Har du lyst å dykke dypere i regionen, anbefaler vi at du legger til noen tiere og prøver Crozes'en til en av områdets store personligheter, Jean Louis Chave. Den er en spesialcuvée som kun finnes i Norge, Silène. Og selges nå i den relativt lette 1997- utgaven, men fortsatt vel verd prisen på kroner 137,70 (varenr. 31675, bestillingsutvalget).
 
Mer trøkk er det i Crozes Cuvée Louis Belle 1996 (kroner 169,70, varenr. 30723, bestillingsutvalget). Vil du gå helt til topps, betyr det Jaboulets Crozes Domaine de Thalabert 1996 til kroner 172,90 (varenr. 7865, bestillingsutvalget). Men her bør du være tålmodig. For samme prisen får du imidlertid en mer moden og ekte Hermitage fra samme produsent som ukens vin, Hermitage Les Nobles Rives 1992, kroner 183,70 (varenr. 7930, bestillingsutvalget). For øvrig en meget god vin selv om vi nå har beveget oss langt utenfor hva de fleste kunne tenke seg å bruke på en vin. Men det er lov å drømme.
 
Aase E. Jacobsen
Her kan du bestille polvarer gratis via internett
 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Den ultimate date: Mykstekt sopp på sprø toast og Lombardias fineste dråper
+

Den ultimate date: Mykstekt sopp på sprø toast og Lombardias fineste dråper

Dette er en kombinasjon som treffer alle smaksløkene – både dine og partnerens.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Mont d'Or er osten som smelter Norge
+

Mont d'Or er osten som smelter Norge

Vacherin Mont d’Or er den franske osten som har fått sitt eget ritual på linje med lutefisk og rakefisk. Og Norge leder an i «hysteriet» til de grader at det vekker oppmerksomhet i andre land.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før
Dagens rett
Innbakt kremet kyllinggryte

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før

Gjør stas på søndagsmiddagen og følg denne oppskriften på en kyllinggryte litt utenom det vanlige.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Den ultimate date: Mykstekt sopp på sprø toast og Lombardias fineste dråper
+

Den ultimate date: Mykstekt sopp på sprø toast og Lombardias fineste dråper

Dette er en kombinasjon som treffer alle smaksløkene – både dine og partnerens.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Mont d'Or er osten som smelter Norge
+

Mont d'Or er osten som smelter Norge

Vacherin Mont d’Or er den franske osten som har fått sitt eget ritual på linje med lutefisk og rakefisk. Og Norge leder an i «hysteriet» til de grader at det vekker oppmerksomhet i andre land.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Så lett lager du en gresk vri på omeletten
Dagens rett
Gresk omelett med artisjokk, paprika og fetaost

Så lett lager du en gresk vri på omeletten

Omelett er noe av det raskeste du kan lage. Denne knallgode oppskriften med fetaost er inspirert av Hellas som vekker gode minner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her