Kryss av for Crozes

I vrimmelen av søtladne fruktbomber av noen rødviner fant vi hvile i en motsats fra Nord-Rhône. Ren bjørnebærfrukt med godt krydderinnslag. Befriende fritt for tresmak. I motsetning til de aller fleste vinene i området har den også en behagelig prislapp.
Redaksjonen
29 Mars 1999 - 02:45

Ukens vin er nærmere bestemt Crozes Hermitage Les Nobles Rives 1996 fra det dyktige kooperativet Cave de Tain l'Hermitage. Prisen er behagelig, kroner 105,30 (varenr. 7620, basis), lavere kan du knapt gå for å få vin herfra. Drikker du den i dag, anbefaler vi en rett med rødt kjøtt; gjerne en ytrefilet av okse med rødvinssaus eller en kjøttgryte. Den tåler dessuten lagring. 1996 er et godt over middels år i denne delen av Rhône, og vår Crozes vil utvikle seg gjennom de neste tre-fire årene. Med litt lagring er den utmerket til lette viltretter og ost.
 
Syrahdruen råder i den nordligste delen av Rhône-dalen. Her finner vi prestisjefylte navn som Côte-Rôtie og Hermitage; syrahdruen i sitt mest sublime uttrykk; klassiske viner som trenger lang tid i kjelleren for å vise sine ypperste kvaliteter og som koster mange hundrelapper. Et lite unntak finnes imidlertid. Som en krans rundt før nevnte Hermitage ligger Crozes-Hermitage hvis viner koster en tredel eller mindre. Du får selvsagt ikke den samme kraften som i en Hermitage, men du får, i hendene på samvittighetsfulle vinprodusenter, en ærlig vin med syrahdruens karakteristiske krydder- og urtepreg samt ren bjørnebærfrukt.
 
Har du lyst å dykke dypere i regionen, anbefaler vi at du legger til noen tiere og prøver Crozes'en til en av områdets store personligheter, Jean Louis Chave. Den er en spesialcuvée som kun finnes i Norge, Silène. Og selges nå i den relativt lette 1997- utgaven, men fortsatt vel verd prisen på kroner 137,70 (varenr. 31675, bestillingsutvalget).
 
Mer trøkk er det i Crozes Cuvée Louis Belle 1996 (kroner 169,70, varenr. 30723, bestillingsutvalget). Vil du gå helt til topps, betyr det Jaboulets Crozes Domaine de Thalabert 1996 til kroner 172,90 (varenr. 7865, bestillingsutvalget). Men her bør du være tålmodig. For samme prisen får du imidlertid en mer moden og ekte Hermitage fra samme produsent som ukens vin, Hermitage Les Nobles Rives 1992, kroner 183,70 (varenr. 7930, bestillingsutvalget). For øvrig en meget god vin selv om vi nå har beveget oss langt utenfor hva de fleste kunne tenke seg å bruke på en vin. Men det er lov å drømme.
 
Aase E. Jacobsen
Her kan du bestille polvarer gratis via internett
 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste
Dagens rett
Grillet makrell med sitroncouscous, grillet paprika og squash

Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste

Vi har gitt den store sommerfisken, makrellen, internasjonalt og sesongriktig følge i denne retten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her
Dagens rett

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her

Kyllinglår som marineres noen timer i lime blir ekstra gode - bare prøv denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gjør som brasilianerne - sørg for feststemning med caipirinha
Ukens drink

Gjør som brasilianerne - sørg for feststemning med caipirinha

Caipirinha betyr «liten mann fra landet» og er Brasils nasjonaldrink. Den lages av cachaça som er laget på samme måte som mye rom. En sterk, men likevel frisk drink som derfor er manges favoritt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne kaken vil skinne som sola på kakebordet
Ukens kake

Denne kaken vil skinne som sola på kakebordet

Vi er underernærte på sol, og ukens kake er en hyllest til all den gode solvarmen vi har i vente. En super kake å sette på kakebordet til sesongens store fester,

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste
Dagens rett
Grillet makrell med sitroncouscous, grillet paprika og squash

Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste

Vi har gitt den store sommerfisken, makrellen, internasjonalt og sesongriktig følge i denne retten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her
Dagens rett

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her

Kyllinglår som marineres noen timer i lime blir ekstra gode - bare prøv denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Se alt det gode du kan lage med makrell
Guide
Oppskrifter makrell

Se alt det gode du kan lage med makrell

Denne råvaren som er blant de billigste i fiskedisken, er på sitt beste nå og kan trylles med på kjøkkenet. Her finner du mange fristende oppskrifter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

By på en vårlig og veldig lettlaget pastarett
Dagens rett

By på en vårlig og veldig lettlaget pastarett

1. mai er for mange første vårdag. Med gode værmeldinger i vente, er det mange som vil tilbringe mest tid ute. Med denne pastaretten til middag, blir det tid til alt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak uforglemmelig mat og viner fra California i Oslos eldste trevilla
Matkurs og vinkurs
Winemakers Dinner 30.mai i Oslo

Smak uforglemmelig mat og viner fra California i Oslos eldste trevilla

Vi byr på fabelaktige viner fra California kombinert med utsøkt mat i historiske omgivelser den 30. mai.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gjør som brasilianerne - sørg for feststemning med caipirinha
Ukens drink

Gjør som brasilianerne - sørg for feststemning med caipirinha

Caipirinha betyr «liten mann fra landet» og er Brasils nasjonaldrink. Den lages av cachaça som er laget på samme måte som mye rom. En sterk, men likevel frisk drink som derfor er manges favoritt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her