Kryss av for Crozes

I vrimmelen av søtladne fruktbomber av noen rødviner fant vi hvile i en motsats fra Nord-Rhône. Ren bjørnebærfrukt med godt krydderinnslag. Befriende fritt for tresmak. I motsetning til de aller fleste vinene i området har den også en behagelig prislapp. 280499.

Ukens vin er nærmere bestemt Crozes Hermitage Les Nobles Rives 1996 fra det dyktige kooperativet Cave de Tain l'Hermitage. Prisen er behagelig, kroner 105,30 (varenr. 7620, basis), lavere kan du knapt gå for å få vin herfra. Drikker du den i dag, anbefaler vi en rett med rødt kjøtt; gjerne en ytrefilet av okse med rødvinssaus eller en kjøttgryte. Den tåler dessuten lagring. 1996 er et godt over middels år i denne delen av Rhône, og vår Crozes vil utvikle seg gjennom de neste tre-fire årene. Med litt lagring er den utmerket til lette viltretter og ost.
 
Syrahdruen råder i den nordligste delen av Rhône-dalen. Her finner vi prestisjefylte navn som Côte-Rôtie og Hermitage; syrahdruen i sitt mest sublime uttrykk; klassiske viner som trenger lang tid i kjelleren for å vise sine ypperste kvaliteter og som koster mange hundrelapper. Et lite unntak finnes imidlertid. Som en krans rundt før nevnte Hermitage ligger Crozes-Hermitage hvis viner koster en tredel eller mindre. Du får selvsagt ikke den samme kraften som i en Hermitage, men du får, i hendene på samvittighetsfulle vinprodusenter, en ærlig vin med syrahdruens karakteristiske krydder- og urtepreg samt ren bjørnebærfrukt.
 
Har du lyst å dykke dypere i regionen, anbefaler vi at du legger til noen tiere og prøver Crozes'en til en av områdets store personligheter, Jean Louis Chave. Den er en spesialcuvée som kun finnes i Norge, Silène. Og selges nå i den relativt lette 1997- utgaven, men fortsatt vel verd prisen på kroner 137,70 (varenr. 31675, bestillingsutvalget).
 
Mer trøkk er det i Crozes Cuvée Louis Belle 1996 (kroner 169,70, varenr. 30723, bestillingsutvalget). Vil du gå helt til topps, betyr det Jaboulets Crozes Domaine de Thalabert 1996 til kroner 172,90 (varenr. 7865, bestillingsutvalget). Men her bør du være tålmodig. For samme prisen får du imidlertid en mer moden og ekte Hermitage fra samme produsent som ukens vin, Hermitage Les Nobles Rives 1992, kroner 183,70 (varenr. 7930, bestillingsutvalget). For øvrig en meget god vin selv om vi nå har beveget oss langt utenfor hva de fleste kunne tenke seg å bruke på en vin. Men det er lov å drømme.
 
Aase E. Jacobsen
Her kan du bestille polvarer gratis via internett
 

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen