Kult kultøl

Kult kultøl

Dette amerikanske ølet blir du glad av - og i. Også om du ikke er så velbevandret i ølverdenen.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Humor er en del av filosofien til Maryland-bryggeriet Flying Dog Brewery, spesielt gjennom sine fantasifulle etiketter. Men i tillegg er bryggeriet som var en av pionerene i den nye bølgen med amerikansk småskalabrygging , kjent for å lage dødsseriøst øl. 

Flying Dog Snake Dog IPA (80234) er en såkalt India Pale Ale , en ølstil som er veldig «hot» blant ølelskere. Men som er langt fra ensartet. Snake Dog er sånn midt på treet hva angår humlebitterhet, som er selve greia med IPA. Det er altså ikke blant de tøffeste, men heller ikke det snilleste. Likevel tror jeg ikke den som stort sett har holdt seg til pilsner blir skremt. Årsaken er at ølet er så vidt fyldig og smaksrik at bitterheten oppleves som godt pakket inn. Ekstra hyggelig er det at dette ølet er å finne i nær sagt alle polutsalg i vårt langstrakte land. 

Bitterhet for transport

Hvorfor India har fått æren av å betegne denne typen overgjæret øl (ale), har ikke noe med at det passer spesielt godt til indisk mat eller brygges i India. Begrepet oppstod i kolonitiden da engelske bryggerier måtte løse problemet med å frakte øl den lange veien fra England til India. Holdbarheten på vanlig ale var ikke god nok. Men ved å tilsette ekstra mye humle, som jo er konserverende, fikk man et øl som tålte den varme transporten.  

Men humle er ikke bare humle. Det finnes svært mange humlesorter, og de varierer både i aroma og ikke minst bitterhet som måles i mengden alfasyrer. Snake Dog kan takke humletypene Columbus og Warrior for sin gode bitterhet siden begge er blant de som har høyest innhold av disse syrene. Ølet måler 62,4 poeng på IBU-skalaen som indikerer hvor bittert et øl er. Til sammenligning ligger den «vanlige pilsneren» på 20-40 IBU, og de heftigste IPA-ene på godt over 100 IBU.  
 
Bestill ølet med en gang
Ønsker du å bestille trykker du bare på ølnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte øl er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når ølet atter er å få tak i.
 

Flying Dog Snake Dog IPA

Produsent:
Flying Dog Brewery
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.350l
Land:
USA
Område:
Pris:
48,80 kr
Varenummer:
8023401
88 Poeng
Les smaksnotatene »
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen