Kultvin fra Rhône

En vin fra søndre Rhône, som amerikanerne er villige til å dø for, er din for bare kroner 110. Benytter du Apéritifs gratisfaks til polet, kan du bestille ukens vin, nok til å fylle kjelleren din og samtidig få den levert på døren. 17.02.99.
Redaksjonen
18 Januar 1999 - 00:02

Domaine d'Andezon er en sterkt etterspurt vin med kultstatus i USA. Årsaken er den ikke ukjente vinskribenten Robert Parkers vurdering. I Norge selges den til en lavere pris enn det amerikanerne må betale. 1997-utgaven som er meget bra koster bare kroner 110. Ennå har ikke Robert Parker avsagt sin dom over denne siste utgaven på markedet. Tipsene går imidlertid i retning av minst det samme nivå som de tre foregående årganger, nemlig mer enn 90 poeng av 100 oppnåelige.
 
Domaine d''Andezon 1997 er en Côtes-du-Rhône fra den sørlige delen

av området, noen kilometer fra den berømte viadukten fra romertiden, Pont du Gard. Landsbyen heter Estezargues og Domaine d''Andezons vinmarker har den mest attraktive beliggenheten og jordsmonnet. Her er det leirjord iblandet kalkstein som dominerer. Vinstokkene er inntil 70 år gamle. Avlingen er liten, kun 35 hektoliter pr hektar. Og det er hovedsakelig syrah som inngår i blandingen. Når vinen i tillegg ikke filtreres, kan vi forvente stor konsentrasjon.
 
Den skuffer ikke: mørk rød, fin fyldig duft, mørke og røde bær, lett jordlig, saftig anslag, fin fylde og gode tanniner, frisk og behagelig finish. En utmerket matvin til smaksrike kjøttretter, gjerne viltfugl som fasan. Husk å servere den ved ca 17 grader, da er den perfekt.
 
Domaine d''Andezon 1997 koster kr 110 og har varenr. 31337. Den er i bestillingsutvalget hvilket innebærer at du må bestille den hos ditt nærmeste polutsalg. Leveringstiden er inntil en uke. Hvorfor ikke gjøre som Parker anbefaler: "this knockout wine is worth buying by the case". Da lønner det seg å bruke Apéritifs gratisfaks til polet, så kan du velge om du vil hente vinen selv når den er ankommet, eller få den levert på døren.
 
Estezargues'' ni produsenter, Domaine d''Andezon er én av dem, har gått sammen i et kooperativ (Les Vignerons d''Estezargues) som satser på god valuta for pengene. Deres ufiltrerte bag-in-box Caves des Vignerons er perfekt for store selskaper i det den inneholder hele 10 liter. Kr 948,70 gir en flaskepris på 71 kroner, og det er ikke mange rødviner i denne prisklassen, om noen, som kommer i nærheten kvalitetsmessig. Boksen har varenr. 31329 og må bestilles (se over).
 
Vil du altså kjøpe mer enn én flaske av Domaine d''Andezon 1997, kan du bruke Apéritifs gratisfaks. Med den kan du bestille vin og brennevin og annet godt drikke fra alle Polutsalg direkte fra din egen PC. Her er bestillingsskjemaet.
 
Aase E. Jacobsen
17.02.99
 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Suppe med søtpotet og ingefær er for medisin å regne
Dagens rett

Suppe med søtpotet og ingefær er for medisin å regne

I dag serverer vi en rykende het, aromatisk og kremet søtpotetsuppe som får varmen til å bre seg i kroppen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her