Kultvin fra Rhône

En vin fra søndre Rhône, som amerikanerne er villige til å dø for, er din for bare kroner 110. Benytter du Apéritifs gratisfaks til polet, kan du bestille ukens vin, nok til å fylle kjelleren din og samtidig få den levert på døren. 17.02.99.
Redaksjonen
18 Januar 1999 - 00:02

Domaine d'Andezon er en sterkt etterspurt vin med kultstatus i USA. Årsaken er den ikke ukjente vinskribenten Robert Parkers vurdering. I Norge selges den til en lavere pris enn det amerikanerne må betale. 1997-utgaven som er meget bra koster bare kroner 110. Ennå har ikke Robert Parker avsagt sin dom over denne siste utgaven på markedet. Tipsene går imidlertid i retning av minst det samme nivå som de tre foregående årganger, nemlig mer enn 90 poeng av 100 oppnåelige.
 
Domaine d''Andezon 1997 er en Côtes-du-Rhône fra den sørlige delen

av området, noen kilometer fra den berømte viadukten fra romertiden, Pont du Gard. Landsbyen heter Estezargues og Domaine d''Andezons vinmarker har den mest attraktive beliggenheten og jordsmonnet. Her er det leirjord iblandet kalkstein som dominerer. Vinstokkene er inntil 70 år gamle. Avlingen er liten, kun 35 hektoliter pr hektar. Og det er hovedsakelig syrah som inngår i blandingen. Når vinen i tillegg ikke filtreres, kan vi forvente stor konsentrasjon.
 
Den skuffer ikke: mørk rød, fin fyldig duft, mørke og røde bær, lett jordlig, saftig anslag, fin fylde og gode tanniner, frisk og behagelig finish. En utmerket matvin til smaksrike kjøttretter, gjerne viltfugl som fasan. Husk å servere den ved ca 17 grader, da er den perfekt.
 
Domaine d''Andezon 1997 koster kr 110 og har varenr. 31337. Den er i bestillingsutvalget hvilket innebærer at du må bestille den hos ditt nærmeste polutsalg. Leveringstiden er inntil en uke. Hvorfor ikke gjøre som Parker anbefaler: "this knockout wine is worth buying by the case". Da lønner det seg å bruke Apéritifs gratisfaks til polet, så kan du velge om du vil hente vinen selv når den er ankommet, eller få den levert på døren.
 
Estezargues'' ni produsenter, Domaine d''Andezon er én av dem, har gått sammen i et kooperativ (Les Vignerons d''Estezargues) som satser på god valuta for pengene. Deres ufiltrerte bag-in-box Caves des Vignerons er perfekt for store selskaper i det den inneholder hele 10 liter. Kr 948,70 gir en flaskepris på 71 kroner, og det er ikke mange rødviner i denne prisklassen, om noen, som kommer i nærheten kvalitetsmessig. Boksen har varenr. 31329 og må bestilles (se over).
 
Vil du altså kjøpe mer enn én flaske av Domaine d''Andezon 1997, kan du bruke Apéritifs gratisfaks. Med den kan du bestille vin og brennevin og annet godt drikke fra alle Polutsalg direkte fra din egen PC. Her er bestillingsskjemaet.
 
Aase E. Jacobsen
17.02.99
 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?
Dagens rett
Ribbe i melk

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?

Det er lov til å eksperimentere med julematen, og her får du en oppskrift på en spennende vri på den tradisjonelle ribba.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli
Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli

For mange er torsk toppen av lykke til jul, og det er ikke rart når du får den servert slik som her i mandelpotetsuppe med spinat og hollandaise

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer
Ukens drink

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer

Denne drinken er inspirert av julefilmen Elf fra 2003 - med Will Ferrell i hovedrollen. En perfekt kickstart for juleferien.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik velger du drikke til juledesserten
Julemat
Drikke til juledesserten

Slik velger du drikke til juledesserten

Vi tøyser ikke med de søte juletradisjonene, derfor blir det også veldig klassisk i glasset.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?
Dagens rett
Ribbe i melk

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?

Det er lov til å eksperimentere med julematen, og her får du en oppskrift på en spennende vri på den tradisjonelle ribba.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så lekker kan juletorsken bli
Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli

For mange er torsk toppen av lykke til jul, og det er ikke rart når du får den servert slik som her i mandelpotetsuppe med spinat og hollandaise

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du julestemning på et øyeblikk
Dagens rett
Rugbrød med medisterkake og bacon

Slik lager du julestemning på et øyeblikk

Her får du en smakfull og enkel oppskrift som er perfekt nå i juleinnspurten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer
Ukens drink

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer

Denne drinken er inspirert av julefilmen Elf fra 2003 - med Will Ferrell i hovedrollen. En perfekt kickstart for juleferien.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her