Kultvin fra Rhône

En vin fra søndre Rhône, som amerikanerne er villige til å dø for, er din for bare kroner 110. Benytter du Apéritifs gratisfaks til polet, kan du bestille ukens vin, nok til å fylle kjelleren din og samtidig få den levert på døren. 17.02.99.
Redaksjonen
18 Januar 1999 - 00:02

Domaine d'Andezon er en sterkt etterspurt vin med kultstatus i USA. Årsaken er den ikke ukjente vinskribenten Robert Parkers vurdering. I Norge selges den til en lavere pris enn det amerikanerne må betale. 1997-utgaven som er meget bra koster bare kroner 110. Ennå har ikke Robert Parker avsagt sin dom over denne siste utgaven på markedet. Tipsene går imidlertid i retning av minst det samme nivå som de tre foregående årganger, nemlig mer enn 90 poeng av 100 oppnåelige.
 
Domaine d''Andezon 1997 er en Côtes-du-Rhône fra den sørlige delen

av området, noen kilometer fra den berømte viadukten fra romertiden, Pont du Gard. Landsbyen heter Estezargues og Domaine d''Andezons vinmarker har den mest attraktive beliggenheten og jordsmonnet. Her er det leirjord iblandet kalkstein som dominerer. Vinstokkene er inntil 70 år gamle. Avlingen er liten, kun 35 hektoliter pr hektar. Og det er hovedsakelig syrah som inngår i blandingen. Når vinen i tillegg ikke filtreres, kan vi forvente stor konsentrasjon.
 
Den skuffer ikke: mørk rød, fin fyldig duft, mørke og røde bær, lett jordlig, saftig anslag, fin fylde og gode tanniner, frisk og behagelig finish. En utmerket matvin til smaksrike kjøttretter, gjerne viltfugl som fasan. Husk å servere den ved ca 17 grader, da er den perfekt.
 
Domaine d''Andezon 1997 koster kr 110 og har varenr. 31337. Den er i bestillingsutvalget hvilket innebærer at du må bestille den hos ditt nærmeste polutsalg. Leveringstiden er inntil en uke. Hvorfor ikke gjøre som Parker anbefaler: "this knockout wine is worth buying by the case". Da lønner det seg å bruke Apéritifs gratisfaks til polet, så kan du velge om du vil hente vinen selv når den er ankommet, eller få den levert på døren.
 
Estezargues'' ni produsenter, Domaine d''Andezon er én av dem, har gått sammen i et kooperativ (Les Vignerons d''Estezargues) som satser på god valuta for pengene. Deres ufiltrerte bag-in-box Caves des Vignerons er perfekt for store selskaper i det den inneholder hele 10 liter. Kr 948,70 gir en flaskepris på 71 kroner, og det er ikke mange rødviner i denne prisklassen, om noen, som kommer i nærheten kvalitetsmessig. Boksen har varenr. 31329 og må bestilles (se over).
 
Vil du altså kjøpe mer enn én flaske av Domaine d''Andezon 1997, kan du bruke Apéritifs gratisfaks. Med den kan du bestille vin og brennevin og annet godt drikke fra alle Polutsalg direkte fra din egen PC. Her er bestillingsskjemaet.
 
Aase E. Jacobsen
17.02.99
 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Be inn på en fyldig elggryte
Dagens rett
Rødvinsgryte av elg

Be inn på en fyldig elggryte

Har du ikke elgkjøtt, kan du godt bruke annet vilt eller tamt kjøtt i denne oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Hjemmelagete fiskekaker er best med smaksrikt tilbehør som her
Dagens rett

Hjemmelagete fiskekaker er best med smaksrikt tilbehør som her

Bare prøv denne oppskriften på hjemmelagde seikarbonader med stuede grønnsaker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her