Kultvin fra Toscana

Denne nykommeren vil garantert skape entusiasme blant chianti-fansen.
Aase E. Jacobsen
11 November 2010 - 02:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Castello dei Rampolla Chianti Classico 2007 (53178) er ikke blant de billigste "standard-chiantier", men så lenge den er en slik ekstremt vellykket representant for sjangeren, er den verd hver krone, og mer til. I tillegg er den laget av biodynamisk dyrkete druer, med alt det innebærer av naturlig arbeid i så vel vinmark som vinkjeller.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

På italiensk vis
Den er av typen "instant" forelskelse, en "må ha"-vin som umiddelbart setter assosiasjonene i gang, ikke bare når det er snakk om aromaer, men særlig hva den kan nytes til. De nydelige varme og rike aromaene med innslag av mørke modne bær og eksotisk trevirke, den deilige sødmen og fine friskheten samt gode runde tanninene, roper på lam, eller okse. Men ikke biff-bearnaise, heller en saftig t-bone på italiensk vis, uten saus. Eller en av høstens viltsteiker.

Steinete kalkjord
Castello dei Rampolla er mest kjent for sine toppviner Sammarco og d'Alceo som begge er cabernet sauvignon- og merlotbaserte, men som ikke er tilgjengelige i Norge, ennå. Innslaget av solbær i chianti classicoen røper at disse druene er representert også her, men i små doser. Dermed er den et godt uttrykk for så vel Classico-området som den sørlige delen av Panzano hvor 1700-talls vingården ligger, rett over "gaten" for Nittardi.

Vinmarkene er relativt høytliggende, ved 300-400 m.o.h, og har et steinete kalkjordsmonn, hvilket bidrar med stort raffinement. At de er sørøstvendt hjelper også godt på friskheten. Den flotte frukten er et resultat av lave avlinger, 17 hl/ha for vår vin.

Frankofil
Mens det var dagens eiere av vingården, søskenparet Maurizia og Luca di Napoli Rampolla, som valgte biodynami (i 1991), var det faren deres, Alceo, som gikk for cabernet sauvignon og en rekke andre franske druer på gården. Det var rett og slett fordi han elsket alt det franske. Og kvaliteten på cabernet & co her viser at det var et fornuftig valg. De har hjelp av farens venn, Giacomo Tachis, mannen bak Sassicaia og Tignanello, til den siste finpussen.

Ellers insisterer søskenene på en så naturlig og samfunnsbevisst livsstil som mulig. Gården drives derfor som et lite minisamfunn, så naturnært som mulig, med god hjelp av månefasene. Dessuten med en viss grad av selvberging. Arbeiderne og deres familier bor også på gården.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather
Ukens drink

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather

Noen whiskyer er så nøytrale at de trenger drahjelp fra andre ingredienser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 4

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør kyllingmiddagen ekstra frisk og vårlig
Dagens rett
Sitronmarinert kyllingfilet med vårgrønnsaker og saltkokte poteter

Gjør kyllingmiddagen ekstra frisk og vårlig

Denne oppskriften på sitronmarinert kylling passer både når du har liten eller god tid. Sitron er en effektiv smaksforsterker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her