Kultvin fra Toscana

Denne nykommeren vil garantert skape entusiasme blant chianti-fansen.
Aase E. Jacobsen
11 November 2010 - 02:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Castello dei Rampolla Chianti Classico 2007 (53178) er ikke blant de billigste "standard-chiantier", men så lenge den er en slik ekstremt vellykket representant for sjangeren, er den verd hver krone, og mer til. I tillegg er den laget av biodynamisk dyrkete druer, med alt det innebærer av naturlig arbeid i så vel vinmark som vinkjeller.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

På italiensk vis
Den er av typen "instant" forelskelse, en "må ha"-vin som umiddelbart setter assosiasjonene i gang, ikke bare når det er snakk om aromaer, men særlig hva den kan nytes til. De nydelige varme og rike aromaene med innslag av mørke modne bær og eksotisk trevirke, den deilige sødmen og fine friskheten samt gode runde tanninene, roper på lam, eller okse. Men ikke biff-bearnaise, heller en saftig t-bone på italiensk vis, uten saus. Eller en av høstens viltsteiker.

Steinete kalkjord
Castello dei Rampolla er mest kjent for sine toppviner Sammarco og d'Alceo som begge er cabernet sauvignon- og merlotbaserte, men som ikke er tilgjengelige i Norge, ennå. Innslaget av solbær i chianti classicoen røper at disse druene er representert også her, men i små doser. Dermed er den et godt uttrykk for så vel Classico-området som den sørlige delen av Panzano hvor 1700-talls vingården ligger, rett over "gaten" for Nittardi.

Vinmarkene er relativt høytliggende, ved 300-400 m.o.h, og har et steinete kalkjordsmonn, hvilket bidrar med stort raffinement. At de er sørøstvendt hjelper også godt på friskheten. Den flotte frukten er et resultat av lave avlinger, 17 hl/ha for vår vin.

Frankofil
Mens det var dagens eiere av vingården, søskenparet Maurizia og Luca di Napoli Rampolla, som valgte biodynami (i 1991), var det faren deres, Alceo, som gikk for cabernet sauvignon og en rekke andre franske druer på gården. Det var rett og slett fordi han elsket alt det franske. Og kvaliteten på cabernet & co her viser at det var et fornuftig valg. De har hjelp av farens venn, Giacomo Tachis, mannen bak Sassicaia og Tignanello, til den siste finpussen.

Ellers insisterer søskenene på en så naturlig og samfunnsbevisst livsstil som mulig. Gården drives derfor som et lite minisamfunn, så naturnært som mulig, med god hjelp av månefasene. Dessuten med en viss grad av selvberging. Arbeiderne og deres familier bor også på gården.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

By på en nydelig rett med breiflabb i dag
Dagens rett

By på en nydelig rett med breiflabb i dag

Det er sausen som gjør susen i denne oppskriften. Den gode smaken av søt sitrus matcher breiflabbens hummeraktige karakter veldig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Dette er en søndagsmiddag å glede seg til
Dagens rett
Posjert kylling med rotfrukter og urtesaus

Dette er en søndagsmiddag å glede seg til

Saftig kyllingkjøtt som «svømmer» på en seng av ferske smakfulle rotgrønnsaker er velegnet til å samle familien til en høstlig søndagsmiddag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Liker ikke likør? Da har du ikke smakt denne drinken
Ukens drink

Liker ikke likør? Da har du ikke smakt denne drinken

Likør er en viktig ingrediens i mange drinker. I denne uhyre lettlagde oppskriften spiller den dessuten hovedrollen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle
+
Godbiter i pollisten

Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle

Fra denne californiske vinprodusenten kommer det svært pålitelige viner og det til pene priser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
By på en nydelig rett med breiflabb i dag
Dagens rett

By på en nydelig rett med breiflabb i dag

Det er sausen som gjør susen i denne oppskriften. Den gode smaken av søt sitrus matcher breiflabbens hummeraktige karakter veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Dette er en søndagsmiddag å glede seg til
Dagens rett
Posjert kylling med rotfrukter og urtesaus

Dette er en søndagsmiddag å glede seg til

Saftig kyllingkjøtt som «svømmer» på en seng av ferske smakfulle rotgrønnsaker er velegnet til å samle familien til en høstlig søndagsmiddag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne
+
Ukens vin

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne

For denne spanske vinen som kun koster 194 kroner, er laget av primært bordeauxdruer og er riktig så vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Med denne får du en solid smak av Nord-Rhône for en liten sum
+
Godbiter i pollisten

Med denne får du en solid smak av Nord-Rhône for en liten sum

Fra samme produsent kommer også strålende utgaver fra de beste terroirene i Nord-Rhône.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Sjeldent møte med norsk vinmaker
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo

Sjeldent møte med norsk vinmaker

Den 05. november får du servert spennende historier og 7 viner fra den norske vinimportøren og vinmakeren som har fått høyest mulig utmerkelse i Italia.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Liker ikke likør? Da har du ikke smakt denne drinken
Ukens drink

Liker ikke likør? Da har du ikke smakt denne drinken

Likør er en viktig ingrediens i mange drinker. I denne uhyre lettlagde oppskriften spiller den dessuten hovedrollen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her