Kultvin til rekordpris

Pêra-Manca fra Alentejo er for tidens Portugals største kultvin som selges til en førstehåndspris av 30 euro. Den store etterspørselen og den begrensede produksjonen skaper grobunn for spekulasjon.
Redaksjonen
19 November 2002 - 01:01

På den fasjonable portugisisk-inspirerte restauranten Pico i Tribeca, New York, er 1995-utgaven av denne vinen restaurantens desidert dyreste til $250, mer enn dobbelt så mye som eksempelvis Beaucastel 1999.

Pêra-Manca er en unik vin på flere måter. Som de fleste andre høyt profilerte viner fra denne regionen har den en kort historie, men i motsetning til disse er den ikke moderne og markedstilapsset. Tvert imot, lang lagring i 20.000 liters velbrukte fat av et tropisk tresort ved navn macacauba, gir vinen dens særpreg. Råvarene kommer fra gamle vinstokker av sorten trincadeira og aragonêz og lages kun i de beste år. Foreløpig er den kommet ut som 1990, 91, 94, 95 og 97. Den gode 98-årgangen er i løypa. Alle utgavene er svært individuelle. 1994-utgaven ble smakt for et par år siden, og da var den moden rød, kompleks og ytterst elegant duft med nydelige bæraromaer, orientalsk krydder og kaffe. Smaken følger opp med flotte syrer og avrundete tanniner og en usedvanlig lang ettersmak. En vin du aldri glemmer.

Produsenten er Fundação Eugênio de Almeida som er en privat institusjon etablert av greven med samme navn i 1965 og hvis mål er både utdanningsmessige, åndelige og kulturelle. Virksomheten omfatter ikke mindre enn 6500 hektar som inkluderer noen av de beste jordsmonnene rundt Evora hvor de aller beste ender opp som Pêra-Manca. Resten tappes som Cartuxa, som også holder bra kvalitet, eller selges som bulk.

Så gjenstår det bare å se om noen få flasker av denne vinen finner veien til norske polhyller?

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl
Dagens rett

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl

Glem hvitvin til blåskjellene. Denne oppskriften har mørkt øl i både gryte og glass. Kanskje har du allerede testet juleølet, og har noen skvetter, ja, da får du brukt dem her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her