Godbiter i pollisten
Kultviner som imponerer

Kultviner som imponerer

Om du er hekta på pinot noir, er Rhys et navn du bør merke deg først som sist.
Aase E. Jacobsen
09 Mai 2018 - 13:45
Horseshoe vineyard - utsikt ned mot syrah- og chardonnayparsellene.
Jordsmonnet i Horseshoe har sedimenter av leirskifer og kalkstein i bunnen.

Utvalget av californisk pinot noir har eksplodert de siste årene, og det fortsetter å vokse. Nå også med Rhys – en kultprodusent innen sjangeren. Forbered deg på viner med mye karakter, ikke billig, men dette er viner som mange gjerne vil ha kloa i. Rhys Vineyards produserer 60.000 flasker årlig fordelt på en rekke etiketter i god burgundstil, og med en stadig sultnere lokalmarked, er det lett å forstå at produsentens viner er strengt fordelt. Heldigvis også tilgodeses det norske markedet.

Alarmbjellene ringte allerede da jeg smakte Rhys’ Horshoe Vineyard Chardonnay 2013 – wow, dette er jo en chardonnay med en rødvins struktur, og en karakter som ikke ligner det du vanligvis forbinder med californisk chardonnay.

Gjæringen med druenes egne gjærsopper foregår i åpne ståltanker.
Chardonnayen kan bruke et helt år i fatene på å gjære ferdig.

Da jeg fikk Horseshoe Vineyards Pinot Noir 2014 i glasset, var jeg solgt. For en imponerende vin – en californisk pinot noir med grand cru-struktur, men likevel med California-pinotens enorme sjarm og mykhet.

Druematerialet kommer fra samme vingård. Horseshoe Vineyards kjennetegnes ved høy beliggenhet i Santa Cruz Mountains, men beskyttet fra den kjølige vinden fra Stillehavet som ligger halvannen mil unna. Den avkjølende faktoren er her som ellers i de kystnære delene av California, tåkelaget som dekker landskapet om formiddagen. San Francisco Bay ligger i øst og bidrar også med ventilering. Chardonnayparsellene ligger fra 450 m.o.h og oppover og pinot noiren dyrkes ved inntil 540 m.o.h. Jordsmonnet med et tynt topplag av vulkansk aske og sedimenter består av leirskifer og kalkstein i bunnen. Fra eiendommens «varmeste» parseller kommer Horseshoe Vineyards Syrah 2012 – en tørr og strukturert syrah med godt lagringspotensial.

Fra samme produsent, men en annen vinmark, kommer Alpine Vineyard Pinot Noir 2014. En friskere og lysere pinot-stil, og det til tross for at Alpine bare ligger 800 meter unna Horseshoe. Forskjellen er at denne vinmarken er litt mer påvirket av Stillehavets avkjølende evne, men fortsatt lite utsatt for vind. Vel så viktig for å forklare forskjellen i stil, er at jordsmonnet er mer kalkholdig.

Alpine vineyards' østvendte parsell Swan Terrrace ligger nedenfor Hillsides som er sørvendt og gir de aller kraftigste pinot noir-ene herfra.
Jordsmonnet i Alpine er mer kalkholdig.

Bak Rhys Vineyards står Kevin Harvey som debuterte som vinmaker i 2004 med god hjelp av formuen han hadde bygd seg opp fra data- og finansbransjen. Etter hvert ekspanderte han også til Anderson Valley i Sonoma. I 2014-årgangen lanserte de også superutgaver av Horseshoe og Alpine som har fått havnet Hillsides Pinot Noir. De er dessverre ikke i Norge.

Santa Cruz Mountains på sin side er en liten AVA med totalt 250 hektar. På den andre siden av «fjellkjeden» San Andreas Fault som deler området på langs, ligger en langt mer berømt produsent, nemlig Ridge.  

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta
Julemat
Oppskrifter ribbe

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta

Her er oppskriftene du trenger for å servere perfekt ribbe, ikke bare på julaften, men også når du har lyst på en ny smak.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Juleskinke hører med på en ekte julemeny
Dagens rett
Juleskinke med sennepsaus og ovnsbakte rotgrønnsaker

Juleskinke hører med på en ekte julemeny

Enten du planlegger et julekoldtbord eller en meny med flere retter, er denne oppskriften på juleskinke verd å prøve ut.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her