Godbiter i pollisten
Kultviner som imponerer

Kultviner som imponerer

Om du er hekta på pinot noir, er Rhys et navn du bør merke deg først som sist.
Aase E. Jacobsen
09 Mai 2018 - 13:45
Horseshoe vineyard - utsikt ned mot syrah- og chardonnayparsellene.
Jordsmonnet i Horseshoe har sedimenter av leirskifer og kalkstein i bunnen.

Utvalget av californisk pinot noir har eksplodert de siste årene, og det fortsetter å vokse. Nå også med Rhys – en kultprodusent innen sjangeren. Forbered deg på viner med mye karakter, ikke billig, men dette er viner som mange gjerne vil ha kloa i. Rhys Vineyards produserer 60.000 flasker årlig fordelt på en rekke etiketter i god burgundstil, og med en stadig sultnere lokalmarked, er det lett å forstå at produsentens viner er strengt fordelt. Heldigvis også tilgodeses det norske markedet.

Alarmbjellene ringte allerede da jeg smakte Rhys’ Horshoe Vineyard Chardonnay 2013 – wow, dette er jo en chardonnay med en rødvins struktur, og en karakter som ikke ligner det du vanligvis forbinder med californisk chardonnay.

Gjæringen med druenes egne gjærsopper foregår i åpne ståltanker.
Chardonnayen kan bruke et helt år i fatene på å gjære ferdig.

Da jeg fikk Horseshoe Vineyards Pinot Noir 2014 i glasset, var jeg solgt. For en imponerende vin – en californisk pinot noir med grand cru-struktur, men likevel med California-pinotens enorme sjarm og mykhet.

Druematerialet kommer fra samme vingård. Horseshoe Vineyards kjennetegnes ved høy beliggenhet i Santa Cruz Mountains, men beskyttet fra den kjølige vinden fra Stillehavet som ligger halvannen mil unna. Den avkjølende faktoren er her som ellers i de kystnære delene av California, tåkelaget som dekker landskapet om formiddagen. San Francisco Bay ligger i øst og bidrar også med ventilering. Chardonnayparsellene ligger fra 450 m.o.h og oppover og pinot noiren dyrkes ved inntil 540 m.o.h. Jordsmonnet med et tynt topplag av vulkansk aske og sedimenter består av leirskifer og kalkstein i bunnen. Fra eiendommens «varmeste» parseller kommer Horseshoe Vineyards Syrah 2012 – en tørr og strukturert syrah med godt lagringspotensial.

Fra samme produsent, men en annen vinmark, kommer Alpine Vineyard Pinot Noir 2014. En friskere og lysere pinot-stil, og det til tross for at Alpine bare ligger 800 meter unna Horseshoe. Forskjellen er at denne vinmarken er litt mer påvirket av Stillehavets avkjølende evne, men fortsatt lite utsatt for vind. Vel så viktig for å forklare forskjellen i stil, er at jordsmonnet er mer kalkholdig.

Alpine vineyards' østvendte parsell Swan Terrrace ligger nedenfor Hillsides som er sørvendt og gir de aller kraftigste pinot noir-ene herfra.
Jordsmonnet i Alpine er mer kalkholdig.

Bak Rhys Vineyards står Kevin Harvey som debuterte som vinmaker i 2004 med god hjelp av formuen han hadde bygd seg opp fra data- og finansbransjen. Etter hvert ekspanderte han også til Anderson Valley i Sonoma. I 2014-årgangen lanserte de også superutgaver av Horseshoe og Alpine som har fått havnet Hillsides Pinot Noir. De er dessverre ikke i Norge.

Santa Cruz Mountains på sin side er en liten AVA med totalt 250 hektar. På den andre siden av «fjellkjeden» San Andreas Fault som deler området på langs, ligger en langt mer berømt produsent, nemlig Ridge.  

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker
Ukens kake

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker

Brune pinner høres kanskje litt kjedelig ut, men disse julekakene er faktisk veldig  gode og populære.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker
Ukens kake

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker

Brune pinner høres kanskje litt kjedelig ut, men disse julekakene er faktisk veldig  gode og populære.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Norgesrekord i kokebokssalg

Eyvind Hellstrøms Grunnboka har snart solgt 200.000 eksemplarer på knappe tre måneder.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her