Lær å lage indisk enkelt

Matskribent og kokk Anjum Anand er lidenskapelig opptatt av indisk mat. I denne serien er hennes oppdrag å vise nøyaktig hvor enkelt det er å lage deilig, sunn indisk mat.

Anjum Anand reiser i serien Indian Food Made Easy som sendes torsdager kl 19.05 på BBC Lifestyle i sommer, rundt i Storbritannia og sprer det glade budskap til et helse-spa, en brannstasjon og til og med en liten landsby. Hun viser dem som elsker indisk mat, men aldri har laget det før, alt de trenger å vite.

- Denne serien handler om å avmystifisere indisk mat, og dens eksplosive smaker. Det vil endre folks oppfatning av indisk mat, slik at alle kan vurdere å spise eller tilberede på denne måten til enhver tid og til enhver anledning, sier Anjum.

Friskere og lettere
Hun vokste opp i London, men har også bodd og studert i Genève, Paris og Madrid. Etter å ha tatt en grad innen European Business bestemte hun seg for å utvikle sin interesse for indisk matlaging og spesielt gjøre den friskere, lettere og enklere å lage.

Hun har jobbet over hele verden på innovative restauranter som Café Spice i New York, Mondrian Hotel i Los Angeles og Park Royal Hotel, en indisk restaurant i New Dehli. Hun har en forkjærlighet for deilig og stilfull mat som er enkel nok til å lage hjemme. Hun utfordrer dermed oppfatningen om at indisk mat er tung og vanskelig å lage, og er fast bestemt på å "gjøre indisk matlaging like vanlig som det er å røre sammen en gryterett".

Insider
Anjum var en av de første forfattere til å lage indiske oppskrifter for helsebevisste kokker. Hennes første bok "Indian Every Day: Light, Healthy Indian Food", ble utgitt i 2003 og har solgt mer enn 30.000 eksemplarer. Siden da har hun skrevet to bestselgere om indisk mat; Indian Food Made Easy (2007) and Anjum's New Indian (2008).

Anjum har familiehus i Delhi og Calcutta. Hun elsker de regionale og kulturelle tradisjonene som finnes i indisk mat, med lidenskapen til en ekte "insider". Anjum er en fast gjest hos Good Food Channel's Market Kitchen og er også regelmessig bidragsyter til The Times Onlines matsider.

Slik lager du Stekt krydret okra  (se også nedenfor)

Anjum Anand treffer du hver torsdag kl 19.05 på BBC Lifestyle.

De fire siste episodene:
Episode 24.06.10
Anjum drar til et helse-spa i Somerset som tilbyr sunne, balanserte måltider. Der møter hun kokken Elisha Carter. Anjum ønsker å overbevise Elisa til å sette indisk mat på menyen, fordi også den kan være lett og sunn. Sammen drar de tilbake til London for å teste en rekke klassiske indiske retter. De lærer også hvordan man lager dhosas - deilige indiske pannekaker.
Anjum imponerer Elisha med sine oppskrifter. Hun lager en appetittvekkende avial. Det er et velsmakende sørindisk fat med blandede grønnsaker og en søt Bengal-gram linse curry. Til dessert lager hun shrikand - en deilig, luksuriøs, yoghurt-basert rett med safran.
Før de drar tilbake til spaet besøker de en Ayurveda-ekspert som viser Elisha hvordan noen av stoffene i indisk mat har verdifulle medisinske egenskaper.
Elisha forsøker å mestre Anjums oppskrifter og se om gjestene er like glade i Anjums retter som han er!
 
Episode 01.07.10
Anjum drar til en brannstasjon i Essex, hvor Paul Pemberton ønsker å lage indisk mat til seg selv og resten av teamet. Men, han lever for tiden på bønner og takeaway så det er opp til Anjum å vise Paul hvordan man lager en skikkelig curry til brannmennene.
Anjum viser Paul de beste pannene å lage en curry i. Hun forteller han også hvorfor koriander er så viktig i indisk mat. Deretter viser Anjum hvordan man lager en deilig aubergine i yoghurt, noe Paul aldri har smakt før. På Anjums kjøkken lager de en smakfull curry av lam med grønn chili, ledsaget av nystekt hjemmelagde naan.
Til slutt må Paul selv mestre Anjums oppskrifter på brannstasjonens kjøkken. Han ønsker å imponere de ti medlemmene i Blue Watch med sine nye ferdigheter.
 
Episode 08.07.10
Anjum Anand drar til Cornwall der hun møter Nirmal og Louis, kokkene bak "The Little Cornish Curry Company".
De siste årene har Nirmal og Louis servert curry på markeder og catering-arrangementer. Nå har de blitt bedt om å hjelpe til med en curry-kveld på en lokal pub. De håper å overbevise kundene om indisk mat ved å bruke regionens favoritt - fisk - i rettene sine. Anjum tar dem med til det berømte fisketorget i Looe hvor sjømaten er spesielt fersk.
Etter å ha valgt sei viser Anjum dem hvordan man lager en rik, velsmakende sørindisk kokos fiskecurry. I tillegg lager hun en rett av gul sitronris og krabbekaker pyntet med frisk tamarind majones. Det forventes to hundre gjester til puben på curry-kvelden. Nirmal og Louis må mestre Anjums oppskrifter hvis de skal kunne servere lokal fisk på en ny måte og dermed imponere gjestene.
 
Episode 15.07.10
Anjum er vertinne på en hagefest for å sjekke om de indiske matnybegynnere kan bruke sine nye kokkekunnskaper. De utfordres alle sammen til å lage en indisk rett som de andre skal få smake.
Først forbereder Anjum sitt bidrag - et herlig, krydret, stekt lammelår, kjent i India som en raan. For å få det best mulige kjøttet besøker hun en topp halal-slakter i Sør-London. Her lærer hun også å skille geit fra lam.
Anjums gode venn Alex lager en klassisk rett av paneer med spinat, mens glamorøse Panthea prøver seg på en kremet raita. Kjøkkensjefen Elisha, fra helse-spaet, pisker opp en fabelaktig sopp-pilaf og brannmannen Paul prøver seg på en peshwari naan. Til slutt er det tid for Anjum og hennes gjester til å se hvordan de alle har klart seg.

Stekt krydret okra

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

400 g
okra
1 ts
Chaat Masala
0.25 ts

Fremgangsmåte

Disse sprøstekte okrabitene er så mye bedre i virkeligheten, enn de kanskje ser ut til på bildet. De gangene jeg har laget denne retten har det aldri vært noe igjen etterpå. Melet du bruker på okraen gjør dem nydelig sprø, og krydderet gir retten all den smaken den trenger.

Okraene tørkes rene med fuktig kjøkkenpapir. Skjær bort toppen og bunnen.
Skjær okraene på langs i fire deler. Del dem enda en gang, hvis de er store. Dryss over melet.
 

Varm oljen i en stor kasserolle til den begynner å "kruse" seg på overflaten. Ha oppi alle eller halvparten av okraene, avhengig av størrelsen på kasserollen. Stek i ca 8 minutter, rør sporadisk inntil okraen blir sprø og noen av dem får en rik gyldenbrun farge.

Ta dem opp med en hullsleiv og legg dem på en plate kledd med kjøkkenpapir slik at papiret suger til seg overflødig olje. Ha dem deretter over i en bolle med Chaat Masala, salt, chili og tørket mangopulver. Vend alt godt sammen. Serveres varmt.

Krydderblandingen Chaat masala er selve hovedsmakstilsetningen i denne retten, men når det er sagt; hvis du ikke har dette krydderet og foretrekker en enklere rett, gi oppskriften en sjanse likevel siden dette er den beste måten å lage okra på. De må spises med en gang de er stekt, for de egner seg ikke til oppvarming.

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Her får du svært så praktiske kokketips

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

 

Sendt inn av

Foto: Tom Haga

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen