Drikke
Lagringsdyktig alternativ fra Loire

Lagringsdyktig alternativ fra Loire

Selv om rødvinene fra Loire rent druemessig har et visst slektskap med Bordeaux, og lagringspotensialet er på høyde med de mer berømte slektningene, er stilen en annen.
Aase E. Jacobsen
31 Januar 2013 - 07:00

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Cabernet franc er konge i Loire på den røde siden. Og Yannick Amirault er konge innen de røde appellasjonene Bourgueil og St. Nicolas-de-Bourgueil med 19 hektar fordelt på en rekke parseller med ulikt terroir.

Kalkjord best

Mens cabernet franc forbindes med grus- og til dels leirjord i Bordeaux, er det kalksteinjordsmonnet som gir de lekreste resultatene i Loire.

Les om cabernet franc i Bordeaux

Som for Amirault St. Nicolas de Bourgueil Les Malgagnes 2010 (99479), en nydelig vin med sødmefylt skogsbærkarakter, mye mineraler og jordsmonn, god friskhet og faste tanniner. En vin som enten må dekanteres i dag eller aller helst legges til side. Loire-cabernet på dette nivået og fra en så god årgang som 2010, holder fint i 15 år til.

Ikke bare for lagring

Det finnes også leire (med innslag av flintstein) i Bourgeuil, og Yannicks Amirault Bourgueil Grand Clos 2009 (99477) er en flott og mineralsk vin med bra potensial. Ikke like strukturert som den andre, men svært elegant på den slanke siden. Den lagrer også godt, minst åtte år.

Les mer om cabernet fra Loire

Cabernet franc gir også viner for mer umiddelbar nytelse. Fra mer sandholdig leirjord kommer La Coudraye 2011 (51413). Stilen blir saftigere med lettere tanniner, men fortsatt med den gode skogsbærfrukten. En svært god vin til lettere retter.

Bruker fat

Yannick som nå har fått assistanse av sønnen Benoît, jobber biodynamisk siden 2009. Allerede i 1983 kuttet han ut (kunst)gjødsel. Sakte, men sikkert har den naturlige tilnærmingen blitt nærmest total med minimale inngrep og kun bruk av naturgjær. I 2003 gikk han over til bruk av eikefat for framstillingen, stort sett større fat for gjæringen og 450 liters for modningen som tar inntil 20 måneder. Men det er aldri snakk om nye fat, til det er Loire-caberneten for delikat.
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Må testes: Spennende britisk nykomling
+
Godbiter i pollisten

Må testes: Spennende britisk nykomling

For hvem kan si nei til lekre bobler, like syrefrisk og mineralsk chardonnay eller en sjarmerende rosevin?

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nyheter i basis: Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast
+
Tester

Nyheter i basis: Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast

Det er en av de mest interessante vinnyhetene i basis i juli. Men også

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Må testes: Spennende britisk nykomling
+
Godbiter i pollisten

Må testes: Spennende britisk nykomling

For hvem kan si nei til lekre bobler, like syrefrisk og mineralsk chardonnay eller en sjarmerende rosevin?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nyheter i basis: Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast
+
Tester

Nyheter i basis: Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast

Det er en av de mest interessante vinnyhetene i basis i juli. Men også

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp
+
Godbiter i pollisten

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp

Den er pent moden og drikkeklar og finnes sågar også i magnum.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Den perfekte piknik-rosévinen
+
Ukens vin

Den perfekte piknik-rosévinen

Den har skrukork og er derfor garantert feilfri, men først og fremst er den er lekker rosévin til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Pizza er kanskje den beste måten å servere kjøttboller på
Dagens rett

Pizza er kanskje den beste måten å servere kjøttboller på

Om du går for 100 prosent hjemmelaget, eller velger halvfabrikata for noen av elementene, er det tid og energi som avgjør.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her