Drikke
Prøv noe nytt til torsken

Prøv noe nytt til torsken

Om du sverger til rødvin til torsken, bør du prøve noe fra Loire.
Aase E. Jacobsen
29 Februar 2012 - 02:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Og om du er blant dem som tviholder på den særnorske tradisjonen med bordeauxvin til torsk, bør du absolutt følge med. For mens cabernetdruene antar en litt vel jordlig karakter nede i Bordeaux, oppnås det stor friskhet, saftig skogsbærkarakter og solid mineralpreg med én av dem, nemlig cabernet franc, i Loire-dalen.

Réserve des Vignerons Saumur Champigny 2010 (91763) er en billig, men svært så hederlig representant for denne vinstilen. Kooperativet Cave de Saumurs rimeligste vin, men likevel med utrolig mye karakter for pengene.

Ikke lever og rogn

Og nettopp denne kombinasjonen er så ideell til vår alles kjære vintertorsk, kraftig og hvit som den er i kjøttet, og så anvendelig på kjøkkenet. Men jeg vil ikke anbefale den til skreimølje, altså med torskerogn og –lever. Disse vanskelige aromaene har en tendens til å gjøre nesten en hver rødvin litt jordlig og rustikk, og denne er intet unntak.

Men torsk med annet smaksrikt tilbehør, kylling, spekemat eller en klassisk svinesteik, ja sågar ost som hvitmugg og faste typer, dette er mat som matcher 100 prosent. 

Lagringsdyktige

Saumur-Champigny er for de fleste ukjent landskap. Bare det med rødvin og Loire får det neppe til å ringe en bjelle for andre enn innsiderne. Men «bordeauxdruen» cabernet franc gir veldig gode resultater i dette nordlige landskapet. Avstanden til havet er stor nok samtidig som vinmarkene beskyttes av tilstrekkelig med høydedrag til å sikre et tørrere, men litt kjøligere klima enn eksempelvis i Bordeaux. Samtidig som jordsmonnet er veldig forskjellig. I Saumur og de nærliggende appellasjonene som Chinon er det kalkholdig hvilket sørger for stor friskhet i vinene.

De beste vinene herfra er dessuten interessante kandidater for vinkjelleren, men da bør du prøve viner fra Chinon, som for eksempel det fantastisk gode kjøpet Couly-Dutheil La Baronnie Madeleine Chinon 2011 (10853). En vin som fortsatt er veldig ung og som tåler fint 10 år.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.

Flaskefoto: Roger Kolbu (Apéritif)
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

 
 
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Suppe med søtpotet og ingefær er for medisin å regne
Dagens rett

Suppe med søtpotet og ingefær er for medisin å regne

I dag serverer vi en rykende het, aromatisk og kremet søtpotetsuppe som får varmen til å bre seg i kroppen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her