Drikke
Prøv noe nytt til torsken

Prøv noe nytt til torsken

Om du sverger til rødvin til torsken, bør du prøve noe fra Loire.
Aase E. Jacobsen
29 Februar 2012 - 02:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Og om du er blant dem som tviholder på den særnorske tradisjonen med bordeauxvin til torsk, bør du absolutt følge med. For mens cabernetdruene antar en litt vel jordlig karakter nede i Bordeaux, oppnås det stor friskhet, saftig skogsbærkarakter og solid mineralpreg med én av dem, nemlig cabernet franc, i Loire-dalen.

Réserve des Vignerons Saumur Champigny 2010 (91763) er en billig, men svært så hederlig representant for denne vinstilen. Kooperativet Cave de Saumurs rimeligste vin, men likevel med utrolig mye karakter for pengene.

Ikke lever og rogn

Og nettopp denne kombinasjonen er så ideell til vår alles kjære vintertorsk, kraftig og hvit som den er i kjøttet, og så anvendelig på kjøkkenet. Men jeg vil ikke anbefale den til skreimølje, altså med torskerogn og –lever. Disse vanskelige aromaene har en tendens til å gjøre nesten en hver rødvin litt jordlig og rustikk, og denne er intet unntak.

Men torsk med annet smaksrikt tilbehør, kylling, spekemat eller en klassisk svinesteik, ja sågar ost som hvitmugg og faste typer, dette er mat som matcher 100 prosent. 

Lagringsdyktige

Saumur-Champigny er for de fleste ukjent landskap. Bare det med rødvin og Loire får det neppe til å ringe en bjelle for andre enn innsiderne. Men «bordeauxdruen» cabernet franc gir veldig gode resultater i dette nordlige landskapet. Avstanden til havet er stor nok samtidig som vinmarkene beskyttes av tilstrekkelig med høydedrag til å sikre et tørrere, men litt kjøligere klima enn eksempelvis i Bordeaux. Samtidig som jordsmonnet er veldig forskjellig. I Saumur og de nærliggende appellasjonene som Chinon er det kalkholdig hvilket sørger for stor friskhet i vinene.

De beste vinene herfra er dessuten interessante kandidater for vinkjelleren, men da bør du prøve viner fra Chinon, som for eksempel det fantastisk gode kjøpet Couly-Dutheil La Baronnie Madeleine Chinon 2011 (10853). En vin som fortsatt er veldig ung og som tåler fint 10 år.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.

Flaskefoto: Roger Kolbu (Apéritif)
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

 
 
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Fyll kyllingfileten med godsaker
Dagens rett
Kyllingfilet fylt med krydder og ost

Fyll kyllingfileten med godsaker

Gjør kyllingfileten sommerlekker med sesongens friske grønnsaker. Med denne oppskriften og drikkeforslaget er du på sikker grunn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her