Prøv noe nytt til torsken

Prøv noe nytt til torsken

Om du sverger til rødvin til torsken, bør du prøve noe fra Loire.

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post . Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Og om du er blant dem som tviholder på den særnorske tradisjonen med bordeauxvin til torsk, bør du absolutt følge med. For mens cabernetdruene antar en litt vel jordlig karakter nede i Bordeaux, oppnås det stor friskhet, saftig skogsbærkarakter og solid mineralpreg med én av dem, nemlig cabernet franc, i Loire-dalen.

Réserve des Vignerons Saumur Champigny 2010 (91763) er en billig, men svært så hederlig representant for denne vinstilen. Kooperativet Cave de Saumurs rimeligste vin, men likevel med utrolig mye karakter for pengene.

Ikke lever og rogn

Og nettopp denne kombinasjonen er så ideell til vår alles kjære vintertorsk, kraftig og hvit som den er i kjøttet, og så anvendelig på kjøkkenet. Men jeg vil ikke anbefale den til skreimølje, altså med torskerogn og –lever. Disse vanskelige aromaene har en tendens til å gjøre nesten en hver rødvin litt jordlig og rustikk, og denne er intet unntak.

Men torsk med annet smaksrikt tilbehør, kylling, spekemat eller en klassisk svinesteik, ja sågar ost som hvitmugg og faste typer, dette er mat som matcher 100 prosent. 

Lagringsdyktige

Saumur-Champigny er for de fleste ukjent landskap. Bare det med rødvin og Loire får det neppe til å ringe en bjelle for andre enn innsiderne. Men «bordeauxdruen» cabernet franc gir veldig gode resultater i dette nordlige landskapet. Avstanden til havet er stor nok samtidig som vinmarkene beskyttes av tilstrekkelig med høydedrag til å sikre et tørrere, men litt kjøligere klima enn eksempelvis i Bordeaux. Samtidig som jordsmonnet er veldig forskjellig. I Saumur og de nærliggende appellasjonene som Chinon er det kalkholdig hvilket sørger for stor friskhet i vinene.

De beste vinene herfra er dessuten interessante kandidater for vinkjelleren, men da bør du prøve viner fra Chinon, som for eksempel det fantastisk gode kjøpet Couly-Dutheil La Baronnie Madeleine Chinon 2011 (10853) . En vin som fortsatt er veldig ung og som tåler fint 10 år.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.

Flaskefoto: Roger Kolbu (Apéritif)

Réserve des Vignerons Saumur Champigny 2013

Produsent:
Cave de Saumur
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Saumur Champigny
Pris:
139,80 kr
Varenummer:
9176301
85 Poeng
Les smaksnotatene »
 

Couly-Dutheil Baronnie Madeleine Chinon 2011

Produsent:
Couly-Dutheil
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Chinon
Pris:
129,90 kr
Varenummer:
1085301
88 Poeng
Les smaksnotatene »
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag , altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis .
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

 
 

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen