Lagringsdyktige og drikkeklare viner til supre priser

Lagringsdyktige og drikkeklare viner til supre priser

Vi er ikke helt på de kraftigste høstvinene ennå. Derfor er rosso di montalcino en fin overgangsvin. Disse er helt i toppklassen.

Sesti Rosso di Montalcino 2014 er så god som en rosso di montalcino kan bli. Hvilket betyr en forsmak på den store brunello, litt lettere, og mer tilgjengelig i ung alder, men med den lekre saftigheten, røde fruktkarakteren og fine krydderpreget. Denne vinen smaker himmelsk til høstlige delikatesser som skogsopp, lam og vilt som elg.

2014 er ikke den mest ettertraktete årgangen, men personlig liker jeg montalcinoene når druene ikke har fått overdoser av sol. Det sikrer bedre syre og en litt slankere og ikke så alkoholpreget stil. Egenskapene som matvin er også betydelig bedre. 

12 år gammel brunello

Fra samme årgang kommer Sesti Grangiovese 2014 som lages av druene fra de yngste sangiovesestokkene på vingården til Sesti-familien. Den har enda kortere tid i fat (velbrukte sådanne) bak seg, 12 mot 18 måneder, og med en pris på 189,90 er den svært god valuta for pengene. Den er bare ørlite lettere enn rossoen, men har mange av de samme egenskapene, også på matbordet.

Montalcino handler imidlertid først og fremst om brunello, rosso er mer en pliktøvelse for å holde brunelloproduksjonen nede (og prisene oppe). Dessuten kan den drikkes ung, mens brunelloen modnes de to obligatoriske årene i fat og deretter fire måneder i flaske. Sestis har tre år i fat og altså nesten seks år i flaske før den kom til Norge. Når brunello kommer i en noe mer lagret utgave som denne, smaker det fugl.

Sesti Brunello di Montalcino 2004 har fått alle de sekundær- og noen av tertiæraromaene som en vellagret brunello skal ha. Vi snakker om lær, tørket frukt, hengt kjøtt og krydder. Etter tre år i store fat før flasketapping har den fått tilpasse seg en verden med oksygen og vil derfor utvikle seg sakte i årene etter (forutsatt at den ikke utsettes for altfor høy temperatur).

Historisk eiendom

Den har derfor fortsatt et godt potensial, men vil fungere utmerket til alle høstens gode viltmåltider. Og prisen er usedvanlig gunstig. Faktisk det aller beste kjøpet blant alle brunelloene på polet. Med «bare» 13,5 prosent alkohol, byr den likevel på full brunellopakke.

Bak disse vinene står en fargerik og sterkt kunstinvolvert familie, med Guiseppe Sesti i fortroppen. Han har renovert eiendommen og løftet kvaliteten på vinene fra den historiske eiendommen Castello di Argiano gjennom de siste tiårene. 

Guiseppe Sesti. Bilde: Cephas

Eiendommen fra 1200-tallet er på 102 hektar men bare ni av dem er vinmarker. Det var først fra 1991 at Guiseppe valgte å lansere sin egen vin. Og fra 1999 kom hans datter Elsa ham til unnsetning da hun ga opp sin teaterdirektørkarriere til fordel for familieeiendommen.

Styres av månen

Den svært astronomiinteresserte og -kyndige Guiseppe lar seg ikke overraskende styre av månen også når det kommer til arbeid i vinmarker og vinkjeller. Han har skrevet flere bøker om temaet og funnet fram til mye historisk materiale som understøtter valget av biodynamiske metoder i landbruket.

Eiendommen ligger i den sørvestre delen av Montalcino (men bare en knapp mil fra Montalcino by og en kilometer fra det uoffisielle underområdet Sant'Angelo in Colle) på grensen til Montecucco og med Monte Amiata som bakteppe – den utdødde vulkanen som med sine 1738 m.o.h. dominerer skyline i denne delen av Toscana. 

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Sesti Rosso di Montalcino 2016

Produsent:
Sesti
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Toscana
Pris:
299,90 kr
Varenummer:
5790901
90 Poeng
Les smaksnotatene »

 

Sesti Grangiovese 2016

Produsent:
Sesti
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Toscana
Pris:
229,90 kr
Varenummer:
5260801
88 Poeng
Les smaksnotatene »

 

Sesti Brunello di Montalcino 2015

Produsent:
Cast. di Argiano
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Toscana
Pris:
499,90 kr
Varenummer:
5799101
91 Poeng
Les smaksnotatene »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen