Lagringsviner fra Angelo Gaja

I Oslo kan du nå smake en rekke modne viner fra superprodusenten Angelo Gaja. Vinene fra Gaja er kjent for sin høye kvalitet og sitt høye prisnivå. Druen og Åpenbar gjør imidlertid disse vinene tilgjengelige til Europas laveste priser. Enten på flaske, på
Redaksjonen
29 Januar 2004 - 10:27

I Piemonte snakker man om to skoler, den tradisjonelle skolen og den moderne skolen. I 1960-årene var det vanskelige tider for vinbøndene i Piemonte; vinene var lite fruktige, de tørket ut og prisene var lave. Særlig de nebbiolo-baserte vinene var i krise, og i lange perioder lå prisene på dolcetto markant høyere. Den nå avdøde Renato Ratti var den første til å innse at det måtte radikale endringer til hvis han skulle selge sin Barolo til en anstendig pris, og i 1960 og 70-årene begynte han å eksperimentere med kortere masserasjonstid, rustfritt stål og kortere fatlagring.

Angelo Gaja fortsatte utviklingen, og forstod hva som skulle til for å selge varen dyrt. Gaja gikk langt videre i kvalitetsmessig henseende, men den største endringen ble anvendelsen av barriques (franske fat). Gaja lanserte først barriquelagret Barbera og senere gjorde han det samme med sine Barbarescoer.

Utenom dette var Gaja den første som også fikk noe seriøst ut av cabernet sauvignon og chardonnay i Piemonte. Gaja vant mye heder for sine "nye" viner og hans priser gikk til himmels sammenlignet med konkurrentenes. Gaja var den første i verden som fikk 100 poeng av The Wine Spectator for sin Barbaresco Sori Tildin 1990. Gaja selv er uenig at han har laget den perfekte vin, og sier videre at han kommer til å bruke resten av livet sitt på å prøve.....

Prisene på vinene til Gaja er høye, men Gaja selv forklarer dette med at han kun har fulgt utviklingen i Frankrike og deres prisutvikling der de siste tiårene.

Dette er vinene du akkurat nå kan kjøpe til svært gunstige priser:
w Rossj-Bass Langhe DOC 1997, Chardonnay
w Sito Moresco Langhe DOC 1995
w Barbaresco DOCG 1995
w Barolo Conteisa, (Langhe DOC) 1993
w Barolo Sperss, (Langhe DOC) 1994

Last ned full oversikt over vinene med bakgrunnsinformasjon og priser (se lenke nederst i artikkelen).

Foto (stort): Berry Bros & Rudd

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 
Dagens rett
Bakt torsk med burgundersaus

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 

For når torsken kommer med rødvinssaus, passer det faktisk veldig godt med rødvin. Men ikke hvilken som helst rødvin. 

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet
Dagens rett

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet

Bak denne retten står ikke uventet en mester som også har produsert en av tidenes aller beste kokebøker.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg
Ukens drink

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg

Eggnog med en vri som er umulig å ikke bli hekta på. Du kan fint lage den i en bolle og servere den til flere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Har du ikke fått nok ribbe?
Dagens rett
Glasert tapasribbe

Har du ikke fått nok ribbe?

Har du fortsatt en juleribbe i kjøleskapet eller rett og slett ikke er gått lei ennå, er dette løsningen: Glasert tapasribbe. Nam.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 
Dagens rett
Bakt torsk med burgundersaus

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 

For når torsken kommer med rødvinssaus, passer det faktisk veldig godt med rødvin. Men ikke hvilken som helst rødvin. 

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet
Dagens rett

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet

Bak denne retten står ikke uventet en mester som også har produsert en av tidenes aller beste kokebøker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette drikker du til and
Tester

Dette drikker du til and

Andevennlige drikkevarer finner du innen alle kategorier og prisklasser. Her har du en rekke forslag som kan kalles allroundere når det er and på menyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg
Ukens drink

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg

Eggnog med en vri som er umulig å ikke bli hekta på. Du kan fint lage den i en bolle og servere den til flere.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her