Lagringsviner fra Angelo Gaja

I Oslo kan du nå smake en rekke modne viner fra superprodusenten Angelo Gaja. Vinene fra Gaja er kjent for sin høye kvalitet og sitt høye prisnivå. Druen og Åpenbar gjør imidlertid disse vinene tilgjengelige til Europas laveste priser. Enten på flaske, på glass, eller som en egen vinflight.

I Piemonte snakker man om to skoler, den tradisjonelle skolen og den moderne skolen. I 1960-årene var det vanskelige tider for vinbøndene i Piemonte; vinene var lite fruktige, de tørket ut og prisene var lave. Særlig de nebbiolo-baserte vinene var i krise, og i lange perioder lå prisene på dolcetto markant høyere. Den nå avdøde Renato Ratti var den første til å innse at det måtte radikale endringer til hvis han skulle selge sin Barolo til en anstendig pris, og i 1960 og 70-årene begynte han å eksperimentere med kortere masserasjonstid, rustfritt stål og kortere fatlagring.

Angelo Gaja fortsatte utviklingen, og forstod hva som skulle til for å selge varen dyrt. Gaja gikk langt videre i kvalitetsmessig henseende, men den største endringen ble anvendelsen av barriques (franske fat). Gaja lanserte først barriquelagret Barbera og senere gjorde han det samme med sine Barbarescoer.

Utenom dette var Gaja den første som også fikk noe seriøst ut av cabernet sauvignon og chardonnay i Piemonte. Gaja vant mye heder for sine "nye" viner og hans priser gikk til himmels sammenlignet med konkurrentenes. Gaja var den første i verden som fikk 100 poeng av The Wine Spectator for sin Barbaresco Sori Tildin 1990. Gaja selv er uenig at han har laget den perfekte vin, og sier videre at han kommer til å bruke resten av livet sitt på å prøve.....

Prisene på vinene til Gaja er høye, men Gaja selv forklarer dette med at han kun har fulgt utviklingen i Frankrike og deres prisutvikling der de siste tiårene.

Dette er vinene du akkurat nå kan kjøpe til svært gunstige priser:
w Rossj-Bass Langhe DOC 1997, Chardonnay
w Sito Moresco Langhe DOC 1995
w Barbaresco DOCG 1995
w Barolo Conteisa, (Langhe DOC) 1993
w Barolo Sperss, (Langhe DOC) 1994

Last ned full oversikt over vinene med bakgrunnsinformasjon og priser (se lenke nederst i artikkelen).

Foto (stort): Berry Bros & Rudd

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen