Lekker Blå Java

Apéritifs smakspanel bryner her smaksløkene på vår kjæreste drikk, nemlig kaffe, og kun de rene typene som leveres som hele bønner. Hva som smaker best av de malte kaffetypene får du vite litt senere

Denne første delen av Apéritifs kaffetest omfatter kaffe levert som hele bønner fra et utvalg av kaffeleverandørene. De fleste har imidlertid både hele bønner og malt kaffe av alle typene i sortimentet. Du finner i alt 17 typer vurdert nedenfor. Både normal brent og espressobrent kaffe. Innenfor den normalbrente kategorien er det altså kun rene kaffesorter som er i salg. Fra en rekke av verdens berømte kaffeappellasjoner. Panelet falt pladask for Blå Java som har alt de ønsker seg av en kopp kaffe.
 
Blant espressoene er det Illy og Pals som kommer best ut. De representerer forskjellige smaksretninger i det den første er kraftigere mens den andre er lettere og med en bredere appell.
 
I del II av testen tar vi for oss de vanligste typene, malte blandinger og rene typer.
 
Slik ble blindtesten gjennomført
Smakspanelet bestod av Apéritifs smakere Remi Madsen, kjellermester, Hotel Continental, og Christer Berens, restaurantsjef, Bølgen & Moi.
 
Testen, som ble gjennomført 5. oktober 1999 i Norsk Kaffeinformasjons lokaler, omfatter et utvalg av kaffetypene tilgjengelig i Norge i hele bønner, gjennom grossist og faghandel. Tilberedningen av traktekaffen ble utført av Ida Byrkjeland ved Norsk Kaffeinformasjon og espressoen av Patrick Watz fra Celcon-Hartek. Traktingen ble gjort på Moccamaster-traktere. Det ble brukt 1 liter kaldt, friskt vann og 60 g kaffe som var malt samme morgen, samt hvite oksygenblekte filtre. Kontakttiden under traktingen var ca 4,5 minutter. Kaffen ble servert i glass à 207 ml (7oz). Espressoen ble tilberedt på 21-22 sekunder i et volum av 3,5-4 cl på en La Marzocco-maskin. Bønnene ble malt umiddelbart før tilberedning. Espressoen ble servert i små glass à 55 ml.
 
Smakingen ble foretatt blindt etter type. Panelet fikk overhodet ingen opplysninger om produktene før smaking. Kaffen ble skjenket anonymt i glass, slik at paneldeltakerne ikke skulle ha noen mulighet til å avsløre glassenes innhold. Først etter at poenggivingen var avsluttet, ble det kjent med det enkelte produkts identitet og pris.
 
Poengskalaen er femdelt:

 

 

 

 

 

Antall stjerner er fremkommet som et gjennomsnitt av paneldeltakernes evaluering av det enkelte produkts kvalitet uten hensyntagen til hva det koster. Vurderingen av hvilke produkter som er gode og meget gode kjøp ble derfor foretatt etter bedømmingen var avsluttet.
 
Traktet kaffe rene typer hele bønner
 

 
Blå Java Indonesia
Intershop
Lett og elegant aromabilde. Ren med svært god harmoni mellom brenthet og bitterhet, flott syrlighet i midten og fin bitterhet i ettersmaken. Fin karakter.
 

 
Colombia Excelso
Solberg & Hansen
Fin aromarikdom med bra balanse mellom bitterhet og brentpreg. God fyldig og syrlig ettersmak. En enkel men god kaffe.
 
Sulawesi Kalossi Indonesia
Solberg & Hansen
Ren, fin og syrlig i smaksanslaget med noe brenthet og bitterhet i finishen. Lett fylde, men ren og fin.
 
Sumatra Lintong Indonesia
Solberg & Hansen
Lett men harmonisk smak med fine brente og bitre aromaer og dempet syrlighet. En smak som passer for de fleste.
 

 
Monsooned Malabar AA (store utvalgte bønner) India
Solberg & Hansen
Lette aromaer i smaken som er rund med utpreget brentpreg, dempet syrlighet og rund ettersmak med en del bitterhet. En for så vidt grei kaffe som imidlertid ikke alle vil like.
 

 
Golden Santos Brasil
Solberg & Hansen
Dempet duft. Enkel og rund i smaken med fremtredende bitterhet og lett syrlighet i ettersmaken. En enkel og grei kaffe.
 
Mocca Harrar Etiopia
Solberg & Hansen
Enkel, ren og lett i smaken. En balansert kaffe om enn kanskje noe dempet med noe bitterhet i ettersmaken. OK.
 
Java Mocca Indonesia
Intershop
Dempede aromaer, en relativt harmonisk kaffe med noe brentpreg og syrlighet i ettersmaken som er noe for svak og enkel.
 

 
Papua Ny Guinea Økologisk
Solberg & Hansen
Veldig bløtt og rundt smaksanslag. Mild stil. Litt vassent brentpreg i midten og en noe bitter ettersmak gjør at smaken ikke er helt harmonisk.
 

 
Kenya AA (store utvalgte bønner)
Solberg & Hansen
En spiss og syrlig smak, lett fylde og OK friskhet, men dette blir for syrlig for de fleste.
 
Yrgacheffe Mocca Etiopia
Intershop
Veldig lett og ganske syrlig smak med et noe utvannet preg og lett bitterhet i avslutningen. Men ikke nok til å balansere syrligheten i anslaget. Hvilket gjør kaffen mindre harmonisk.
 
Espresso hele bønner
 

 
Illy Espresso
Friele
God, rik smak med fint og ganske kraftig brentpreg og fin bitterhet, ettersmaken er delikat og lang.
 
Pals Espresso
Pals
Fin, ren og balansert smak med mild syre og bitterhet, lett fylde og ren behagelig ettersmak. En svært harmonisk espresso som mange vil like.
 

 
Franskbrent espresso
Intershop
Mild og lett smak med godt balansert bitterhet. God, ren og småelegant ettersmak med fin syrlighet. En god espresso på den lette, friske siden.
 

 
Gran Roberta Espresso
Joh. Johannson/AS Kaffeindustri
Syrlig, elegant og smaksrikt anslag, bitterheten vokser utover smakskurven og brentpreget er altfor dominerende i ettersmaken.
 
Aroma Oro
Kraft Freia Marabou
Frisk, syrlig smak med lett fylde og diskret bitterhet. Mangler imidlertid litt spenst og litt av den forventede espressoettersmaken. Blir litt for enkel.
 

 
Half & Half Espresso
Solberg & Hansen
Mild, ren og enkel smak med tydelig bitterhet gjennom hele smakskurven og ikke minst mye brentpreg i ettersmaken. Espressoen mangler fylde til å balansere brentpreget.
 

Riktig håndlag viktig
Det hjelper lite å ha en god råvare hvis ikke tilberedningen står i stil. Først og fremst må utstyret være av tilfredsstillende kvalitet og kunne brukes riktig. Er du i tvil om du har det optimale utstyret i forhold til behovet, ta kontakt med din faste leverandør av kaffe eller kaffemaskiner som vil kunne rådgi deg og gi nødvendig opplæring. Du kan også kontakte Norsk Kaffeinformasjon.
 
Vel så viktig som kaffen er vannet. I Norge kan vi stort sett alltid bruke vannet rett fra springen, bare sørg for at det er kaldt og friskt. La vannet renne en stund slik at det ikke holder mer enn 15 grader. Kjør gjerne kun vann gjennom maskinen før traktingen for å fjerne vannet som er blitt stående i maskinen siden siste gangs bruk.
 
Bruk riktig dosering av kaffen i forhold til vannmengde som bestemmes av maskintype. Norsk Kaffeinformasjon anbefaler 60 gram kaffe pr liter vann. Så vel doseringen som malingsgraden bestemmes av maskintype i det maskiner som tar fem liter krever en grovere malingsgrad enn mindre maskiner på grunn av at kontakttiden mellom kaffe og vann blir lengre. Jo lengre kontakttid, jo større uttrekk og jo mer bitterstoffer, derfor må lengre tid kompenseres med større kaffekorn.
 
Et annet forhold som i følge Norsk Kaffeinformasjon er lite kjent er valg av kaffefilter. Svært mange bruker de brune kaffefiltrene hvilket er synd fordi de setter en helt klar og ubehagelig bismak (våt papp) på kaffen sammenlignet med de hvite oksygenblekte filtrene som er helt nøytrale.
 
Nøye rengjøring og vedlikehold av kaffemaskinen er alfa og omega, enten det er en vanlig kaffemaskin eller en espressomaskin. Følg derfor bruksanvisningen nøye. Du vil ikke bare få en langt bedre kaffe, men levetiden for maskinen blir også lengre.
 
Ønsker du å vite mer om kaffe og tilberedning, kan du kontakte Norsk Kaffeinformasjon på telefon 23 13 18 50 eller www.kaffe.no.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen