Lekre toscanske viner til høstkosen

Lekre toscanske viner til høstkosen

Disse rødvinene kommer til å bli dine nye favoritter denne høsten. Perfekt til så vel lam som vilt.

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Monteraponi Chianti Classico Riserva Il Campitello 2007 (93918) er en usedvanlig lekker vin med stor god munnfølelse, flott friskhet, nydelig moden frukt og stor mykhet. En vin som smaker himmelsk i dag til smaksrike retter med lam eller vilt, men som tåler fint minst ti års lagring.

Stor friskhet

Også lillebror Monteraponi Chianti classico 2009 (93919) er forførende silkemyk og kompleks med god friskhet og godt lagringspotensial.

Førstnevnte kommer fra en enkeltvinmark, Il Campitello, med sørøstlig eksponering ved 470 m.o.h., hvilket forklarer den gode friskheten.

Les mer om Chianti Classico

Den andre er en blanding av druer fra eiendommen som totalt teller 10,5 hektar vinmarker og som alle nyter godt av den samme høye beliggenheten. Det forklarer også den marginale kvalitetsforskjellen på disse to vinene. Det som først og fremst utgjør forskjellen er alderen på vinstokkene, Il Campitello på 1,5 hektar har planter på 30-35 år, resten er yngre.

Økologisk dyrking

Braganti-familien overtok nemlig eiendommen på 1970-tallet og da var den i ytterst dårlig forfatning. Noe vin ble laget i de første årene, men mesteparten av druene ble solgt. Det var først da sønnen i huset, Michele, var ferdig med studiene på begynnelsen av 2000-tallet at det ble fart i sakene.

Siden tidenes morgen - også før Braganti overtok - har Monteraponis vinmarker blitt dyrket etter naturlige prinsipper, uten bruk av plantevernmidler. Siden druene er helt rene, tilsettes heller ikke gjær. Fremstillingen er veldig enkel, først gjæres vinene i store betongkar, for deretter å modnes i slavonske fat på 20-30 hl. Vinene filtreres ikke og har derfor all smaken i behold. Vær derfor oppmerksom på at de kan ha noe bunnfall, så det lønner seg alltid å dekantere slik vin.

Les mer om økologi i Toscana

Monteraponi ser akkurat ut som det eiendommen er, nemlig en tidlig middelaldersborg der den troner over Arbia-dalen i Radda in Chianti, midt i hjertet av Chianti Classico. Mer optimal beliggenhet kan du knapt få når druemiksen er så å si bare sangiovese. Og når jordsmonnet er sammensatt av den for Chianti Classico typiske glimmerskiferen (galestro) og kalkstein (albarese) må det bli god vin.
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 

Monteraponi Il Campitello Chianti Classico Riserva 2014

Produsent:
Az. Agr. Monteraponi
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Toscana
Pris:
329,90 kr
Varenummer:
9391801
89 Poeng
Les smaksnotatene »
 

Monteraponi Chianti Classico 2015

Produsent:
Az. Agr. Monteraponi
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Toscana
Pris:
219,90 kr
Varenummer:
9391901
87 Poeng
Les smaksnotatene »
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag , altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis . Les mer her (klikk) og bli abonnent.

 
 

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen